StoryEditorOCM
ĐiradaOVE NEDJELJE

Otvorene prijave za drugu MTB enduro utrku na otoku Ugljanu: "Očekuje se veliki broj vozača i vrlo atraktivne vožnje!"

Piše M. Magaš
8. veljače 2023. - 11:43

Kako su obećali, tako su i napravili!

Ekipa okupljena oko Biciklističkog kluba Macaklin drugu je godinu odlučila organizirati međunarodnu MTB enduro utrku na otoku Ugljanu. Točnije, na brdu Brgačelj, između Kali i Preka. Ovim su eventom "Macaklini" još prošle godine Zadarsku županiju uvrstili u tzv. "Kršnu ligu" koja se vozi već godinama po Dalmaciji.

No, kako nam je otkrio jedan od članova, Filip Letinić, ove godine sve će biti na višoj razini.

- Prošle smo godine imali 64 vozača što je bio jako dobar odaziv za prvu utrku!Bila su i dva vozača iz Slovenije i Slovačke. Ove godine očekujemo još veći broj natjecatelja. Također, po prvi put ćemo imati i kategoriju za žene. Naime, stižu nam dvije Šibenčanke, zaljubljenice u ovaj ekstremni sport – najavio je File, kako ga svi od milja zovu te dodao da ove godine stoga imaju ukupno četiri kategorije, kad k tome pridodaju mlade od 13 do 15 godina, juniore od 16 do 19 godina te seniore od 20 na više godina.

image

Najava za ovogodišnju utrku

Privatni album

Također, otkrio nam je kako se u nedjelju, 12. veljače, voze dva stagea, odnosno dvije staze.

- Ovim se putem moram zahvaliti lokalnoj ekipi, Prečanima i Kaljanima, koji su izgradili te staze i nama omogućili organiziranje ove trke. Mi iz BK Macaklin marljivo smo radili na njihovoj pripremi kako bi sve prošlo u najboljem redu. Bit će to jedna zaista atraktivna utrka jer ima dosta ogromnih skokova, tako da pozivam gledatelje da nam se pridruže i uživaju u skokovima kakve rijetko gdje viđaju – govori Letinić te dodaje kako se nada da će ovu utrku uskoro prepoznati i Grad i Županija jer spada u ekstremne sportove koji su u inozemstvu iznimno popularni.

- Ovo nam može biti vrhunska turistička promidžba, kako samog otoka, tako i cijele županije – naglašava Letinić.

Uz brzu vožnju i razne atraktivne skokove, gledatelje, kao i ostale natjecatelje, očekuje dobra glazba, fini, topli gulaš koji spremaju za sve, lokalna craft piva i naravno zabava nakon dodijele nagrada i proglašenja pobjednika ove druge zadarske enduro utrke.

image
Filip Brala/hrvoje Perkovic/Slobodna Dalmacija

"Ako se nikad nisi ozbiljnije ozlijedio, nešto krivo radiš" - što je brdski biciklizam

“Brdski biciklizam” ili “mountain biking” je vožnja na posebno dizajniranim terenskim biciklima po brdskim, planinskim i šumskim putovima, ali i po urbanim područjima gdje god se zahtijeva vještina terenske vožnje, npr. niz stepenice, u gradskim parkovima i slično. Stoga, lomovi u ovom sportu nisu strana stvar.

- Zapravo ako se nikad nisi ozbiljnije ozlijedio, nešto krivo radiš - rekao nam je Letinić u prvom intervju koji je dao za Zadarski.hr

Brdski biciklizam ima nekoliko podvrsta poput ‘cross countrya’, ‘traila’, ‘endura’ i ‘downhilla’, koja je najekstremnija disciplina.

- Zanimljivo je da malo ljudi zna da se jedna od devet utrka svjetskog kupa u ‘downhillu’, koji organizira UCI, prije dvije godine održala na Malom Lošinju, gdje su došli oni najluđi od najluđih. Bio je to genijalan event na svjetskoj razni! Samo gledajući smo uživali! - rekao je tad Letinić.

Prijave

Prijaviti na utrku možete putem FB stranice BK Macaklina 

 

27. travanj 2024 16:07