StoryEditorOCM
4 kantunaRJEŠENJE NA OBLJETNICU MASLENICE

Županijski sud u Zadru nije nadležan za ratne zločine Ratka Mladića i oficira JNA-a u Škabrnji i Zadru!

Piše B.S.
22. siječnja 2018. - 21:29
Škabrnja

Županijski sud u Zadru po sucu istrage Enki Moković proglasio se u ponedjeljak stvarno nenadležnim za postupanje u kaznenom predmetu protiv bivših visokih vojnih zapovjednika JNA-a Stevana Tkača, Ratka Mladića, Tripka Čečovića, Ljupča Vodeničarskog, te Vladimira Vukovića, generala majora bivše JNA, komandanta devetog Korpusa, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Iako u rješenju sutkinje Moković nije precizno navedeno gdje su ratni zločini počinjeni, prvooptuženi Mladić i drugoptuženi Ćečović se sumnjiče za ratne zločine u Škabrnji, a ovi drugi za topničke napade na Zadar.
Predmet će se po pravomoćnosti ovog rješenja dostaviti na postupanje stvarno i mjesno nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru. Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, naime Županijskom sudu u Zadru 18. listopada 2017. godine dostavilo podnesak da se donese rješenje o prekidu istrage u kaznenom predmetu protiv okrivljenih Stevana Tkača, Ratka Mladića, Tripka Čečovića, Ljupča Vodeničarskog i Vladimira Vukovića.

Županijski sud u Zadru je, nakon toga, 23. studenog 2017. godine predmet dostavio Županijskom sudu u Splitu, Odjelu za suđenje u predmetima ratnih zločina, no taj sud predmet je vratio zadarskom sudu navodeći da je za postupanje nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Zadru.
U obrazloženju sutkinje Moković navodi se da je za donošenje rješenja o prekidu istrage nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Zadru, te da sudac istrage, odnosno sud, od 15. prosinca 2013. godine nije nadležan za provođenje istrage.

09. svibanj 2024 02:23