StoryEditorOCM
ĐiradaPODVODNA AVANTURA

U Zadru prvi put izložba ‘Blago jadranskog podmorja‘: moći će se vidjeti i šest zakonom strogo zaštićenih organizama

Piše B. S.
16. svibnja 2024. - 13:32

Ujedinjeni narodi su proglasili 22. svibanj Međunarodnim danom boraznolikosti čime su ukazali kako je bioraznolikost globalna vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije.

Taj je datum ujedno i spomen na usvajanje Konvencije o biološkoj raznolikosti koja je potpisana na Konferenciji Ujedinjenih naroda održanoj 1992. u Rio de Janeiru, sa konstatacijom, kako je očuvanje biološke raznolikosti, zajednička briga ljudskog roda.

Istoga dana, Republika Hrvatska obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj, koji je donošenjem Zakona o zaštiti prirode 2003. godine proglasio Sabor Republike Hrvatske.

Tim povodom je kompanija Cromaris d.d. svim vrtićima, školama te stanovnicima Grada Zadra i njihovim gostima, omogućila da sudjeluju u edukaciji o potrebi zaštite Jadranskog mora te važnosti konzumacije ribe i morskih plodova, kroz jedinstveni i sve popularniji program izložbe ‘Blago jadranskog podmorja‘, koja prvi put stiže u Zadar.

Ova posebna izložba ljuštura jadranskih školjkaša i puževa, oklopa rakova, te skeleta koralja, spužava i bodljikaša, prikazuje 225 eksponata od 65 vrsta, a izloženo je i šest zakonom strogo zaštićenih organizama.

Tu će podvodnu avanturu, od 20. do 31. svibnja na južnom parkiralištu Sportskog centra Višnjik razgledati djeca, učenici i posjetitelji, sudjelujući u zanimljivim interaktivnim predavanjima.

 

30. svibanj 2024 10:16