StoryEditorOCM
ĐiradaOTVOREN 21. MEĐUNARODNI FESTIVAL SUVREMENOG KAZALIŠTA

Publika iznenađena izvedbom predstave Lampedusa Beach i monodrame Nine Violić

Piše Zadarski.hr
8. kolovoza 2017. - 20:05
IMG_0601.JPG

Sinoć je u Zadru otvoren 21. Međunarodni festival suvremenog kazališa Zadar snova, izvedbom predstave Lampedusa Beach, monodrame Nine Violić, u režiji i produkciji Senke Bulić. Obje su dive hrvatske scene nastupale u suradnji sa Zadrom snova već od prve 1997. godine, pri čemu Senka drži rekord u broju gostovanja. Nina Violić, koja je na sinoćnjoj izvedbi pokupila ovacije, nastupila je na prvom festivalu u predstavi Hamper, zagrebačkog ZeKaeMa, u režiji Renea Medvešeka, dok je Senka Bulić bila prvo ime predstave Fedra, s Anom Karić i Letom 3, a u režiji Ivice Buljana. Ne treba ni reći da je tada zadarska publika ostala nemalo iznenađena, što je postao i slučaj sa svim narednim festivalima.

Predstava Lampedusa Beach progovara iz kuta jedne od migrantkinja koja se je igrom nesretne sudbine našla na poznatoj plaži na jugu Italije. Ninina izveda i tekst Line Prose bili su dovoljan temelj na kojem je publika mogla sagraditi kako osjećaj empatije tako i razumijevanja za ljudskost koja izbija iz svake riječi koje su sinoć odjekivale zadarskim Lapidarijem Narodnog muzeja.

Ranije jučer održana je i press konferencija na kojoj je predstavljen program i neki od sudionika ovogodišnjeg programa. Javnosti se putem medija obratila nova voditeljica festivala, Tina Keserović, izlažući koncept i selekciju koje od ove godine oštro skreću prema rezidencijalnom produkcijskom modelu, u kojem prvo i najznačajnije mjesto pronalaze građani i njihove teme. Festival se pomiče prema mjestu upoznavanja, druženja i kretivne sinergije koja ne samo stvara predstave i promovira važne teme, već služi i kao osobni i umrežavajući agens kojim i publika-građani mogu naći više od samog sadržaja umjetničkog djela. Mogu saznati kako se stvara magija umjetničkog djela iz prve ruke, doznati nove izvedbene forme i pristupe, podijeliti i primiti informacije o aktualnim scenskim i društvenim zbivanjima, ili barem isprobati nove recepte u pripremi hrane, afričko-arapsko-mediteranske kuhinje u ovom slučaju.

Na druženju s novinarima tako su se jučer našli i Andrea Resner, vizualna i konceptualna umjetnica iz Splita, koja je ujedno i nova producentica festivala, Katarina Halus, austrijska redateljica i lutkarica koja zajednom s odgajateljicama zadraskih vrtića stvara predstavu o viđenju svijeta kroz prizmu malih ljudi, naših nasljednika čije oči reflektiraju stvarnost puno istinitije i prilično realnije nego što bismo to očekivali. Također je predstavljen dvodnevni program pod nazivom Block Party 023 o kojem se govorile predsjednica udruge InFluX, Lucija MIkas, te plesna grupa Koolibreeze iz Hamburga, a koja će na tom hip-hop zbivanju predstaviti svoj street dance stil.

02. srpanj 2024 08:45