StoryEditorOCM
Đirada"CRTICE S OTOKA"

Imate jednu anegdotu, priču, fotografiju ili bar komentar na stanje omiljenog otoka? Javite se ekipi otočkih novina na Silbi i budite dio novog broja!

Piše MGM
22. travnja 2021. - 13:53

Ekipa koja iza sad već poznatih otočkih novina, ”Crtice s otoka”, priprema se za novi, četvrti po redu broj i trebaju vašu pomoć!

Naime, pozivaju sve zaljubljenike u otoke kako bi ih povezati u broju koji će tematizirati otok u konkretnom i simboličkom smislu, koji će o otoku govoriti i kao izazovu i kao izboru - svakodnevnom, životnom, osobnom, kolektivnom...

- Sve one koji vole otoke, koji često ljetuju na nekom, oni koji su s otoka i koji žele biti, pozivamo na slanje reportaža,fotografija i fotoreportaža, intervjua sa zanimljivim otočkim osobama, kratkih priča, anegdota i kronika; ilustracija i stripova; vijesti o važnim otočkim akcijama i događajima, potrebama i problemima, poezije i proze, i naravno crtica s otoka. Iz jasno osobnog, subjektivnog ugla: tražimo sadržaje koji su vam bitni i do kojih vam je stalo, koji priču vašeg otoka pripovijedaju iz vaše, dosad možda neotkrivene perspektive – stoji u pozivu koji je poslala voditeljica projekta otočkih novina, Natasha Kadin.

image
Ilustracije otoka
Ena Jurov

Svoje priloge možete slati do 29.4.2021. u ponoć, na mail adresu info@silba-environment-art.hr.

Radionica stripa i ilustracije na Silbi

Čim zaprime sve prijave, organizirati radionicu stripa i ilustracija za sve uzraste, koja će se održati 1. i 2. svibnja, pod vodstvom stripašice i ilustratorice Ene Jurov, nove članice otočkog uredništva.

- Na radionici ćemo crtati kratke stripove na temu života na otoku te ilustrirati tekstove novog broja "Crtica s otoka". U prvom dijelu radionice sudionici će samostalno raditi na svojim scenarijima, koje ćemo zajednički komentirati, te će ih sudionici samostalno ili u grupama dovršiti). Na kraju radionice ćemo kolektivno izraditi naslovnu stranicu prvog silbenskog strip-fanzina te posložiti ilustraciji u novine i zajednički ih prelomiti i kopirati. Radionica će se održati uživo na platou ispred OŠ Zadarski otoci na Silbi u subotu, 1. svibnja od 16 do 19 sati i u nedjelju, 2. svibnja od 11 do 14 sati. Svi ste pozvani, a ako želite samo zbog ove radionice doći na Silbu, javite se mailom te ćemo vam pomoći oko organizacije puta i smještaja – pojasnila je Kadin.

Projekt: otočke novine

"Crtice s otoka" izvorno su bile (i pored ovog projekta nastavljaju biti) jedna od rubrika web stranice umjetničke organizacije Silba Environment Art, posvećena kratkim zapisima o životu na otoku Silbi, iz nalivpera, olovaka, kistova, flomastera i tipkovnica ljudi koji ondje prebivaju ili ga (redovito) posjećuju, a sudjeluju i u programima SEA-e. U suštini, tema je otočna svakodnevica, sada i u obliku novina čiji su autori otočani i posjetitelji otoka, koji uz podršku renomiranih radnika u području medija i dizajna stvaraju suvremene novine, producirane u potpunosti prema 'uradi sam' principima.

Uz vodstvo pokretačice projekta Natashe Kadin (SEA) te profesionalaca u polju medija i dizajna: Bojana Krištofića, Antonele Marušić, Svena Sorića i Hrvoja Spudića, sudionici su usvajali znanja i vještine iz pisanja i uređivanja redovitih formi novinskih tekstova i priloga, kao i koncipiranja novina u cjelini, te njihovog grafičkog oblikovanja i pripreme za tisak, koristeći digitalne i analogne alate i tehnike.

Posebnost 'Crtica s otoka' je i to što su u potpunosti producirane na Silbi, od pisanja i uređivanja, do tiskanja i ručnog uvezivanja!

image
Ilustracije otoka
Ena Jurov
02. lipanj 2024 13:08