StoryEditorOCM
4 kantunaJOŠ JEDNA AKCIJA

Zajednica Talijana Zadar prikuplja pomoć za stradale u potresu: ‘Trenutačno je fokus direktna pomoć obitelji Knaić iz Majskih Poljana‘

Piše Zadarski.hr
2. siječnja 2021. - 22:48

Zajednica Talijana Zadar je istog jutra kada se dogodila tragedija u Sisačko-moslovačkoj županiji poslala apel za pomoć pogođenim područjima Crvenom križu u Italiji, konzulatu i Talijanskoj uniji. Također, svim ostalim donatorima iz inozemstva, kao i određenim talijanskim medijima.

- Nakon toga su nam se javili mnogobrojni ljudi iz Italije, pa i Hrvatske. Oformili smo tim, konvoj materijala krenuo je prema zbirnom centru Banovac. U stalnom smo kontaktu s gospodinom Darijem Žinićem, zamjenikom gradonačelnika Gline. Situacija se mijenja iz dana u dan, iz sata u sat. Ono što je u početku bilo potrebno, toga je možda i previše, sad je naglasak na tendama, ceradama, kontenerima i slično, saznajemo od Igora Karuca, predsjednika Zajednice Talijana Zadar.

U izravnom su kontaktu s ljudima na terenu pa imaju, kako kaže Karuc, kompletnu logistiku, potpune i prave informacije.

Ističe potrebu za pokrivanjem kuća, kao i grijalica, s obzirom na nepovoljne vremenske uvjete.

Prema informacijama "iz prve ruke", okolna sela su teško dostupna, a jako ugrožena. Stoga djeluju u suradnji s lokalcima koji najbolje znaju stanje i potrebe.

- To su Majske Poljane, Glinsko Novo Selo, Hađer, Preko, Par. Tamo imamo ugroženih obiteljima kojima se pokušava pomoći, oni ne žele napustiti svoja ognjišta budući da imaju životinja. Fokus nam je na najugroženijim obiteljima, stupili smo u kontakt s Daliborom Vignjevićem koji boluje od raka i treba novčanu pomoć za izgradnju kuće, radimo na tome, kazuje Karuc.

Skupili su u Zajednici Talijana kako novčanih sredstava, tako i materijala koji je direktno poslan. Karuc apelira i dalje kako bi dobili kontejnere iz Italije s već sređenom infrastrukturom budući da im je struja itekako bitna.

- Talijanski Crveni križ ima iskustva s ovakvim situacijama, apel je upućen, akcija pomoći je pokrenuta. Talijanska unija i konzulat su obaviješteni, radimo maksimalan pritisak kako bismo nastavili pomagati, nastavlja Karuc.

Također, u kontaktu su s Andrejom Borić, tamošnjom lokalnom humanitarkom, radi informacija o potrepštinama. Uvelike pomaže i Gulia Pezzano, suradnica Zajednice, koja pomaže u koordinaciji humanitarne akcije.

Najveća, a i najdugoročnija potreba, zasigurno je građevinski materijal. Fokus Zajednice trenutno je direktna pomoć obitelji Knaić iz Majskih Poljana.

- Prošla je godina bila kao loš san, sada nam je cilj operativno i funkcionalno djelovanje, zaključio je Karuc.

IZ UGLEDNIH TALIJANSKIH MEDIJA...

"Zajednica Talijana iz Zadra odlučila se staviti na prvu liniju fronta, kao važno mjesto okupljanja i referentna točka, poduzimajući mjere kako bi osigurala osnovne potrepštine onima koji se bore protiv hladnoće, gladi i očaja u Petrinji, epicentru potresa i najrazorenijem području."

IL MATTINO...

"Talijanska unija poduzela je korake za slanje pomoći područjima pogođenim potresom, dok je na inicijativu svog predsjednika Igora Karuca i Zajednica Talijana u Zadru odlučila zauzeti prvu crtu bojišnice."

24. travanj 2024 18:09