StoryEditorOCM
ĐiradaU IDUĆA DVA DANA

U Zadar stiže japanska filmska ekipa s dokumentarnim filmom i indijska glazbenica Reshma Srivastva na instrumentu sitar

Piše M. K.
24. lipnja 2024. - 13:56

U sljedeća dva dana u Zadru će se održati dva događanja koja nam dolaze s azijskog dalekog istoka, i to u organizaciji i podršci dvaju veleposlanstava, japanskog i indijskog.

Prvo će se u utorak, 25. lipnja predstaviti japanska filmska ekipa zajedno s modnom revijom te dokumentarnim filmom o nevjerojatnoj predanosti, viziji i volji u očuvanju japanskoga blaga.

Naime, povodom 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana, u studenom 2023. godine održan je 1. Japanski filmski festival u okviru kojeg je premjerno prikazano šest japanskih filmova, a otvoren je dokumentarnim filmom “Simpatične duše - biografija Hokiichija Hanawe” redatelja Masato Osata. Film priča istinitu priču o slijepom japanskom nacionalnom učenjaku koji je tijekom svojih brojnih putovanja Japanom zapamtio mnogobrojne japanske mitove i legende te angažirao ljude da ih uklešu u drvene ploče kako bi se tiskale i sačuvale za buduće generacije. Sakupio je i objavio golemu zbirku od oko 670 svezaka japanske nacionalne povijesti i književnosti. Zahvaljujući njegovoj predanosti očuvanju dragocjene baštine, priče drevnog Japana nisu zaboravljene i postale su jedan od stupova japanske kulture. Najdugovječniji japanski car – Hirohito – simbol  napretka i demokratizacije svoga naroda, smatrao je rad Hanawa Hokiichija japanskim blagom. 

image

Dokumentarni film

Tz Zadar/Slobodna Dalmacija

Japansko-hrvatsko društvo pokrenulo je ove godine projekt koji ima za cilj međunarodnim projekcijama filma „Simpatične duše” upoznati svijet s njegovim životnim djelom. Prva projekcija održana je u Japanskom veleposlanstvu u Londonu u rujnu 2023. godine, a međunarodna promocija kreće iz Hrvatske. Projekt se održava uz potporu Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, a održat će se u atriju palače Cedulin u utorak, 25. lipnja s početkom u 21 sat uz besplatan ulaz.

Uz projekciju će se održati i prigodan program s modnom revijom japanske modne dizajnerice Ikuyo Umezawa iz Kyota, koja kombinirajući tradicionalnu odjeću s japanskim kimono materijalima kreira visoko cijenjene, elegantne i originalne kreacije. Domaćoj publici predstaviti će se cijela japanska filmska ekipa koja će o svom gostovanju u Hrvatskoj snimiti kratki film u svrhu promocije svake hrvatske festivalske destinacije na budućim projekcijama u svijetu, kao i na popularnim digitalnim platformama.

Sutradan, u srijedu, 26. lipnja održat će se koncert indijske glazbenice Reshme Srivastve na instrumentu sitar, uz organizacijsku podršku Indijskog veleposlanstva u Hrvatskoj, Arheološkog muzeja Zadar i Turističke  zajednice grada Zadra. Radi se vrsnoj indijskoj umjetnici koja je već održala dva koncerta u Zadru, a ovog puta će se predstaviti u crkvi sv. Donata koji nudi savršen akustični prostor za uzvišene melodije sitara. Ulaz i na ovaj koncert je besplatan!

24. lipanj 2024 14:30