StoryEditorOCM
ĐiradaRAZGOVOR S AUTORICOM

Večeras se u Gradskoj knjižnici predstavlja knjiga "Uspjeh je izbor - jednostavni savjeti za učinkovitu komunikaciju" Melite Pavlek

Piše Zadarski.hr
11. ožujka 2024. - 14:57

Danas se održava promocija izdanja Biblioteke PRint Hrvatske udruge za odnose s javnošću, knjige Uspjeh je izbor - jednostavni savjeti za učinkovitu komunikaciju autorice Melite Pavlek.

Promocija knjige održat će se danas u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, Stjepana Radića 11b.

U knjizi možete pronaći korisne savjete o motivaciji, komuniciranju i javnom nastupu te ih kombinirati s vježbama i prijedlozima različitih aktivnosti vezanih uz poboljšanje vaših komunikacijskih vještina. Knjiga se odlično kombinira s motivacijskim karticama "Poticaj za svaki dan" kojih je također autorica Melita Pavlek.

„Kombinirajući različite izvore, tehnike i iskustvo, njihov je cilj sa zainteresiranima podijeliti alate koji zaista funkcioniraju. Svaki od njih samo je motivacija da istražujete nepresušno vrelo vlastitih rješenja. I poticaj da ne budete škrti, da dijelite dobre, korisne i zanimljive informacije i osjećaje. Toga nam toliko nedostaje... Jer, na kraju dana, ne postoji uspješno društvo bez zadovoljnog pojedinca, stoga je SREĆU nužno svjesno izabrati, a zatim i − dijeliti“ - kaže Melita Pavlek.

Njezina ljubav prema novinarstvu započela je s 12 godina kada je snimila svoju prvu radijsku emisiju za HR 2 – „Stigla je pošta“.

Ta ljubav nosila ju je do Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i dalje od toga. Melita Pavlek je stručnjakinja za komunikaciju, NLP coach, voditelj mindfulness prakse, ali i autorica motivacijskih kartica i knjige „Uspjeh je izbor“. Uspjeli smo je uhvatiti u trenutku snimanja mini podcasta Govornik za Poslovni dnevnik i ubaciti se s nekoliko osobnijih pitanja.

image

Melita Pavlek

Melita Pavlek/Slobodna Dalmacija

- Kako je došlo do ideje da izrađujete svoje motivacijske kartice?

- Već godinama se bavim intezivno osobnim razvojem. Držim radionice i predavanja o internoj komunikaciji, osnovama upravljanja, određivanju osobnih ciljeva. To me je dovelo do zaključka da je za promjenu neki puta dovoljno toliko malo da toga nismo svjesni. Konkretan primjer je to kako se ujutro budimo i što je naša jutarnja rutina. Ukoliko ne ostavimo vrijeme da se pripremimo za dan i u njega uđemo s pozitivnim mislima i dobro centrirani, sigurna sam da će nas struja događaja brzo odnijeti na svoju stranu. Zato je upravo taj dijalog koji imamo sami sa sobom najvažniji. Tu na scenu stupaju kartice koje sadrže izreke i fotografije da nas motiviraju za dan. Ideja je da ih koristite kako god se vama intuitivno sviđa. Za one koji se ne žele mučiti oko toga osmislili smo i par prijedloga koji se nalaze unutar kompleta. Kartice smo kreirale Martha (kćer) i ja uz veliku pomoć PAPER AND STUFF tima.

- Uz to Hrvatska udruga za odnose s javnošću izdavač je Vašeg priručnika za komuniciranje „Uspjeh je izbor“. Što nas unutar korica očekuje?

- Unutar korica vas očekuju različite teme vezane uz komunikaciju, motivaciju i basic leadership. Zapravo se radi o temama koje sam na različite načine obrađivala u protekle tri godine. Nakon toga sam ih oblikovala u kratke zanimljive tekstove i nadopunila jednostavnim komunikacijskim vježbama. Danas je najveća valuta kojom trgujemo naše vrijeme. Kako i sama volim pročitati nešto kratko i zanimljivo, odlučila sam se upravo za takvu formu. Kad bolje razmislim – kartice i knjiga čine zapravo jednu jedinstvenu cjelinu koju možete koristiti za boost pozitivnih misli.

- Kako to može pomoći upravo ljudima u poslovnom svijetu?

- Mislim da može pomoći bilo kome tko želi odvojiti 10 minuta dnevno i baviti se svojim mislima i osjećajima na nešto drugačiji način. Poslovno gledano koristila sam kartice kako bi potaknula zajedničku interakciju na poslovnim sastancima ili grupnom coachingu. Možete je staviti na svoj stol i svaki dan izvuči jednu misao, odvojiti vrijeme, promisliti o tome što vam poručuje. Nije to nikakva metafizika nego dokazani proces u kojem se često puno lakše fokusiramo na nešto što dođe izvana. Ovaj puta MI sami biramo što je TO nešto i odlučujemo umjesto hektične online komunikacije, problema i izazova koji nas svaki dan čekaju, započeti dan drugačije. Jer kad bolje promislimo puno stvari u životu jeste pod našom kontrolom. Pa zašto onda ne bi birali ono što nas čini da rastemo i razvijamo se. U svakom smislu.

29. travanj 2024 17:31