StoryEditorOCM
ĐiradaU CRKVI SV. DONATA

Predstava Zadarskog plesnog ansambla ‘More ko žena miče pločice svojih dragulja‘

Piše Zadarski.hr
28. studenog 2023. - 12:24

U utorak navečer, 28. studenog, u sklopu Međunarodnog dana Mediterana u crkvi svetog Donata s početkom u 19 sati održat će se plesna predstava Zadarskog plesnog ansambla ‘More ko žena miče pločice svojih dragulja‘.

Organizator je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva iz Zagreba koja ovom prilikom naglašava ovaj datum kao priliku za promicanje međukulturalne razmjene, razvijanje suradnje, prihvaćanje različitosti i jačanje mediteranskog identiteta. Ulaz na predstavu je slobodan.

Multimedijalna predstava Zadarskog plesnog ansambla ‘More ko žena miče pločice svojih dragulja‘ sadrži u sebi interdisciplinarne elemente koje ujedinjuje konkretan, a istovremeno apstraktan motiv mora kao metafora života i neiscrpna tema u svojim brojnim značenjima i neukrotivosti.

Kao inspiracija za ovu cjelovečernju predstavu poslužila je pejzažna pjesma Miroslava Krleže Bonaca u predvečerje čija se atmosfera dočarava svjetlom, slikom, pokretom i zvukom. Plesom se asocijativno i narativno povezuju fotografije Aleksandra Bonačića i video uradaka Petra Petrovskog koji sadrže morske motive, a kostim naglašava urbanu crtu mediteranskih gradova. Zvuk flaute Ane Lakić stapa se sa zvukom jedinstvenih zadarskih morskih orgulja u jedinstvenu, homogenu cjelinu.

Istraživačka namjera koja upravlja ovom predstavom potkrepljena je ekološkom tematikom kolektivne izvedbe samoodržanja i samodostatnosti. Homogena skupina od desetak različitih osobnosti, okupljena je u zajedničkoj misiji da podsjeti kroz vlastitu memoriju tijela povezanost s morem i na taj način potakne kolektivnu memoriju da promišljanjem ostvari konekciju s prostorom Mediterana kao kolijevkom današnje civilizacije.

Koncept, koreografija: Sanja Petrovski

Asistenti koreografa: Patricia Gospić, Korina Oltran

Izvođači: Zadarski plesni ansambl: Patricia Gospić, Bernarda Klarin, Korina Oltran, Anđela Matulić, Mia Šare, Nina Pavić, Lucija Ristić, Lucija Jurjević, Tara Kokić, Tina jurjević

Flauta: Ana Lakić

Stihovi: Miroslav Krleža

Recitator: Vinko Radovčić

Fotografije i fotograf predstave: Aleksandar Bonačić

Video: Petar Petrovski

Kostimografija: Marija Šarić Ban

Grafičko oblikovanje: Korina Oltran

Producent: Natali Mahmić

30. travanj 2024 00:32