StoryEditorOCM
4 kantunaOBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA ZAKUP ADVENTSKIH KUĆICA

Zašto su cijene zakupa odletjele u nebo?

Piše Iva Ivanac
10. listopada 2019. - 19:49
advent_zadar1-301115

Tržnica Zadar objavila je javni poziv za davanje u zakup montažnih drvenih kućica za vrijeme "Adventa u Zadru" koji službeno započinje 22. studenog i traje sve do 2. siječnja 2020. godine. Ove će se godine, baš kao i prošle, na trgu Petra Zoranića i Pet bunara postaviti ukupno 25 kućica, s tim da će na Pet bunara biti smješteno njih 13 zbog radova i postavljene zaštite oko Providurove palače.

Ono što se bitno razlikuje od prošle godine je početna cijena zakupnine jedne kućice. Naime, nakon prošlogodišnje početne cijene od 12 tisuća kuna, ove godine početne cijene se kreću od 20 do 26 tisuća kuna, a sve ovisno o lokaciji. Zbog čega su cijene u startu već nego prošle godine, upitali smo Tomislava Letinića, direktora Tržnice Zadar.

- Cijene smo kreirali prema prošlogodišnjem iskustvu. Naime, prošle godine najmanja izlicitirana cijena za zakup neke od kućica bila je 20 tisuća kuna pa smo prema tome kreirali ovogodišnju. Kućice čija je početna cijena veća od 20 tisuća imaju veće terase te time mogu napraviti i veći promet. Tržnica je prvi puta prošle godine organizirala javni poziv za adventske kućice i zbog toga smo išli s manjim cijenama, kazao je direktor Letinić dodajući kako će apelirati na sve zakupnike da svoju ponudu, barem petkom, pokušaju prilagoditi dalmatinskoj spizi i ribljoj hrani. Također ističe kako će na sve zakupnike apelirati da koriste papirnatu ambalažu.

Kućice i ove godine dolaze u dvije veličine, 7,8 kvadrata i 5,76 kvadrata, a veličina terase se kreće od 9 do 36 kvadrata.

- Ove godine smo pojačali struju i na svaku kućicu stavili limitatore, tako da nam se neće dogoditi da kao i prošle godine nestane struje na cijelom adventu već će samo nestati na pojedinim kućicama koje budu koristile previše elektronike. Tehnički smo se bolje pripremili, a svim zakupcima ćemo osigurati i jedan odvod i dovod vode za koji još tražimo najpovoljniju lokaciju. Bit će smješten pokraj jaslica ili kraj Kapetanove kule iz jedne od kućica tako da neće biti na vidljivom mjestu, kazao je direktor Letinić dodajući kako je i ove godine postoji mogućnost da dva trgovca zakupe jednu kućicu što će, vjeruje, mnogima trgovcima olakšati zakup jer dosadašnja iskustva s adventa pokazuju da trgovci lošije zarađuju od ugostitelja.

Cijena zakupa, uz montažu i demontažu kućica, uključuje i troškove skupljanja i odvoza smeća te troškove električne energije i vode. Glavni kriterij za dobivanje kućica je najveći ponuđeni iznos zakupnine, a o tome tko će dobiti kućice odlučuje stručno povjerenstvo pri Tržnici Zadar. U slučaju da dva ili više ponuditelja zakupa ponude istu cijenu za kućicu, odabran će biti onaj ponuditelj koji je više godina imao zaključen ugovor na manifestaciji “Advent u Zadru”.

Javni poziv za davanje u zakup adventskih kućica traje do 18. listopada do podne.

19. travanj 2024 20:37