StoryEditorOCM
4 kantunaLJUBAV JE U D. LAPCU

Vanbračni supružnici uvjetno osuđeni na zatvor zbog psovanja majke: "Sad j... mater i ja tebi, da vidiš što to znači..."

Piše B. S.
20. rujna 2024. - 22:13

Vanbračni supružnici uvjetno su osuđeni nakon što su jedan drugome opsovali majku tijekom verbalnog sukoba. Incident se dogodio 27. srpnja, u obiteljskoj kući u Donjem Lapcu. Do svađe je došlo kada je 49-godišnjak prigovorio 38-godišnjoj supruzi što mu se nije javljala na mobitel dok je bila izvan kuće. U žaru prepirke rekao joj je: "J... ti mater, ista si kao tvoji", na što mu je ona uzvratila: "Sad j... mater i ja tebi, da vidiš što to znači."

Nakon razmjene uvreda, suprug je povišenim tonom izjavio da izlazi iz kuće, čime su međusobno povrijedili dostojanstvo jedno drugoga i izazvali uznemirenost.

Ispitani na sudu, priznali krivnju i potvrdili svoje izjave. Prvookrivljena 38-goidšnjakinja priznala je da je izgovorila uvredu prema svom vanbračnom suprugu nakon što ju je on prvi uvrijedio. Izrazila je žaljenje zbog počinjenog prekršaja i dodala da su njihovi međusobni odnosi od tada normalizirani te da više nije bilo nasilja među njima.

Drugookrivljeni suprug također je priznao prekršaj, rekavši da je bio frustriran jer mu se nije javljala na telefonske pozive. Zbog toga joj je i rekao da joj "j... mater", te je usporedio s njenom obitelji, zbog čega je izrazio - "iskreno kajanje".

U dokazne svrhe sud je izvršio uvid u potvrdu iz prekršajne evidencije, prema kojoj do sada nisu bili kažnjavani. Kako daljnjih dokaznih prijedloga u postupku nije bilo, sud je zaključio da je kritični događaj dovoljno raspravljen, te da su utvrđene sve relevantne činjenice koje potvrđuju prekršajnu odgovornost okrivljenika.

Sud je, temeljem priznavanja počinjenog psihičkog nasilja, utvrdio da su supružnici ostvarili sva obilježja prekršaja prema članku 22. stavku 1. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Prema tom zakonu, član obitelji koji počini nasilje može biti kažnjen novčanom kaznom od najmanje 260 eura ili kaznom zatvora do 90 dana.

Međutim, sud je uzeo u obzir olakotne okolnosti, kao što su priznanje prekršaja, izostanak težih posljedica, te činjenicu da su okrivljenici izjavili kako su sada u dobrim odnosima i da su izgladili nesuglasice. Zbog toga je sud odlučio primijeniti uvjetne kazne kao mjeru upozorenja.

Izrečena im je uvjetna kazna zatvora od 15 dana s rokom kušnje od šest mjeseci.

20. rujan 2024 22:17