StoryEditorOCM
ĐiradaPETAK U SALIMA

Večernja izvedba predstave "Dvije žene, pet žena" Zadarskog plesnog ansambla

Piše zADARSKI.HR
28. lipnja 2024. - 08:28

U petak 28. lipnja u večernjim satima Zadarski plesni ansambl izvesti će predstavu "Dvije žene, pet žena" na lokaciji postament Rog u Salima na Dugom otoku.

image

Predstava "Dvije žene, pet žena"

Zpa/

U stopedesetoj godišnjici rođenja naše slavne spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, Ansambl ima na repertoaru dvije predstave koje tematiziraju likove i bajke iz njezinog bogatog opusa. Plesna predstava "Dvije žene, pet žena" ZPA premijerno je izvedena na Zadarskom kazališnom ljetu prije dvije godine, dok ove godine također na Kazališnom ljetu ZPA obnavlja predstavu "Kako je Potjeh tražio istinu", iste autorice. 

Predstava "Dvije žene, pet žena" produkt je interakcije i istraživanja kroz zajednički rad  plesačica i prijateljica, s njihovom dugogodišnjom i dobro poznatom koreografkinjom Sanjom Petrovski. Tema su ženski likovi iz zbirke pripovijedaka "Priče iz davnina" autorice Ivane Brlić Mažuranić, koji su ujedno i arhetipovi žena koji se javljaju u svim pripovijetkama svijeta, a česti su sudionici obiteljskih konstelacija.

image

Predstava "Dvije žene, pet žena"

Zpa/

Na scenu se donose drugačiji pogledi na karaktere likova žena koji su izvedbena tijela u sukobu s tradicijom i uvriježenim poimanjima moralnosti bajki Ivane Brlić Mažuranić. Pokret i ples, povremeno razuzdan i slobodan, ukazuje na ženinu potrebu za slobodom, za strašću, na potrebu da se bude u ravnoteži i skladu sa svojim unutarnjim bićem. Predstava podcrtava zajedništvo, ali i osobnost različitih individua koje do cilja dolaze preispitivanjem, poticanjem kreativnosti, predanim radom, ali i s lakoćom. 

ZPA djeluje preko trideset godina i često u svojim predstavama tematizira hrvatsku književnu baštinu i njeguje kazališni pristup plesnom djelu. Svojim radom doprinosi vidljivosti plesne umjetnosti te nastoji profesionalizirati i decentralizirati plesnu scenu u Zadru i Hrvatskoj. Rad Ansambla potpomognut je sredstvima Zaklade Kultura nova.

Predstava se održava u organizaciji Turističke zajednice općine Sali.

image

Predstava "Dvije žene, pet žena"

Zpa/

OSOBNA KARTA PREDSTAVE

Koncept, koreografija: Sanja Petrovski

Izvođači, sukoreografi: Patricia Gospić, Bernarda Klarin, Korina Oltran, Ljupka Petrovski, Mia Šare

Glazba: Aleš Zorec, Lada Petrovski Ternovšek, Putokazi

Kostimografija: Marija Šarić Ban

Oblikovanje svjetla: Igor Petrovski

Oblikovanje zvuka: Tomislav Shome Kraljević

Izrada kostima: Vernarda Stipanićev

Savjetnik za glas: Silvia Magdalena Šimić

Savjetnik za govor: Žana Bumber

Grafičko oblikovanje: Igor Gluić

Fotograf: Bojan Bogdanić, Adrijana Vidić

30. lipanj 2024 08:35