StoryEditorOCM
ĐiradaNASTAVAK PROGRAMA

Drugi tjedan Glazbenih večeri u Sv. Donatu donosi predavanje i dva koncerta

Piše Zadarski.hr
12. srpnja 2021. - 11:36

Drugi tjedan 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu donosi jedno predavanje i dva koncerta. Ulaznice su dostupne na adresi kuzd.mojekarte.hr te na info pultu Kneževe palače od 11 do 13 sati i od 19 do 20 sati.

Danas je u 11 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači na rasporedu predavanje Hane Breko Kustura, jedne od vodećih hrvatskih muzikologinja srednje generacije, specijalizirane za istraživanja sakralne glazbe na hrvatskim prostorima, fokusirano na nova otkrića iz područja rane glazbe, posebno onih iz Zadra. U europskom kontekstu, ti su izvori dragocjeni primjeri osobitosti unutar zajedničkog korpusa gregorijanskih i beneventanskih repertoara latinske Europe.

U utorak, 13. srpnja u 21 sat u crkvi sv. Krševana na rasporedu je koncert Okamenjeni glasi. U tom glazbenom projektu ansambl Dialogos surađuje s Kantadurima, tradicijskim glazbenicima okupljenima oko Joška Ćalete, među kojima je i jedan od mlađih hercegovačkih guslara. Njihova glazba vraća nas u srednjovjekovnu Bosnu različitih tradicija i religija koje su supostojale na tako malom prostoru: katolici, pravoslavci, židovi, muslimani, ali i heretici. Snažni i katkada vrlo neizbrušeni napjevi tkaju program na rubu glazbenog kazališta te pozivaju publiku na putovanje kroz rituale oko rođenja i smrti, stvaranja i razaranja.

U subotu, 17. srpnja u 21 sat u crkvi sv. Krševana Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija izvest će Hrvatsku misu u d-molu, op. 86 Borisa Papandopula, jednog od najplodnijih hrvatskih skladatelja čiju tridesetu obljetnicu smrti obilježavamo ove godine.

18. travanj 2024 02:02