StoryEditorOCM
ĐiradaKNEŽEVA PALAČA

Izložba Zdenka Kneževića "Pleter fotografije i stiha"

Piše Zadarski.hr
4. listopada 2023. - 09:04

U Edukativnoj dvorani Kneževe palače u četvrtak će u 18 sati biti otvorena izložba "Pleter fotografije i stiha" autora Zdenka Kneževića.

Izložbu organizira udruga književnih stvaralaca "Riječi iznad svega" Zadar, a na otvorenju će sudjelovati pjesnici udruge, čiji je član i sam autor. Otvorenje je zamišljeno kao prožimanje stihova tematski vezanih uz svaku izloženu fotografiju, čime će se poezija i fotografije autora spojiti u jedinstvenu umjetničku cjelinu.

Zdenko Knežević rođen je u Zadru 1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije i studij Kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru. Fotografijom se amaterski bavi od srednje škole. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao vatrogasac. Međutim, gaseći požare želio je snimiti te scene pa je svaku slobodnu priliku koristio da zabilježi dramatične trenutke borbe s vatrom. Tako je uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Zadar i Narodnog muzeja Zadar 2011. godine u Gradskoj loži postavljena velika izložba fotografija „Vatrena priča zadarskih vatrogasaca“. Fotografije te tematike redovito objavljuje i u časopisu „Vatrogasni vjesnik“, glasilu hrvatskih vatrogasaca. Od ostalih kategorija najviše pokazuje interes za pejzaže, ali zabilježit će i sve drugo iz svoje okoline u čemu vidi motiv. Član je foto klubova Fotozine Zagreb i Foto kino video kluba Zadar (FKVK). Sudjelovao je i na nekoliko zajedničkih izložbi fotografija, a zadnja je bila u travnju 2023. u Guma baru u Zadru. Izložba je imala naziv „Autorskih top 10“, a nastala je suradnjom Guma bara i FKVK Zadar.

 Udruga "Riječi iznad svega" osnovana je 2016. godine sa svrhom promoviranja poezije, ali i objedinjavanja poezije i ostalih oblika umjetnosti (glazba, slikarstvo, kiparstvo, fotografija...).

Izložbu možete pogledati do 15. listopada 2023. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

29. travanj 2024 09:21