StoryEditorOCM
4 kantunaEPILOG IZBORA

Zašto su Šime Mičić, Dubravko Milin Kvisko i Zvonimir Vrančić jedini "uljezi" u Gradskom odboru HDZ-a? Svi ostali dolaze iz "carstva okruglog pečata"

Piše Predrag Opačić
23. studenog 2020. - 22:24

Šime Mičić, Dubravko Milin Kvisko i Zvonimir Vrančić definitivno odudaraju od svih preostalih HDZ-ovaca izabranih u Gradski odbor vladajuće stranke u Zadru. Mičić je obrtnik s Dračevca, Milin je zaposlenik jedne privatne ugostiteljske tvrtke, a Vrančić je umirovljeni bivši gradonačelnik i nekadašnji ravnatelj Opće bolnice Zadar.

Osim toga trojca, svi ostali žive u „carstvu okruglog pečata”!

„Pročelničku koloniju” u Gradskom odboru čine Robertino Dujela, Darko Kasap, Mario Pešut i Krešimir Karamarko, a predvodi ih dogradonačelnik Ante Babić. Svi preostali članovi GO HDZ-a su trenutni zaposlenici gradske uprave, te gradskih, županijskih ili državnih poduzeća.

Novi sastav Gradskog odbora HDZ-a u Zadru

Dogradonačelnik Ante Babić je dobio najviše glasova u izboru novog sastava Gradskog odbora HDZ-a. Od 176 mogućih, Babić je dobio 141 glas, a iznad stotinu glasova dobili su još Dario Vrsaljko (122), Ante Kalmeta (120), Iva Dunatov (115) i Robertino Dujela (114).

Osim njih, u Gradski odbor izabrani su i Denis Karlović (97), Željko Šoša (93), Mario Pešut (93), Darko Kasap (92), Nataša Barišić (92), Dubravko Milin (90), Ante Pedisić (84), Marija Petani (83), Krešimir Karamarko (82), Mate Marić (81), Šime Mičić (80), Boris Skroće (77), Ante Kolega (74) i Zvonimir Vrančić (46).

Božidar Kalmeta je bio jedini kandidat za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a, a na četiri podpredsjednička mjesta izabrani su državni tajnik Josip Bilaver, župan Božidar Longin, načelnik Pakoštana Milivoj Kurtov i šef financija zadarske ispostave HC-a Jure Fabijan. I tu se pojavljuju jedan umirovljenik (Kalmeta) i četiri podpredsjednika čija plaća stiže iz nekog od proračuna.

Oko ta četiri podpredsjednička mjesta vladala je jedina neizvjesnost izbora u HDZ-u jer je od prvotnih osam kandidata na kraju ostalo njih pet budući su Željko Šoša, Branko Kutija i Martin Baričević povukli svoje kandidature i tako „relaksirali” situaciju u kojoj se unaprijed pretpostavilo da Longin, Bilaver, pa i Fabijan trebaju proći. I prošli su.

Kurtov je isplivao na fonu jake podrške istočnog dijela Zadarske županije, a jedina koja se upustila u utrku i na koncu ispala je Ivana Dević, nekadašnja načelnica Lišana Ostrovičkih i aktualna zamjenica direktora županijske agencija AGRRA. Ona je bila i prva žena koja se kandidirala za to mjesto i prva koja je doživjela poraz: prikupila je 600 potpisa potpore i nije htjela odustati, a nakon izbora je odaslala priopćenje u kojem se, „ponosna” i „zadovoljna”, zahvalila na glasovima iz zaleđa Zadarske županije.

U Biogradu je s 294 glasa dožupan Šime Mršić glatko pobijedio Melaniju Ražov Radas (122) i Antu Mitrovića (71), dok je gradonačelnik Ivan Knez uzeo 295 glasova na izborima podpredsjednika biogradskog Gradskog odbora.

Promijenilo se raspoloženje u bibinjskom HDZ-u: tamo je donačelnik Šime Sekula pobijedio županijskog pročelnika Ivana Šimunića s čak 150:45! Gotovo je izvjesno da će Sekula biti i kandidat za načelnika na lokalnim izborima.

Među općinskim organizacijama, najneizvjesnija je bila utrka u Viru gdje je Vesela Vučetić (48) za dva glasa pretekla Rajka Radovića (46).

Kako su izbori ocijenjeni u stranci?

- Raduje me nekoliko stvari koje su ovi izbori pokazali. Iza nas su demokratski izbori, po prvi put i do kraja provedeni po pravilu "jedan član jedan glas". Nije se dogodio niti jedan incident, a HDZ iz izbora izlazi bez podjela, jači, stabilniji i potpuno spreman za sljedeće lokalne izbore. Mislim i da je izlaznost članstva od oko 33 posto zadovoljavajuća s obzirom na epidemiju korona virusa, izjavio je Božidar Kalmeta.

Od 12.546 članova HDZ-a u Zadarskoj županiji, na izborima se pojavilo njih 4.153, a važećih je glasova bilo 3.824. Toliko je puta zaokružen Božidar Kalmeta.

Tko su Kalmetini podpredsjednici?

Od pet kandidata za podpredsjednika ŽO najviše je glasova osvojio državni tajnik Josip Bilaver (2.532), dok je na drugom mjestu župan Božidar Longin (2.497). Osim njih dvojice, prošli su još i Milivoj Kurtov (1.893) i Jure Fabijan (1.705), a ispod crte je ostala Ivana Dević za koju je glasalo nedovoljnih 1.435 članova HDZ-a.

18. travanj 2024 11:17