StoryEditorOCM
4 kantunaMULTIMEDIJALNO ČUDO

Zašto Mali arsenal opet ne radi? Od otvaranja 2017. do danas bio je otvoren svega nekoliko mjeseci! Pitali smo odgovorne...

Piše Zadarski.hr
21. lipnja 2024. - 21:40

Otkada je 2017. otvoren, Mali arsenal je više vremena proveo zatvoren nego što je bio otvoren za posjetitelje. Ove godine, trebao bi svoja vrata otvoriti prvoga dana srpnja.

Za ovaj zaštićeni spomenik kulture, planirano je bilo da bude velika turistička atrakcija, posebno za goste s kruzera. Najavljivan je bio i kao "multimedijalno čudo", ali otkako je otvoren, ne može se reći da je zaživio kao nešto takvo. 

Podsjećamo, Mali arsenal je imao velikih problema s vlagom zbog koje se nisu mogle održavati multimedijalne projekcije. Bilo je potrebno sanirati otpadanje žbuke i zaštiti multimedijsku opremu, ali to je bilo još 2019. Sada je 2024. i problem s vlagom još nije riješen.

- Vlaga će se riješiti kad na to dođe red, a to pitanje je pod Ministarstvom kulture i medija. Da bismo krenuli u rješavanje toga, trebamo prvo dobiti nalog, a moraju se napraviti i novi troškovnici. Radilo se na rješavanju vlage još prije covid-a, a kako su cijene svega otišle gore, sada će to biti skuplje - rekao nam je Ante Sjauš, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske Županije. 

- Što se problema s vlagom tiče, zaista vam tu nisam kompetentna, morat ćete pitati ljude iz nadzora ili arhitekticu - kazala nam je Vesna Sabolić, v.d. ravnateljica Narodnog muzeja Zadar.

Narodni Muzej ima sporazum o suradnji na programu Malog arsenala sa Županijom, a upravljanje kulturno-povijesnog spomenika je u nadležnosti Županije.

- Dakle, muzej ne upravlja Malim arsenalom, mi sudjelujemo u planiranju i izradi programa i u obrazovno-informativnom dijelu. Prisutni smo sa svojim info pultom na kojemu rade studenti koji moraju poznavati strane jezike. Nemamo kustose, ali nije ni potrebno jer ipak se radi o sezonskom poslu - opisala nam je odnose v.d. ravnateljica.

Poslali smo mail s pitanjima upućen nadležnima za Mali arsenal, a do dovršetka pisanja ovoga teksta, još čekamo odgovor.

Nastavit će se...

image

Mali Arsenal otvara vrata 1.7.

Narodni Muzej Zadar/
image

Mali Arsenal iznutra

Narodni Muzej Zadar/
image

Multimedijalne projekcije

Narodni Muzej Zadar/
image

EU Projekt Hera

Narodni Muzej Zadar/
image

Mali Arsenal noću

Narodni Muzej Zadar/
25. lipanj 2024 21:46