StoryEditorOCM
4 kantunaOBRAČUN U LIŠANIMA

Upravitelj braniteljske zadruge tri puta šakom u glavu udario člana, a ovaj ga tužio zbog ozljeda: ‘Samo okvir za naočale platio sam 450 kuna‘

Piše Božana Sviličić
19. lipnja 2023. - 22:08

Upravitelj braniteljske zadruge iz Lišana Ostrovičkih ‘Agro Lišane‘ za uzgoj povrća, dinja i lubenica, korjenastog i gomoljastog povrća Željko M. mora isplatiti novčanu odštetu članu zadruge Marinku M.

Zbog razmirice oko zemljišta nakon sastanka organiziranog na predjelu ‘Bare‘ tri puta ga je udario šakom u glavu zbog čega su Željku M. ‘odletjele‘ naočale za vid.

Incident se odigrao 30. travnja 2017. godine kada je Željku M. koji je krenuo prema automobilu nakon završetka sastanka zadruge, prišao Marinko M. i pitao ga što je sa zemljištem. U sukobu koji se nakon toga rasplamsao Marinko M. je dobio tri snažna udarca šakom u glavu nakon čega se srušio. U padu je ozlijedio koljeno, a pritom su mu i oštećene naočale za vid koje stalno nosi. Neposredno po incidentu oko 17 sati pregledan je u Hitnoj pomoći.

Sudac Općinskog suda u Zadru, Stalne službe u Benkovcu, Igor Berghaus dosudio je Marinku M. iznos od 3.318,07 eura, a upravitelj zadruge mu uz to mora platiti i sudske troškove od 3.088,26 eura.

Sud, naime, nije povjerovao, Željku M. u dijelu u kojem navodi da nije udario Marinka M. već se on samo - spustio na zemlju.

- Nije ni životno ni logično da bi se isti iz čista mira sam spustio na pod, niti bi u tom slučaju mogle nastati takve ozljede koje se navode u medicinskoj dokumentaciji. Što se tiče imovinske štete u vidu uništenih naočala, obzirom iz iskaza stranaka proizlazi da je tužitelj u vrijeme štetnog događaja imao naočale su mu ispale dok je i svjedok iskazivao da ga je tužitelj pitao vidi li njegove naočale, to sud smatra da je i u tom dijelu tužbeni zahtjev osnovan. Što se tiče visine te štete sud poklanja vjeru u dijelu iskaza tužitelja kada navodi da je cijena naočala koje su uništene u sukobu 1.400,00 kuna, dok ovom tužbom za tu štetu traži 1.000,00 kuna - navedeno je u obrazloženju presude.

Marinko M. podnio je tužbu protiv upravitelja braniteljske zadruge 2018. godine obzirom da je nakon incidenta trpio jaku bol i strah, te su mu uništene naočale. Tužio je Željka M. radi naknade nematerijalne štete i povrede prava osobnosti.

U tužbi je naveo da je Željko M. presudom Prekršajnog suda u Zadru 2018. godine proglašen krivim za remećenje javnog reda i mira. On sam pretrpio je strah vrlo jakog intenziteta, te se i danas osjeća loše. Po osnovi pretrpljenog straha, duševnih bolova, te zadobivene ozljede pretrpio je i materijalnu štetu zbog uništenih naočala za vid.

Istaknuo je kako mu je razbijen okvir od naočala, a da je novi platio 450 kuna dok je cijena naočala koje su mu razbijene u sukobu iznosila 1.400,00 kuna.

Opisao je kako ga je Željko M. udario sa tri udarca, te da je treći bio u sljepoočnicu zbog čega je pao na pod, te su mu ispale naočale. Opisao je kao je u trenutku sukoba bio prisutan Joso K, koji je uletio među njih.

Upravitelj braniteljske zadruge u svom je iskazu naveo kako ga je Marinko M. najprije verbalno napao, te ga optuživao da je dijelio zemljište. Nakon toga ga je i povukao za ruku, te rekao ‘neće to tako biti‘ te se okrenuo prema njemu i podigao ruke.

- Nisam ga udario, već sam ga samo upitao je li svjestan koje mi je kletve uputio - rekao je na sudu, te dodao kako je se jednom trenutku Marinko M. samo spustio na zemlju i kleknuo na koljena. Priznao je da ge je zgrabio za majicu, no ne zna je li to učinio svjesno ili nesvjesno.

Opisao je da je kada ga je verbalno napadao imao jnaočale za vid, te da su mu u trenutku kada je pao na koljena vjerojatno ispale. Nakon tog događaja oko 17 sati u kuću mu je došla policija te je otišao u policijsku postaju gdje su ga kao - ‘prvu stvar‘-  alkotestirali.

Naveo je kako ne zna kako je Marinko pao, te je rekao da mu je on vratio naočale, a ne Joso K., a naočale su inače tražili Joso, on i još jedan poznanik.

Naglasio je kako nije uložio žalbu u prekršajnom postupku u kojem je proglašen krivim, jer se htio riješiti toga, te mu je bilo lakše platiti kaznu nego se susretati sa Marinkom.

Pojasnio je kako s obzirom na njegovo zdravstveno stanje u inkriminirano vrijeme nije Marinku mogao zadati udarac sa šakom, jer se ne može niti umiti, saviti, niti ispružiti ruke.

Svjedok Joso K. posvjedočio je kako je u jednom trenutku vidio kako Marinko leži na zemlji. Otišao je do njih, a on ga je pitao vidi li njegove naočale, međutim on ih nije vidio, tražio ih je, ali ih nije našao. Opisao je kako je bilo galame i psovanja s obje strane, ali nije primijetio nikakve ozljede kod Marinka. Čuo ga je samo kako viče: ‘Jole makni se‘, no ne zna što je time mislio. Pretpostavio je da je on s time htio reći da se tuku, te da ih pusti.

Sudska vještakinja psihijatrica dr. Arlena Sabljar u svom nalazu i mišljenju utvrdila je kako je incident kod Marinka M doveo do ponovne akutizacije PTSP simptomatologije.

28. travanj 2024 12:46