StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA PEDIJATARA

Umjesto standarda od 950 djece, naši pedijatri upisuju više od 1.300! Pet novih specijalista pokrit će taman one koji idu u mirovinu

Piše L.B.
19. rujna 2022. - 20:21

- Kad bismo imali 14 pedijatara za upis djece, umjesto 10 koliko ih imamo, svaki tim bi skrbio za 936 djece. To bi bilo nešto ispod standardom propisanog broja. Na žalost, pedijatara nedostaje i svi osjećamo taj nedostatak. Prema standardu, pedijatar bi trebao imati 950 upisane djece. U Zadarskoj županiji, međutim, trenutno je u Mreži javne zdravstvene službe sa HZZO-om ugovoreno 10 pedijatara za koje je opredijeljeno 13.115 djece. To su podaci za srpanj ove godine – naveo je pročelnik županijskog Odjela dr. med. Marko Kolega u svom pisanom odgovoru na vijećničko pitanje SDP-ove Helene Mikulandre. Nju je, kako smo izvještavali sa protekle sjednice Županijske skupštine, zanimalo koliko ima pedijatara u Zadarskoj županiji koji imaju slobodnih mjesta za upis djece i gdje su oni raspoređeni, spominjući slučaj majke kojoj je pet pedijatara u Zadru odbilo upisati novorođeno dijete.

Prema onome što je u odgovoru naveo pročelnik Kolega, ispada da kod nas, umjesto standarda od 950 upisane djece, svaki pedijatar u prosjeku ima 1.311 upisane djece. Za područje Zadarske županije utvrđena je potreba za 14 pedijatara umjesto 10.

- Maksimalan broj je 1.190 po jednom timu. Nemamo pedijatara da ih u Mreži bude 14, tada bismo imali standard od 936 djece po pedijatru – navodi pročelnik Kolega. On je dodao da u Hrvatskoj nedostaje 46 timova pedijatara u Mreži javne zdravstvene službe.

image

Županijski pročelnik za zdravstvo dr. med. Marko Kolega

Cropix

- Što se tiče novih pedijatara, u sljedećih pet godina očekujemo pet novih specijalista pedijatrije koje je na specijalizaciju uputio Dom zdravlja Zadarske županije, što će nadomjestiti pedijatre u Mreži JZS koji u tom razdoblju odlaze u mirovinu. Ali kako bi se popunila mreža Dom zdravlja i dalje će se potraživati gotove specijaliste raspisivanjem natječaja. Razvidno je kako je interes za rad u mreži javne zdravstvene službe općenito u opadanju (broj privatnih zdravstvenih ustanova i trgovačkih društava koja se bave zdravstvenom djelatnošću izvan mreže javne zdravstvene službe je u porastu) i kako je potrebno zajedničkim snagama iznaći optimalno rješenje. Međutim, i u ovakvoj situaciji mogli bismo donekle i mi sami (pedijatri i roditelji) utjecati da sva novorođena djeca budu bez prevelikih trauma i poteškoća upisana kod pedijatara. Primjerice, prema podatcima HZZO-a za 2021. godinu više od 2.700 djece školske dobi na području Zadarske županije upisano je kod pedijatra, što je zakonska iznimka koja se primjenjuje ukoliko pedijatar iz objektivnih razloga nije u mogućnosti imati opredijeljen za sebe standardom propisan broj djece predškolske dobi. Ta djeca bi mogla biti upisana kod liječnika opće/obiteljske medicine čime se oslobađaju mjesta za upis djece predškolske dobi kod pedijatara. Također, Dom zdravlja Zadarske županije je zbog kontinuirano raspisanog natječaja za pedijatre za koji nema interesa, iskoristio zakonsku mogućnost i ugovorio sa HZZO-om „tim bez nositelja“ u kojemu radi umirovljeni pedijatar i kod kojeg se mogu upisati djeca predškolske dobi – rezimirao je pročelnik Kolega.

image

Vijećnica Helena Mikulandra (SDP)

Cropix

On je na kraju odgovora vijećnici Heleni Mikulandri naveo da bi bilo dobro kad bi uzrok nedostatnog broja pedijatara bio pozitivan trend vitalne statistike, no to nije slučaj.

- Republika Hrvatska, pa tako i Zadarska županija, iz godine u godinu bilježi kontinuiran pad prirodnog prirasta i vitalnog indeksa. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2021. godinu vitalni indeks (broj živorođenih na 100 umrlih) za Zadarsku županiju (65,3) nešto je veći od prosječnog vitalnog indeksa za Republiku Hrvatsku (58,2). Što se tiče demografskih pokazatelja može se uočiti kako u zadnjih pet godina u Zadarskoj županiji kontinuirano raste broj novorođene djece: u prosjeku 12 djece više rodi se svake godine od 2017.- 2021. godine. Vrlo je moguće da su tome razlog naknade za novorođenu djecu u našoj županiji koje smo uveli prvi u Hrvatskoj, a još uvijek smo među rijetkim županijama koje uopće imaju takvu vrstu naknade, to uglavnom budu gradovi i općine – naveo je dr. Kolega.

04. svibanj 2024 02:06