StoryEditorOCM
4 kantunaEPIDEMIOLOG MEDIĆ

"U ovoj fazi odgovornost za suzbijanje širenja virusa je na pojedincu. Povećanje oboljelih imamo zbog slavlja iznad dozvoljenog broja ljudi!"

Piše I. Ivanac
30. listopada 2020. - 15:04

- U ovoj fazi epidemije, odgovornost za suzbijanje širenja koronavirusa je na svakom pojedincu, kazao nam je dr. Alan Medić, voditelj službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Zadar komentirajući dosada najveću brojku zaraženih u jednom danu. U zadarskoj županiji u petak su zabilježena čak 63 nova slučaja, što je upola manje od dosada rekordne brojke od 34 zaražena. Trenutno je u županiji 387 aktivnih slučajeva koronavirusne bolesti, od čega 216 žena i 171 muškarac dok je u samoizolaciji je 727 osoba.

Iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije naveli su kako su novozaražene osobe kontakti ranije zaraženih osoba no i kako je došlo do lokalne transmisije virusa.

- Lokalna transmisija označava da se virus prenosi u populaciji, odnosno da zaražene osobe ne znaju gdje su se zarazile ili možda ne žele reći. Ovo je očekivani broj zaraženih s obzirom na opći porast broja oboljelih u zemlji, a očekujemo i daljnji rast, kazao je dr. Medić koji je i sam, zbog zaraze člana obitelji, 'završio' u samoizolaciji.

Govori nam kako su povećanju broja oboljelih zasigurno pridonijela vjenčanja, obiteljska okupljanja, druženja i slavlja iznad dozvoljenog broja te moli sve sugrađane da ozbiljno shvate situaciju i pridržavaju se svih preporučenih mjera o kojima se već mjesecima priča.

- Civilna zaštita svoj posao obavlja odlično, ali postoje stvari koje oni jednostavno ne mogu znati, a to su zabave u privatnom angažmanu koje se uopće ne prijavljuju. Imate i slučajeva gdje vlasnici pojedinih ugostiteljskih objekata koji organiziraju privatne svečanosti kažu da će platiti kaznu i nastaviti raditi po svome, ističe dr. Medić dodajući kako zbog većeg broja zaraženih osoba epidemiolozi kontaktirati samo osobe pozitivne na koronavirus, a zaražene osobe moraju dalje kontaktirati sve one s kojima su bili u kontaktu i reći im da se stave u samoizolaciju kako bi se spriječilo širenje zaraze.

- Kada epidemiolozi nazovu osobu koja je pozitivna na koronavirus provjerit će je li netko od njihovih kontakata osoba koja radi u zdravstvenom sustavu ili u domovima za starije I nemoćne. Takve kontakte će epidemiolozi 'hvatati' I obavještavati kako bi se spriječio proboj virusa u bolnički sustav. Zaražena osoba će dobiti uputu za informiranje ostalih bliskih kontakata kako bi se stavili u samoizolaciju te tako spriječili širenje zaraze. Onaj tko je bio u kontaktu sa zaraženom osobom se mora maksimalno ponašati odgovorno. To znači da se treba distancirati od drugih ljudi, a pogotovo od onih koji su bolesni ili koji žive s ukućanima koji boluju od teških bolesti, naglašava epidemiolog dodajući kako ukoliko osobe koje zbog samoizolacije moraju otvoriti bolovanje da se jave svojim liječnicima obiteljske medicine.

- Mi moramo voditi računa o kontaktima zaraženih koji rade u zdravstvenom sustavu i domovima umirovljenika kako bi spriječili ulazak virusa u te ustanove, a time i spriječili opterećene Opće bolnice Zadar s povećanjem broja hospitaliziranih. S obzirom na situaciju, Opća bolnica Zadar i Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru pripremaju se za pojačani prihvat bolesnika s težom kliničkom slikom, govori dr. Medić zahvaljujući se svim sugrađanima koji se ponašaju odgovorno i koji su doprinijeli tome da situacija na području Zadarske županije, unatoč povećanju, bude i dalje stabilna.

- Ako se većina bude i dalje pridržavala svih preporučenih mjera imat ćemo i dalje stabilnu epidemiološku sliku, zaključuje epidemiolog Medić.

Virus u srednjim školama

Virus je ušao i u pet srednjih škola Zadarske županije. Ukupno je četvero učenika zaraženo te jedan nastavnik. Zbog zaraženih osoba u samoizolaciji je 141 učenik te ukupno četvero djelatnika od kojih je troje nastavnika i jedan član nenastavnog osoblja.

26. travanj 2024 00:17