StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE PJESMA NEGO BUKA I GALAMA:

Umirovljenici priznali: nije nam Kalmetina supruga ništa kriva, već naše međusobne svađe!

21. prosinca 2016. - 11:40
umirovljenici

Umirovljenik Ferdinand Perinović uzburkao je jučer Zadar javnim pismom u kojemu se požalio kako je zadarskim umirovljenicima ove godine Grad Zadar zabranio pjevanje. Prije dva mjeseca u Udrugu umirovljenika „Jazine 1" stigla je depeša iz Gradske uprave s potpisom Dolores Grdović Kalmeta. Postavljena na oglasnoj ploči depeša poručuje umirovljenicima da je zabranjeno pjevanje i sviranje u prostorijama Udruge iz razloga što stanari okolnih zgrada negoduju. Zamijenjena je i zaključana brava na vratima ulaza u prostorije umirovljenika do daljnjega. Oni koji su došli mjeriti šećer i krv mogli su samo poljubiti vrata. Važnija je Dolores nego dolore - bol umirovljenika – poručio je Perinović supruzi zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete u pismu gdje je situaciju s ograničavanjem rada umirovljenika čak usporedio i s talijanskom okupacijom Zadra.

Njegove riječi demantirali su u ponedjeljak iz same Udruge umirovljenika iz koje priznaju:

- Nemamo mi problema s Gradskom upravom, nego imamo problema sami sa sobom. Istina je da je bilo nereda jer se neki naši članovi, pojedinci, nisu ponašali primjereno u prostorijama Mjesnog odbora Jazine 1 koje koristimo za potrebe naše Udruge umirovljenika, pa su zbog buke, galame i svađa okolni stanari uputili pritužbe. Nije se tu radilo o muzici, već upravo o galami i svađama što je susjedima smetalo. Zbog toga je gđa. Dolores Grdović Kalmeta iz Gradske uprave reagirala i poslala nam dopis da se pridržavamo reda i u pravu je jer mi to moramo između sebe riješiti i držati se reda i mira – kazala je predsjednica udruge umirovljenika Duška Raspović u reakciji na pismo Ferdinanda Perinovića.

Udruga je podstanar i kod Mjesnog odbora koji je dao prostorije na korištenje i kod Grada Zadra koji plaća struju, vodu i telefon i mora se poštivati kućni red koji vrijedi za sve i ne smije se narušavati javni red i mir, dodaje Raspović.

- To je razlog i ništa drugo. Ako se ponašamo kulturno, nama nitko ne brani bilo kakve aktivnosti. A sami smo krivi jer smo se sami uvalili u ovo, nitko nam nije kriv. Ne može se reći da ti pojedinci nisu u pravu u nekim svojim stavovima, ali ništa se ne rješava na viku, buku i galamu, već po statutu kako je propisano. Ako to mi ne riješimo, neće biti kruha za nikoga. Radi se o grupici ljudi koji misle za sebe da su „bog i batina“. A udruga nije problem, aktivni smo, imamo 400 članova koje okupljamo, sudjelujemo u mnogo čemu. Što se tiče gosp. Perinovića, nisam vidjela nikakav pozitivan gest prema udruzi od kad je on tu. Ne možeš samo kritizirati, moraš i pridonijeti. Ne znam što ga je toliko iziritiralo, ali primjetila sam da je jako nervozan. Mi smo svi volonteri i ne dobivamo tamo ništa, ali ne želimo da nas netko ovako bruka. Neka izaberu neku drugu udrugu. I opet ponavljam, nemamo mi problema s Gradskom upravom već sami sa sobom. Gradskoj upravi možemo samo zahvaliti što nas tri ovakve kakvi smo – rekla je Duška Raspović.

- Ne radi ni o kakvoj zabrani pjevanja i okupljanja, već je udruga uljudno zamoljena za poštivanje javnog reda i mira, potaknuto pritužbama stanara okolnih zgrada. Pročelnica UO za gradsku samoupravu i opće poslove je i osobno razgovarala s vodstvom udruge te je postignut dogovor oko korištenja prostora. Od rujna do sada nije bilo nikakvih reakcija, te nas čudi ova reakcija... No s obzirom da ona i ne dolazi od vodstva udruge, zaključujemo da se radi o disonantnim tonovima unutar članstva same udruge, a u što gradska uprava ne može i ne želi ulaziti. Ističemo da do sada imamo izuzetno dobru suradnju s udrugom, tako smo i u ovo predblagdansko vrijeme financirali njihovu humanitarnu akciju izrade čestitki, te apsolutno podržavamo njihov rad i namjeravamo na taj način surađivati i ubuduće – izjavila je glasnogovorinica Grada Zadra Ivana Dadić.


Iz Gradske uprave proslijedili su nam i dopis kojega je pročelnica Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove Doloresd Grdović Kalmeta uputila umirovljenicima 20. rujna.
„Potaknuti učestalim pritužbama stanara na rad korisnika prostora Mjesnog odbora Jazine 1 želimo vas podsjetiti da su se svi korisnici prostora dužni pridržavati termina korištenja prostora zaključno s 20 sati, te da valja voditi računa i o poštivanju javnog reda i mira. Nadamo se da će Udruga umirovljenika iznaći način da se ovakve situacije ubuduće izbjegnu, u suprotnom će gradska uprava biti primorana poduzeti korake u zaštiti prava građana na mirno i neometano stanovanje.

Riječi Duške Raspović potvrdila je i predsjednica Mjesnog odbora Jazine 1 Ankica Mazić koja je kazala kako ono što je napisano u pismu Perinovića nije istina. Gđa. Grdović Kalmeta uvijek je bila pri ruci za sve što je Mjesnom odboru trebalo, istaknula Mazić. 
06. listopad 2024 00:39