StoryEditorOCM
Đirada‘POVEZANI STAKLOM‘

Mađarski umjetnici donirali radove Muzeju antičkog stakla u Zadru

Piše Zadarski.hr
28. studenog 2023. - 10:57

U Muzeju antičkog stakla u Zadru 15. rujna otvorena je velika izložba suvremenog mađarskog umjetničkog stakla pod nazivom ‘Povezani staklom‘.

Izložba je organizirana u suradnji s Društvom mađarskih umjetnika stakla, a predstavilo se 48 umjetnika koji su prikazali svu raznolikost rada u staklu kao umjetničkom mediju. Izložba je bila otvorena dva mjeseca, zatvorena je 15. studenog, ali može se reći da je dio suvremene mađarske umjetničke scene ostao trajno u Zadru.

Željom umjetnika da doniraju svoje radove muzejskoj Zbirci donacija suvremenog umjetničkog stakla, Muzej antičkog stakla u Zadru obogatio je svoju jedinstvenu zbirku s čak 18 novih umjetničkih djela.

Muzej antičkog stakla u Zadru odmah je po otvaranju 2009. godine dosta jasno postavio svoje strateške ciljeve i smjer razvoja, tako da se antičkom staklu u jedinstvenom stalnom postavu i tematskim arheološkim izložbama, pridružilo i povijesno staklo te na kraju i suvremeno umjetničko staklo.

Izuzetne izložbe, na kojima su se predstavili brojni domaći i inozemni umjetnici, visoka razina organizacije, kvalitete postava i izdavačke djelatnosti, rezultirali su prihvaćanjem Muzeja kao važne reference umjetnicima za izlaganje, ali i za doniranje radova. Vrijedno je obratiti pažnju na veliki interes posjetitelja, turista i građana Zadra, koji u svom gradu mogu pogledati jedinstvene izložbe, a grad Zadar se može pohvaliti postojanjem uistinu vrijedne zbirke suvremenog umjetničkog stakla na nacionalnoj razini.

Izložba ‘Povezani staklom‘, osim što je pokazala raskoš umjetničkih ideja i tehnika u radu sa staklom, obogatila je muzejsku zbirku suvremenog umjetničkog stakla značajnom donacijom, ali prije svega pokazala je da Muzej antičkog stakla u Zadru promovira suvremeno umjetničko staklo na pravi način.

U tom svjetlu je i organizacija 1. hrvatskog bijenala umjetničkog stakla, koji će se održati 26. 1. 2024. uz Noć muzeja u Muzeju antičkog stakla u Zadru, nešto što pokazuje ozbiljnost rada na tom polju. Hrvatski bijenale umjetničkog stakla će kao jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj pod okriljem Muzeja sustavno raditi na promicanju suvremene umjetničke produkcije staklenih umjetnina i dizajna u Hrvatskoj te poticati stvaranje novih radova u ovom mediju.

29. travanj 2024 08:01