StoryEditorOCM
4 kantunaINTERVJU, 1. DIO

Zadarski arhitekt Ante Uglešić: Ne možemo beskonačno graditi! Moramo promijeniti pravila igre i zaštititi naš najvredniji resurs

Piše Ivica Nevešćanin
25. lipnja 2024. - 20:29
Ante Uglešić, arhitekt i glavni projektant obnovljenog kompleksa sv. Nikole u kojem je Međunarodni centar za podvodnu arheologiju (MCPP)Jure Miskovic/Cropix

Matica hrvatska predstavila je krajem svibnja novi broj Hrvatske revije posvećen Deklaraciji o hrvatskom prostoru, u kojoj su potpisnici, članovi Akademije arhitektonske umjetnosti i znanosti Hrvatske, utvrdili da se hrvatski prostor dramatično pustoši i obezvređuje, zbog čega su zatražili žurnu promjenu odnosa prema prostoru.

Predsjednik te Akademije Jerko Rošin naglasio je kako je prostor tema od iznimnog nacionalnog značenja, kao i pitanje jezika, a Deklaracija je pokušaj da više ljudi dobije informaciju o tome problemu i da on postane dio svijesti naroda.

S druge strane, eksponenti naroda, političari, za tu temu nisu pokazali interesa, ustvrdio je Rošin, dodavši da je krajnji cilj autora Deklaracije da problem zaštite prostora uđe u Ustav. 

Više pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije.

25. lipanj 2024 20:30