StoryEditorOCM
ĐiradaOTVOREN PETI SEF FESTIVAL

Prikaz zadarske svakodnevice u studentskim etnografskim filmovima

Piše Zadarski.hr
1. lipnja 2018. - 20:28
33902471_1781298585288577_8775144671409078272_n

U opuštenoj atmosferi Studentskog kluba Božo Lerotić danas je otvoren Studentski etnografski filmski festival (SEF) u Zadru, što ga organiziraju studenti etnologije i antropologije Sveučilišta u Zadru, u suradnji s udrugom ANTROPOP. Već petu godinu zaredom studenti imaju priliku upoznati se s etnografskim filmom, istraživanjima i promišljanjima o vizualnom mediju kao načinu popularizacije etnologije i antropologije. Na početke festivala na svečanom otvaranju podsjetila je studentica Jelena Kupsjak.

- Prije pet godina dvije su se naše studentice upoznale na željezničkom kolodvoru u Ljubljani, kamo ih je interes odveo u traženju radionica o etnografskom filmu. Istovremeno su druge dvije studentice na jednoj konferenciji u Zagrebu odlučile pokrenuti udrugu Antropop, koja bi popularizirala znanost i pomogla u zapošljavanju etnologa i antropologa. Zajednički su pokrenule prvi veliki projekt, Studentski etnografski festival, na kojem je u pet godina postojanja izloženo više od 200 studentskih radova i prikazano preko 40 filmova, rekla je Kupsjak, koja je nakon toga nazočne inicijatorice festivala iznenadila rođendanskom tortom.

U poslijepodnevnim satima kroz dva dana obrađivat će se različite etnografske teme, poput studentskog projekta City Galleria, provedenog u okviru kolegija Vizualna kultura, u kojem su studenti istraživali forme svakodnevice te snimili niz kratkih filmova, "Buka", "Klupica s više lica", "Tržnica", "Hodnik kao nemjesto"...

U večernjim satima u parku Kapetanski danas i sutra bit će organizirane projekcije filmova, a sutra navečer i odabran najbolji rad festivala.

SEF Festival možete pratiti na službenoj web stranici ili na Facebook stranici.

02. lipanj 2024 05:51