StoryEditorOCM
4 kantunaPOTPUNI CIRKUS

U Privlaci policajci pali jedan preko drugog dok su pokušavali savladati mladića; došlo je i do pucnjave, evo kakva je presuda! Ne propustite ovu priču...

Piše Božana Sviličić
17. veljače 2023. - 17:23

Zbog sukoba s dvojicom zadarskih policajaca koji su ozlijeđeni nakon što su popadali jedan preko drugog na okrivljenika kojeg su pokušali svladati ispred obiteljske kuće u Privlaci kraj Zadra 21.listopada 2017., 27-godišnjak i 32-godišnjak osuđeni su na Općinskom sudu u Zadru na uvjetne zatvorske kazne.

Policajci su tog dana u Privlaku oko 19 sati došli na intervenciju nakon dojave o svađi između dvojice muškaraca, no mlađi ih je odmah počeo vrijeđati govoreći im da ih ‘jebo Bog, da su se malo posvađali, a da oni odmah dolaze‘. Rekao im je da ne želi s njima pričati, te ih nastavio vrijeđati.

Policajac ga je potom uhvatio za desnu ruku u namjeri primjene zahvata tzv. ‘ključ na laktu‘, no dok ga je istovremenoga njegov kolega pokušao uhvatiti za lijevu ruku, 27-godišnjak ga je uhvatio oko tijela i podmetnuo mu nogu tako da je pao na leđa, a zatim i 27-godišnjak na njega. Drugi policajac je cilju svladavanja njegovog otpora potom pao - preko obojice.

U ‘domino efektu‘ policajci su zadobili lake tjelesne ozljede, i to prvi: kontuzije lijevog ramena i kontuzije torakalne i lumbalne kralježnice, a drugi: kontuzije lijevog koljena, te su nakon toga otišli na bolovanje.

Zbog prisile prema službenoj osobi 27-godišnjak je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine s rokom kušnje od pet godina, kao i 32-godišnjak zbog prijetnje.

Prvookrivljeni 27-godišnjak izrazio je žaljenje zbog svega što se dogodilo, ističući i da mu nije jasno zašto je policija prema njemu postupala kako je postupala, te da ga je policajac počeo gušiti zbog čega se počeo braniti i da su pali, ali da je zatim policajac uperio pištolj u svih. Tvrdi da nije prijetio policajcima te da nije čuo da bi policajac izdao upozorenje prije pucanja.

Drugookrivljenik je također naveo da mu je žao zbog svega što se dogodilo, ali da policajcima nije prijetio, niti ih vrijeđao.

Sestra 32-godišnjaka opisala je pak kako je mlađi policajac tijekom incidenta izvadio i pištolj kojeg je uperio najprije u njenog brata pa u nju, a nakon toga u njihovog oca, te zatim i u svog starijeg kolegu!

Ispričala je kako je policajac mahao pištoljem tako da je praktički pištolj uperio prema svima.

Njezin otac je to potvrdio istaknuvši kako je policajac u jednom trenutku pištolj uperio u svih, te smatra da se radilo o mlađem neiskusnom policajcu.

Policajac je posvjedočio kako je hitac u zrak ispalio nakon upozorenja jer su ih muškarci psovali i prijetili im unatoč upozorenjima.

Drugookrivljeni 32-godišnjak pitao ih je tko ih je poslao, a 27-godišnjak im je rekao da im j... mater i da tko ih je zvao. Stariji muškarac je tijekom toga događaja razbio „šofer šajbu“ automobila, pa je on uzeo pištolj i ispalio upozoravajući metak.

Pojasnio je da su te prigode primijenjena sredstva prisile i to prema 27-godišnjaku jer se strahovalo od napada. Htio ga je uhvatiti za lijevu ruku no kako se on izmicao, uhvatio ga je u zagrljaj. Prvoookrivljenik mu je zatim podmetnuo nogu, pa je pao na leđa, a 27-godišnjak na njega.

Kolega je zatim pao preko obojice.

Stariji muškarac mu je pri tom više puta govorio da će ga ubiti, a smatra da je samo njemu prijetio, jer je kolega tada bio sa strane. Istovremeno je imao predmet u ruci.

Nakon što je ponovio da će ga ubiti i da je p... pandurska, držeći nešto izvukao je službenu palicu, a potom i službeni pištolj, te ih upozorio ih da prestanu jer će u protivnom pucati. Kako se ovaj oglušio i nastavio kretati ispalio je jedan hitac u zrak.

Drugi policajac je posvjedočio kako je 27-godišnjaka tijekom incidenta uhvatio za ruku kako bi napravio zahvat „ključ na lakat“ da ga privedu, ali je na kraju pao preko njega i kolege.

Stariji muškarac je njegovom kolegi prijetio da će ga ubiti, da mu j... majku pandursku, te je imao nešto u ruci. U trenutku kada je izvadio službenu palicu čuo je repetiranje pištolja i pucanj kolege.

Kako je prijetio njegovom kolegi on se ispriječio između njih, te ga je palicom spriječio da prođe.

Na sudu je, međutim, utvrđeno da su okrivljenici znali su da se radi o policijskim službenicima koji su došli na intervenciju, te da je prvookrivljeni 32-godišnjak postupao s izravnom namjerom, odnosno sa sviješću i sa htijenjem da silom spriječi službene osobe u obavljanju službene radnje koja je u okviru njihovih ovlasti, pri čemu je službenoj osobi nanesena tjelesna ozljeda.

- Drugookrivljenik je također postupao je sa izravnom namjerom, odnosno sa sviješću i htijenjem da policijskom službeniku ozbiljno prijeti smrću, a djelo je počinjeno u vezi s njegovim radom i položajem.

Radi se o prijetnji policijskom službeniku da će ga ubiti koja je izrečena u više navrata i pod vrlo napetim okolnostima i koja je svakako objektivno podobna da izazove osjećaj straha ugroženosti i nesigurnosti. Uz sve to, izrečene prijetnje su i kod policajca izazvale osjećaj uznemirenosti i ustrašenosti što je i sam svjedok iskazao, a svjedok naveo je da su nakon ovog događaja išli na bolovanje- navodi se u presudi sutkinje Jasne Ančić Barić, te se dodaje kako je ozbiljnost prijetnje razvidna i iz činjenice da je policajac nakon toga repetirao pištolj, zbog čega je nedvojbeno da je prijetnja kod njega izazvala osjećaj osobne ugroženosti, prepasta, straha i nesigurnosti.

04. svibanj 2024 09:57