StoryEditorOCM
4 kantunaUZ POŽAR NA DEPONIJU

Zašto premijer Andrej Plenković nikada nije odveden na gradilište CGO-a u Biljane Donje i je li prosvjed trebalo organizirati na Narodnom trgu?

Piše P.O.
31. listopada 2022. - 21:43

Stotinjak ljudi, mahom mještana Dikla, nekoliko prigodnih transparenata i performans Enija Meštrovića. To je nakon požara na zadarskom deponiju bio prosvjed čiji sadržaj nije lako osporavati, ali je moguće postaviti pitanje je li za mjesto prosvjeda mogla biti izabrana i neka druga lokacija.

Odavno je poznato: deponij na Diklu odlazi u povijest s početkom rada Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. To je investicija teška 368 milijuna kuna koja mora biti dovršena do kraja sljedeće godine. U lipnju su mediji upozoravali da je taj „milenijski projekt” pred značajnim poskupljenjem koje ovog trenutka nije moguće izračunati jer se divljanjem tržišta izazvani rast cijena korigira na mjesečnoj bazi, pa će konačni iznos biti poznat tek kad sve bude gotovo. Projicirana cijena CGO-a bi mogla biti probijena za više desetaka milijuna kuna.

Unutar tih poznatih činjenica, već je dugo vidljiva jedna druga činjenica koja nezapažena promiče pažnji javnosti: znate li makar jedan drugi projekt težak 368 milijuna čije gradilište političari izbjegavaju u širokom luku i najbliže mu priđu sa 140 kilometara na sat vozeći se autocestom na svega stotinjak metara od budućeg CGO-a?! Kako to da premijera Andreja Plenkovića, za učestalih posjeta Zadru i Zadarskoj županiji, ni župan Božidar Longin ni gradonačelnik Branko Dukić, kao "suvlasnici", baš nikada nisu odveli u „razgledanje milenijskog projekta” od nesumnjivog državnog i lokalnog interesa?! A poznato je da lokalni političari baš jako vole impresionirati svog stranačkog šefa (pa makar i lažnim milijuntim putnikom u Zračnoj luci!), ali, eto, izgleda da stotine milijuna za CGO ne impresioniraju ni njega ni njih.

Istina, političari se vole naslikavati pri otvaranju nekog lifta ili stotinjak metara kakve lokalne cestice, ali ne i u blizini otpada. Ipak u Biljane Donje su mogli otići, jer, ako ništa drugo, tamo još nema otpada i mogu se slikati kraj bagera. Biljane Donje su „zabačen kraj”, a očito je „zabačen” i cijeli ovaj projekt: tek kad su ih novinari priupitali hoće li izgradnja CGO-a zapeti zbog poskupljenja i kako misle namaknuti mogućih stotinjak milijuna kuna, lokalni su političari na brzinu nazivali tvrtku „EKO” da vide što se to u Biljanima Donjim trenutno događa.

Toliko o važnosti projekta od kojega ovisi i kada će deponij u Diklu stvarno biti zatvoren. Zato se čini da se prosvjed moglo organizirati i na Narodnom trgu i pred gradilištem CGO-a, a na transparentima ispisati imena jačih političara nego što su to Bruno i Dubravko MilinKvisko”.

A što se to trenutno događa u Biljanima Donjim?

Do danas, tamo je utrošeno oko 40 posto predviđenih sredstava, a rok za početak probnog rada je svibanj iduće godine, ali to nije zabrinjavajući raspored: očekuje se da će početkom sljedeće godine započeti montaža MBO pogona i opreme na što otpada čak 50 posto ukupne vrijednosti investicije.

Rade se kalkulacije po kojima bi i rast investicije za dodatnih sto milijuna kuna bilo moguće pokriti ne proračunskim sredstvima nego kreditom kojega bi podigla tvrtka „EKO” i taj trošak pokrila s povećanjem naplate za tonu otpada od 20 eura.

Prosvjednici su ispred deponija pitali „Čiji je džep važniji od našeg zdravlja“ - izgleda da će, nakon zdravlja, s ovih 20 eura, opet na udaru biti njihov džep.

24. travanj 2024 19:38