StoryEditorOCM
4 kantunaČISTOĆA

U Zadru postoje dva velika reciklažna dvorišta gdje možete potpuno besplatno donijeti i odložiti svoj otpad! Evo sve informacije koje trebate znati

Piše PROMO
3. srpnja 2024. - 12:08

Na području grada Zadra postoje dva reciklažna dvorišta, što je na broj stanovnika sasvim dovoljno. Jedno se nalazi na zapadnom dijelu grada, na odlagalištu Diklo, dok se drugo nalazi u istočnom dijelu, odnosno u Gaženici. U nadležnosti Čistoće, osim navedenih, su i dva reciklažna dvorišta van Zadra, u Novigradu i Sv. Filip i Jakovu, u kojima djelatnici Čistoće prikupljaju otpad od stanovnika tih i okolnih općina.

U reciklažno dvorište građani Zadra mogu potpuno besplatno donijeti i odložiti problematični otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad, ulja i masti, boje, deterdžente, lijekove, baterije i akumulatore, električni i elektronički (EE) otpad te građevinski otpad iz kućanstva i dr.

Oko 45 vrsta otpada može se odlagati u reciklažnim dvorištima, koja su namijenjena upravo tome: odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada. Ono što građani najviše odlažu je glomazni otpad. Jedna osoba može donijeti neograničenu količinu otpada, osim građevinskog, i to popuno besplatno. To je bitna informacija koju svi korisnici trebaju znati i koristiti kako bi se umanjio problem divljeg odlaganja otpada u prirodu.

Na službenim stranicama Čistoće d.o.o. naglašena je ta opcija besplatnog odlaganja u reciklažna dvorišta u slučaju da još uvijek ima onih koji iz nekih razloga nisu upoznati s tim.

Nakon renovacije stana, dakle sitnih kućanskih popravaka i adaptacija, građanin Zadra može slobodno odnijeti manje količine šute u reciklažna dvorišta. Privatnim osobama dozvoljeno je odlaganje građevinskog otpada do 200 kg u uzastopnih 6 mjeseci, a veće količine od toga mogu se odložiti na odlagalište Diklo, uz naplatu prema službenom cjeniku.

I pravne osobe mogu odlagati u reciklažnim dvorištima i na odlagalištu, što i čine, no oni imaju drugačije uvjete te se njima naplaćuje po kilogramu dovezenog otpada.

image

Reciklažno dvorište Diklo

/Slobodna Dalmacija

U RECIKLAŽNOM DVORIŠTU MOŽE SE ODLOŽITI:

papir, staklo, plastika (PET ambalaža), metalna ambalaža (limenke), stare baterije, otpadna jestiva i maziva ulja i antifriz, zauljena ambalaža i krpe, otpadne fluorescentne cijevi, električni i elektronički otpad, otpadne baterije, glomazni otpad, sve vrste otpadnih polimera (plastike) i otpadnih vrećica.

Radno vrijeme odlagališta otpada: (ponedjeljak - petak 06:00-20:00 sati, subotom 06:00-16:00 sati)

Reciklažno dvorište otvoreno je: (ponedjeljak - petak 06:00-20:00 sati, subotom 06:00-16:00 sati.

Kontakt telefon:

091 310 76 75

image

Reciklažno dvorište Diklo

/Slobodna Dalmacija

Za odvojeno odlaganje otpada korisnici na raspolaganju imaju i dva mobilna reciklažna dvorišta, koja služe odvojenom prikupljanju i skladištenju manjih količina iskoristivih i drugih vrsta otpada iz kućanstva. Jedno je namijenjeno stanovnicima na području grada, a drugo stanovnicima općina koje koriste usluge Čistoće d.o.o. Mobilno reciklažno dvorište postavlja se na određenu lokaciju prema točno utvrđenom rasporedu. U mobilnom reciklažnom dvorištu otpad koji su građani odvojili u kućanstvu se privremeno skladišti. U njemu se ne obavlja obrada sakupljenog otpada pa aktivnosti postupanja s otpadom ne završavaju u mobilnom reciklažnom dvorištu, već podrazumijevaju češća pražnjenja i odvoz razvrstanih vrsta otpada kojeg u konačnici ovlaštene tvrtke oporabljuju.

Glomazni otpad iz kućanstava može se odvesti u reciklažna dvorišta gdje ga građani mogu besplatno odložiti u za to predviđene spremnike, svakim danom osim nedjelje, u radno vrijeme pojedinog RD (nije dozvoljeno pravnim osobama).

Za pravilno odvajanje i zbrinjavanje otpada izuzetno je važna informiranost i edukacija o cijelom procesu. Upravo zbog toga Čistoća kontinuirano radi na edukaciji građana svih dobnih skupina. Jedna od aktivnosti je i posjeta reciklažnim dvorištima gdje korisnici, uz sve potrebne informacije koje tamo dobiju, mogu aktivno sudjelovati u procesu pravilnog odvajanja otpada. Uz to, u sklopu edukativnih aktivnosti, predstavlja se i mobilno reciklažno  dvorište koje se pri tome može razgledati, saznati koje se vrste otpada i u kojoj količini mogu odložiti u spremnike koje sadrži te se upoznati s rasporedom postavljanja po mjesnim odborima.

image

Reciklažno dvorište Diklo

/Slobodna Dalmacija
03. srpanj 2024 12:09