StoryEditorOCM
4 kantunaLISICA U KOKOŠINJCU

U KK Zadar slijevaju se javni milijuni, a Dukić ukida mjesto Grada u Nadzornom odboru! Burčul: Meni to nije jasno! Enio: Kako Tornado ima dva mjesta?

Piše Predrag Opačić, Iva Ivanac
16. rujna 2021. - 20:31

U Košarkaški klub Zadar iz gradskog se proračuna već desetljećima slijevaju milijuni kuna, Grad Zadar je vlasnik kluba i njegov najveći sponzor, a onda je gradonačelnik Branko Dukić donio odluku da Grad u Nadzornom odboru KK Zadra – nema nikoga! Od devet mjesta u Nadzornom odboru, sedam je već popunjeno, a ostala dva upražnjena mjesta trebali bi popuniti – predstavnici navijačke skupine „Tornado”.

Prošle godine je gradonačelnik Dukić s punim pravom ukazivao na Nogometni klub Zadar i jasno i precizno naveo da „ne možemo novac naših građana bacati u jamu bez dna”. Nakon toga, NK je otišao u stečaj, gradski je novac preusmjeren u HNK, ali je prethodno Dukić odlučio tko će u HNK imati operativne dužnosti i, između ostaloga, nadzirati na koji se način gradski novac troši kako se „rupa bez dna” ne bi proširila s NK na HNK.

Zbog svega toga, Dukićeva odluka da nitko iz Grada više ne bude u Nadzornom odboru KK Zadra čini se potpuno nelogičnom: prema tom Klubu će proračunski milijuni i dalje teći, ali Grad (vlasnik i najveći sponzor!) neće među „nadzornicima” imati svog čovjeka koji bi, ako ništa drugo, nadgledao da „novac naših građana” ne bacamo u jamu bez dna.

Ovo je tim više upalo u oči što su u dva prethodna mandata predsjednici Nadzornog odbora KK Zadar bili upravo predstavnici Grada – pročelnici Darko Kasap i Ivan Mijolović! Po košarkaškim se kuloarima govori da je Mijolović svoje povlačenje iz KK najavio već odavno i to zbog općepoznatih razloga: u Zadru je teško naći tri usijanije fotelje od one u kojoj se nalazi predsjednik NO KK Zadra! Riječ je o funkciji koja višestruko troši ljude, izložena je i ni u kom slučaju nije lagodna. Nije poznato je li Grad ostao bez člana i predsjednika Nadzornog odbora što, usred opozicijske ofenzive na KK Zadar, tamo više nitko ne želi ni priviriti ili se iz Dukićeve odluke krije neka nepoznata, ali drugačija logika od one koju je dosada pokazivao.

Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport, potvrđuje da njezin UO nema apsolutno nikakvih ovlasti za kontrolu utroška novca u KK i podvlači da je Klub jednom godišnje dužan Upravnom odjelu podnijeti izvještaj o financijskom poslovanju kojega pročelnica potom proslijedi gradonačelniku, a on gradskim vijećnicima. Operativna kontrola – ne postoji.

- Ni meni se to ne čini logičnim, ne shvaćam zašto je tako. Mi u Nadzorni odbor KK Zadra moramo nekoga staviti jer iz gradskog proračuna se Klub u najvećem dijelu financira. Dakle, mislim da moramo imati „svog čovjeka” u NO i to ključnog čovjeka – predsjednika Nadzornog odbora. Isto to mislim i za HNK Zadar koji bi ulaskom strateškog partnera u Klub morao vratiti „pozajmicu” od 2,5 milijuna kuna. Sve dok se ti klubovi financiraju javnim novcem, mi moramo biti „unutra”, kaže Damir Burčul, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-ove koalicije u Gradskom vijeću objašnjavajući da njega nitko iz gradske uprave otkako je na čelu Kluba vijećnika nije kontaktirao oko članstva u Nadzornom odboru KK Zadra.

Burčul smatra da su ljudi u Zadru „bijesni zbog toga što se u nekim trenucima gradski novac po klubovima trošio neracionalno”.

- Moj stav je poznat: orijentacija na mlađe kategorije i smanjivanje „uvoza” igrača, jer nama ne stoji nad glavom mač da moramo biti prvaci, kaže Burčul.

SDP-ov vijećnik Nino Mrčela je na Aktualnom satu Gradskog vijeća upravo problematizirao nedostatak predstavnika grada u Nadzornom odboru.

- Meni je ta situacija čudna, Grad kao vlasnik je na skupštini dioničara predložio tih sedam članova Nadzornog odbora koji su odabrani, međutim oni su svi iz reda sponzora što nikada dosada nije bila praksa. Ovo je u jednu ruku i presedan jer je grad do sada kontrolirao rad KK Zadra upravo uz pomoć svojih članova u NO-u, kazao je Mrčela koji je i na prošloj sjednici Gradskog vijeća zahtijevao transparentnost financija kluba.

