StoryEditorOCM
ĐiradaAKCIJA U SRIJEDU

Očistimo Karmu od plastike i sudjelujte u prezentaciji strojeva za reciklažu plastike

Piše Eko Zadar
9. ožujka 2020. - 21:43

U suradnji s Učeničkim domom Ivana Mažuranića iz Zagreba, u srijedu 11. ožujka udruga, „Eko-Zadar“ organizira akciju čišćenja plaže ispod šetnice Karma (od caffe bara „Porthos“ prema Punti Bajlo) te prezentaciju strojeva za reciklažu plastike, odnosno projekt Precious Plastic Mažuranac. Od 14 do 15 sati prikupljat će se otpad s plaže, a od 15 do 16 sati će održati prezentacija strojeva za recikliranje otpadne plastike.

Projekt „Precious Plastic“ započeo je Dave Hakkens još 2013. godine u Nizozemskoj. Projekt je prerastao u globalnu zajednicu od preko 80 000 ljudi koji rade na rješavanju globalnog problema onečišćenja plastikom. Znanje, alati i tehnike dijele se besplatno na web stranici https://preciousplastic.com/solutions/machines/overview.html

image
Akcija čišćenja Karme od plastike
Plakat

Učenički Dom Ivana Mažuranića uključio se u projekt u veljači 2019. godine s ciljem postavljanja novog sustava reciklaže plastike unutar jednog odgojno-obrazovnog sustava te s ciljem poticanja  suradnji i osmišljavanja novih pristupa u rješavanju globalnog problema onečišćenja plastikom. „U vrijeme globalnih prosvjeda srednjoškolaca za klimu diljem Europe i svijeta, mi našim učenicima želimo ponuditi konkretnu lokalnu akciju – prikupljanje i sortiranje plastične ambalaže koju svakodnevno upotrebljavamo i prenamjena u uporabne i umjetničke predmete (posude, čaše, pribor za jelo, nakit...) Glavna ideja nam je izbaciti plastiku jednom i zauvijek iz uporabe.“, rekla je Ivana Šepetavec, odgajateljica Učeničkog doma Ivana Mažuranića. 

„Jako nam je drago da imamo priliku vidjeti ove gotovo DIY strojeve za recikliranje plastike u Zadru te razgovarati s voditeljima projekta iz Učeničkog doma Mažuranac koji su pokrenuli ovu pozitivnu priču. Naše kolegice iz udruge Društvo istraživača mora 20 000 milja su također jako zainteresirane za ove strojeve i jako se veselimo zajedno saznati više, a pritom i očistiti otpad s plaže ispod šetnice Karma kojega srećom i nema toliko puna kao što ga ima na plažama koje se nalaze prema otvorenom moru. Također, nadamo se da će priča Mažuranca biti inspirativna i za odgojno-obrazovne institucije i ostale organizacije u Zadarskoj županiji.“, poručila je Željka Jurlina iz udruge „Eko-Zadar“.

19. travanj 2024 17:33