StoryEditorOCM
4 kantunaU KORIST MAMIĆA

Uskoro ‘slavimo‘ dvije godine od kada je presuđeno da su Modrić i Lovren lagali. DORH još ne zna što bi s njima

Piše Vladimir Urukalo/SD
16. veljače 2023. - 17:17

Za nešto više od dva tjedna, točnije 3. ožujka, navršit će se pune dvije godine otkad je Vrhovni sud pravomoćnom odlukom osudio bivšeg čelnika Dinama i trenutno najpoznatijeg bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića za izvlačenje 116 milijuna kuna iz kluba na šest i pol godina zatvora.

Ujedno je osudio njegova brata Zorana Mamića na četiri godine i osam mjeseci, bivšeg poreznika Milana Pernara na tri godine i dva mjeseca te bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića na tri godine zatvora.

Tom je presudom pravomoćno potvrđeno i da su glavni svjedoci u tom postupku, proslavljeni hrvatski nogometni reprezentativci Luka Modrić i Dejan Lovren, lagali, odnosno njihovi su iskazi na raspravi bili neistiniti. No Državno odvjetništvo do dana današnjeg nije odlučilo što će učiniti, odnosno hoće li ponovno pokrenuti progon dvojice nogometaša zbog davanja lažnog iskaza.

Odbačaj optužnice

Podsjetimo da su obojica u istrazi pred USKOK-om govorili u prilog optužbi protiv Mamića opisujući kako su naknadnim potpisivanjem aneksa izvukli novac za Maminja, da bi onda u lipnju 2017. godine, na suđenju u Osijeku, “promijenili ploču” i odgovorili da se ne sjećaju...

image

Zdravko i Zoran Mamić na optuženičkoj klupi

 

Vlado Kos/cropix

USKOK je tada protiv njih pokrenuo istragu zbog davanja lažnog iskaza, no Općinski kazneni sud u Zagrebu je 28. rujna 2018. godine, nakon što je ŽDO Osijek podignuo optužnicu protiv Modrića (i drugu protiv Lovrena), odbacio te optužnice uz glavni argument da je to zbog toga što je “u konkretnom slučaju postupak u kojem je kao svjedok iskazivao ovdje okrivljeni Luka Modrić u tijeku i nije donesena pravomoćna presuda”.

Nakon žalbe ODO-a Zagreb (koji je preuzeo progon s obzirom na to da je odlukom Vrhovnog suda predmet delegiran u metropolu) i Vijeće Županijskog zagrebačkog suda zauzima isti stav i potvrđuje odluku o odbačaju optužnice protiv kapetana “vatrenih”.

No onda Vrhovni sud okončava postupak pravomoćnom presudom i navodi, uz ostalo, vrlo jasno da “sud prvog stupnja nije povjerovao svjedoku Modriću cijeneći ga neuvjerljivim i nelogičnim te sračunatim pogodovanju obrani Zdravka Mamića”.

image

Luka Modrić kao ključni svjedok ulazi u osječku sudnicu

 

Vlado Kos/Cropix

Što se tiče Lovrena, zaključili su da je bio unaprijed instruiran kako će i što govoriti na raspravi.

”Sud prvog stupnja svoju ocjenu o nevjerodostojnosti iskaza svjedoka Modrića i Lovrena donio je na temelju vrlo konkretnih okolnosti pa činjenica odbačaja optužnice protiv tih osoba zbog formalnih okolnosti ne utječe na pravilnost navedene ocjene suda o neuvjerljivosti njihovih iskaza...”, napisano je prije dvije godine u odluci Vrhovnog suda.

I onda se, naravno, postavilo pitanje hoće li DORH, s obzirom na to da im je Vrhovni sud dao “odriješene ruke”, a to su za Slobodnu Dalmaciju još prije godinu i pol dana potvrdili i pravni stručnjaci, pokrenuti novu istragu protiv Modrića i Lovrena.

Iako bi se očekivalo da su dvije godine sasvim dovoljno vremena da pravni eksperti u Državnom odvjetništvu do u detalje raščlane i “pročešljaju” presudu Vrhovnog suda i sve druge dostupne im dokumente vezane uz ovaj slučaj, to očito nije bilo dovoljno. Odluka o tome ponovno je prebačena na ODO Osijek.

Tužba europskom sudu

”Ovo Državno odvjetništvo i dalje razmatra činjenična i pravna pitanja vezana uz eventualno pokretanje kaznenih postupaka protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena zbog kaznenog djela davanja lažnog iskaza iz članka 305. stavak 1. Kaznenog zakona.

image

Dejan Lovren dolazi na sud kao svjedok
 

Vlado Kos/Cropix

Naime, donošenje odluke u predmetnom slučaju vezano je uz činjeničnu i pravnu problematiku u prvostupanjskom i drugostupanjskom rješenju kojim je prva optužnica protiv predmetnih osoba odbačena.

Nadalje, isto je vezano i uz činjenična i pravna pitanja prvostupanjske i drugostupanjske odluke u kaznenom predmetu protiv Zdravka Mamića i dr., kao i uz pravna pitanja iz odluka Ustavnog suda u povodu ustavnih tužbi Zdravka Mamića i dr. u tom predmetu gdje su pojedine ustavne tužbe nekih okrivljenika odbijene, a nekih prihvaćene. Pored toga, pojedini okrivljenici vezano uz navedeni kazneni predmet protiv Zdravka Mamića i dr. podnijeli su i tužbu Europskom sudu za ljudska prava.

Slijedom toga, kako se radi o složenoj pravnoj problematici vezanoj uz više odluka u više predmeta i pred raznim sudovima, razmatranje relevantne činjenične i pravne problematike oko eventualnog pokretanja kaznenih postupaka protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena još nije dovršeno, te će odluka u predmetnom slučaju biti donesena u najkraćem mogućem roku”, odgovorio nam je Ivan Barna, glasnogovornik Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku. 

29. travanj 2024 14:12