- Od prošle sjednice se po tom pitanju nije ništa dogodilo. Sada se politika, odnosno Grad, kao vlasnik na neki način odmiče od kluba, govori Mrčela dodajući kako, ako se nastavi s ovakvom praksom, ne vjeruje da će podržati novo financiranje kluba.

- Ovo je vrlo nezahvalna situacija, rebalans je mogao biti u srijedu na dnevnom redu, klub bi onda znao na čemu je. No, oni su zatvorili igračku konstrukciju i računaju na novac iz proračuna. Pretpostavljam da će, kada ta točka dođe na dnevni red, biti ucjena i pokušaja izazivanja emocija tako da klub neće moći ispoštovati svoje obveze koje je već preuzeo, govori nam Mrčela i dodaje kako neće popustiti pred ucjenama ako barem dio njihovih zahtjeva ne bude ispunjen.

I nezavisni Enio Meštrović govori kako mu nikako nije jasno zbog čega Grad nema svoje predstavnike u Nadzornom odboru.

- Gospodin Žilavec je inicirao kako će vijećnicima predstaviti sve financijske izvještaje i ugovore te je rekao da će od gradonačelnika tražiti da svi zajedno sjednemo i to pogledamo. Volja je iskazana s obje strane, ali još uvijek čekam da nas se zove i predoče svi dokumenti. Ili je Žilavcu to netko zabranio ili netko nas želi prikazati glavnim krivcima za ono što se događa, a mi stvarno imamo dobru volju sjesti sa svima iz košarkaškog kluba i da nama vijećnicima daju na uvid financije, govori Meštrović dodajući kako ne zna što se čeka i zašto se još nakon više od dva tjedna nisu sastali.

- U interesu je KK Zadar da opstane, ali da će opstati na način da se ne radi ništa ili da će opstati ovakav kakav je, obavijen velom tajne – neće!, jasan je koji ističe da inicijativa postoji, ali još uvijek nije provedena. Naglašava kako su dosada dva puta pokušavali dobiti uvid u financije i razgovarati, jedanput čak i s članovima Tornadom, i kako čekaju zdrav odgovor grada da svi zajedno sjednu za stol.- Nije mi nikako jasno kako Tornado ima dva predstavnika, a grad Zadar nikoga. Ja poštujem navijače, ali Grad kao glavni financijer i većinski vlasnik nema nikoga u tom odboru, pa di smo mi otišli? To je namjerna destrukcija da bi se dovelo do negativne energije u društvu i ne znam kome to treba. Trebamo naći najbolje rješenje kako da se klub spasi, ali dopustiti da klub i dalje ide u ovom pravcu, da je oslonjen samo na gradski proračun i da sam ne može uprihoditi i naći ijednog sponzora sa strane, to nije održiva vizija. Gradonačelnik kaže „maknimo politiku od kluba”, ali ne možeš je maknuti preko noći jer je politika dovela klub na mjesto gdje je sada. E sada ta politika treba naći rješenje kako klub spasiti, zaključuje Enio.

Dukić: Grad prati poslovanje kluba preko Dine Bušić

Odgovore o tome zašto Grad Zadar nema svog predstavnika u Nadzornom odboru kluba i tko će u tom slučaju nadzirati javni novac te zašto su Tornadu prepuštena dva mjesta, tražili smo i od gradonačelnika Branka Dukića.

- Grad Zadar je u potpunosti svjestan odgovornosti koju nosi vlasništvo i sama važnost KK Zadra. Gdje god je to moguće, a na poseban način u sportu želimo otvoriti prostor profesionalcima, stručnjacima koji pokazuju interes za uključivanje. Svi zazivaju promjene do trenutka dok se one zapravo ne dogode, no mi ćemo ustrajati na tome da klub nastavi s pozitivnim procesima i na koncu da model upravljanja bude i što prihvatljivi za moguće ulagače.

Poučeni negativnim iskustvima i financijskim dubiozama iz prošlosti prije četiri godine smo s ciljem maksimalne transprentnosti i izgradnje povjerenja u rad Nadzornog odbora uključili i dva predstavnika navijača. Vjerujem da se to pokazalo kao dobra praksa i onaj tko ništa ne krije i želi dobro klubu se ne bi trebao bojati toga, a mi smo se pokazali upravo takvima. Neovisno o Nadzornom odboru, Grad Zadar budno pratiti rad kluba. UO za kulturu i šport Grada Zadra redovito dobiva izvješća u utrošku sredstava. Na taj način prati poslovanje KK Zadra i ima uvid u to kako se upravlja novcem koji dobivaju od Grada, ali i gradskom imovinom, kazao je gradonačelnik o košarkaškom klubu kojeg financiraju svi Zadrani.  

18. travanj 2024 11:17