StoryEditorOCM
ĐiradaPONOS ZADRA

U petak, 28. lipnja, obilježava se 33. godišnjica osnivanja 112. brigade Hrvatske vojske

Piše N.J./Udruga 112 HV
26. lipnja 2024. - 11:12

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim pripadnicima 112. Brigade HV i svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život za Domovinu, u petak 28. lipnja, počinje obilježavanje značajnog događaja za Zadar i Zadarsku županiju, a to je 33. godišnjica osnivanja 112. brigade Zbora narodne garde, poslije Hrvatske vojske.

image

112. brigada

112. Brigada/Slobodna Dalmacija

- U broju 33 ima puno simbolike. To su Isusove godine. Simboliziraju univerzalnu ljubav, odgovornost, mudrost, snagu i vječnost, kaže pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik i predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade.

Čulina i ovim povodom podsjeća kako je od početka neprijateljske agresije do oslobođenja Hrvatske 112. brigada, najstarija zadarska brigada, koju nazivaju i Ponos Zadra, od svojih prvih početaka u Crvenoj Luci, narasla u dobro opremljenu i osposobljenu jedinicu.

image

Marko Čulina, zapovjednik 112. brigade

Zvonko Kucelin/Slobodna Dalmacija

Do 16. listopada 1991. godine brigada je imala zonu odgovornosti od Karlobaga do Stankovaca i od Velebita do vanjskih otoka, što znači obranu cjelokupnog područja današnje Zadarske županije.

Iz njenih redova stvorene su gotovo sve postrojbe Zadarskog sektora.

- U obrani i oslobođenju Hrvatske 112. brigada u potpunosti je izvršila svoj zadatak. Kroz postrojbe 112. brigade prošlo je oko 12.000 naših građana. U temelje slobodne i suverene Hrvatske ugrađeni su životi 74 gardista i 2 nestala gardista i više stotina teže i lakše ranjenih pripadnika brigade, ističe Marko Čulina. Uz sve braniteljice i branitelje 112 brigade, prvi ratni zapovjednik poziva i sve građane koji su u najtežim danima živjeli sa brigadom i za brigadu kako bi izvršila povijesnu zadaću obrane Grada Zadra i sadašnje Zadarske županije.

image

112. brigada

112. Brigada/Slobodna Dalmacija

- Priključite se obilježavanju ove godišnjice da zajedno oživimo sjećanja na slavne dane i odamo počast poginulim suborcima, poručuje Čulina.

Prema programu u petak, 28. lipnja u 9 sati na Gradskom groblju u Zadru počinje polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim i nestalim braniteljima 112. brigade i svim hrvatskim braniteljima koji su dali život za Domovinu.

Isti dan u 10 sati u Sveučilišnoj kapelici Crkve sv. Dimitrija služit će se sveta misa. Sveučilište u Zadru domaćin je i izložbe Dokumenti i fotografije 112. brigade, koju će u dvorani Odjela za povijest otvoriti prof. dr. sci. Josip Faričić, rektor Sveučilišta u Zadru. Nakon razgledanja izložbe organiziran je i prigodni domjenak u studentskom restoranu Barbakan.

26. lipanj 2024 11:13