StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKO PRAVOSUĐE

Umro je jedan od glavnih aktera međunarodne kokainske krijumčarske mreže. Rođen je na Pagu, koristio je tri imena, a suđenje je čekao 7 godina!

Piše Božana Sviličić
5. rujna 2023. - 22:01

Sedam godina od uhićenja i tri godine od podizanja optužnice, Općinski sud u Zadru obustavio je postupak protiv jednog od najvažnijih aktera međunarodne krijumčarske mreže s kokainom, 73-godišnjeg Zdravka Dabe iz Novalje, koji je ranije vješto izmicao policiji pomoću stalnih promjena identiteta. Dabo je posjedovao dvije putovnice - u Hrvatskoj se vodio kao Custer Kruisheer, a u kanadskoj kao Zdravko Smojver.

Sutkinja Teodora Projić – Škovrlj obustavila je postupak nakon što je 13. lipnja uvidom u jedinstveni registar osoba MUP-a RH utvrđeno kako je Custer Kruisheer preminuo 2. svibnja. Prije obustave postupka suđenje zapravo nije niti počelo. U 2022. godini izdan je jedan nalog, a u ovoj godini uz jedan nalog napisana su dva podneska.

- Ovo Državno odvjetništvo u konkretnom predmetu podiglo je optužnicu koja je potvrđena rješenjem Općinskog suda u Zadru u veljači 2020. - rekli su u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru gdje nisu odgovorili zbog čega kazneni postupak u ovom predmetu nije zapravo niti počeo. Na to pitanje odgovor nije dao ni Općinski sud u Zadru.

Odvjetnik Branimir Zorica potvrdio je kako je Custer Kruisheer, preminuo u Zagrebu 2. svibnja nakon teške bolesti.

Zbog sumnje na šverc kokaina uhićen je još 2016. godine nakon tajnog praćenja i prisluškivanja kada je iz zadarskog zatvora, preko odvjetnik Zorice, podnio i ustavnu tužbu kao Custer Kruisheer. U tužbi se žalio da su mu povrijeđena ljudska prava zbog dužine boravka u zatvoru, no tužba mu je odbijena jer je utvrđeno da je zajedno sa tada 63-godišnjim Dankom Jurićem iz Zagreba upravo on organizirao krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Nizozemsku.

Kokain su skrivali su u skladištu 62-godišnjeg hrvatskog državljanina Marka Mušterića u blizini Rotterdama, odakle su ga distribuirali preprodavačima u Austriji, Hrvatskoj i BiH.

Istražitelji su utvrdili da je na području Bokstela u Nizozemskoj Jurić 21. studenoga 2015., na temelju prethodnog dogovora s Kruisheerom, iliti Dabom, predao paket B.J. s nešto više od kilograma kokaina. On ga je potom teretnim vozilom trebao prokrijumčariti u Hrvatsku, a nakon dolaska predati Kruisheeru i Juriću. No, Jurić i dostavljač uhićeni su prije dostave, a 1.060 grama kokaina pronađeno je u Jurićevu teretnjaku

U istrazi je utvrđeno da su i Jurić i Dabo imali građevinske obrte kroz koje su ‘prali novac‘ od preprodaje kokaina, a Dabi, odnosno Custeru Kruiseeru, osim čestih odlazaka u Kartagenu u Kolumbiji, središte narkokartela, u prilog nije išlo ni impozantno trošenje novca, koji se, kako su utvrdili istražitelji, u Hrvatskoj nije mogao zaraditi od poslovanja njegove tvrtke, jer je na koncu utvrđeno da tvrtka "uopće nije poslovala". On je pojasnio istražiteljima kako je na građevinskoj parceli od 5000 četvornih metara namjeravao graditi stanove uz investiciju od oko 2,5 milijuna eura.

Obrazložio je kako bi od EU fondova dobio 40 posto, a da bi ostatak riješio kreditom, te iznosom od 500.000 eura koje bi sam financirao, na način da bi prodao zemljište u industrijskoj zoni u površini od 7000 kvadrata.

29. travanj 2024 23:35