StoryEditorOCM
4 kantunaNA ULAZU U GRAD

Uhićeni Škorić Zadranima je prije pet godina priznao propuste koji HAC-u ‘ne služe na čast‘; do danas nisu uklonjeni

Piše M. Kalajžić
24. rujna 2024. - 19:44

Uhićenje bivšeg predsjednika uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića neće se negativno odraziti na projekte koje su Hrvatske ceste radile, koje rade ili tek namjeravaju realizirati u Zadru, ističe direktor poslovne jedinice HC-a Zadar David Milin. Upitan hoće li se konačno otkloniti nedostatci u Ulici Nikole Šubića Zrinskog (bivši rotor kod Opće bolnice) te sanirati oštećenja koja su se u međuvremenu pojavila, Milin je istaknuo kako aktualna događanja sa Škorićem nemaju nikakve veze s projektima HC-a u Zadru, pa i čitavoj Hrvatskoj.

Predsjednik uprave Škorić bio je rado viđen gost u Zadru gdje su Hrvatske ceste financirale niz značajnih infrastrukturnih projekata. Među ostalim, rekonstruiran je ulaz u grad s Jadranske magistrale Ulicom Ante Starčevića do Ulice Nikole Šubića Zrinskog. Ta je dionica izazvala niz kritika u Zadru zbog čudnih rješenja i manjkave izvedbe, osobito na štetu pješaka koji su stiješnjeni na uske nogostupe gdje se na jednom dijelu ispriječila i trafostanica. Zadrani su grintali da je prijašnje rješenje s rotorom bilo bolje, a u zadnje vrijeme posumnjalo se i u samu kvalitetu izvedbe radova, jer su se oko šahtova na kolniku pojavila znatna oštećenja.

image
Luka Gerlanc/Cropix

– Već smo komentirali kako su se ovdje dogodili propusti koji nam ne služe na čast, ali ono na čemu sad inzistiram je da što prije obavimo potrebne popravke. Također nakon završetka radova odradit će se još jedno snimanje buke te ako buka bude iznad dozvoljene razine primijeniti neko od dostupnih tehničkih rješenja – kazao je još prije pet godina na tu temu predsjednik uprave Škorić na sastanku s gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem. Od tada manjkavosti ipak nisu otklonjene, a Milin objašnjava i zašto:

image

Na ulazu u grad više je čudnih rješenja i manjkave izvedbe, osobito na štetu pješaka koji su stiješnjeni na uske nogostupe

Luka Gerlanc/Cropix

– Situacija oko predsjednika uprave nema nikakve veze s tom cestom. Mi kao tvrtka nastavljamo dalje normalno raditi. Oko izmještanja trafostanice sklopili smo ugovor s "Elektrom" i čekamo da HEP izmjesti trafostanicu kako bi dovršili nogostup i izvršili tehnički pregled i da cesta na kraju dobije uporabnu dozvolu. Oštećenja oko šahtova nisam primijetio do sada, ali ako je došlo do toga, to ćemo sigurno sanirati i bit će riješeno – rekao je Milin.

image


‘Ono na čemu sad inzistiram je da što prije obavimo potrebne popravke‘, poručio je Škorić s preuskog nogostupa prije pet godina

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Što se ostalih projekata Hrvatskih cesta u Zadru tiče, nikakvih potresa nema. Na velikoj rekonstrukciji raskrižja Žmirići promet je izmješten s Ulice Matije Gupca. Put Nina je zatvorila "Odvodnja", odnosno njihov podizvođač od Pfeipffera "Vodoinstalacija", a ne Hrvatske ceste.

– Mi ne planiramo zatvarati čvorište Žmirići za vrijeme rekonstrukcije do kraja projekta. Promet će se preusmjeravati, ali zatvaranja neće biti – istaknuo je Milin.

Novih velikih projekata Hrvatskih cesta na zadarskom području za sada nema, ali jako bitan projekt realizirat će se u Murvici. Čeka se raspisivanje javnog natječaja za radove na raskrižju Murvica gdje će po projektu biti izgrađen kružni tok jer se to vodi kao prometna crna točka.

image
Luka Gerlanc/Cropix

image

Br

Luka Gerlanc/Cropix

image
Luka Gerlanc/Cropix

– Do idućega ljeta na raskrižju u Murvici prema Ninu i Zemuniku trebao bi proraditi kružni tok. Sukladno planu nabave dobivena je građevinska dozvola, raspisat će se natječaj i radovi bi mogli u skoro vrijeme početi – naglasio je Milin.

U projekt višetračnog proširenja Jadranske magistrale od Murvice prema Zadru, što neprestano traži načelnik općine Poličnik Davor Lončar, uključena je poslovna jedinica HC-a Zadar, ali to je projekt građenja za što je u tijeku izrada varijantnih rješenja koja će se predočiti Zadarskoj županiji. Rok za to je studeni, a nakon toga treba vidjeti što će varijantna rješenja pokazati. Ne bih ulazio u konačni ishod, ali taj je projekt aktivan – zaključio je Milin.

26. rujan 2024 20:12