StoryEditorOCM
4 kantunaBILDANJE POVJERENJA

U 9. ‘udarnoj‘ Izbornoj jedinici ima najviše kandidata u Hrvatskoj. Ako se ostvare stranačke prognoze u Saboru će ih ući - 24! Malo (ili) previše?

Piše Iva Ivanac
6. travnja 2024. - 22:24

"Mi očekujemo osam mandata, moguće čak i devet", "očekujemo minimalno tri mandata, a nadamo se i četvrtom", "uzimamo garant jedan mandat, a možda i dva", "mi uzimamo jedan sigurno", pljušte sa svih strana uvjeravanja političara o broju mandata koje će osvojiti na predstojećim parlamentarnim izborima.

Busaju se u prsa govoreći kako će oni ostvariti najbolje rezultate na izborima za Sabor od hrvatske neovisnosti i kako im nitko neće stati na put jer oni su, dakako, najbolji, i upravo oni jedini zaslužuju povjerenje hrvatskog naroda i nitko drugi.

Deveta izborna jedinica je po tome definitivno "udarna", kako to vole isticati ispred mikrofona političari svih boja i opcija. Udarna je, ako ni po čemu drugome, onda po tome što ima čak 18 kandidacijskih lista, najviše u jednoj izbornoj jedinici u Hrvatskoj, s 252 kandidata, od kojih 103 ima prebivalište u Zadarskoj županiji.

E pa kad je tako udarna, onda će udarni biti i zastupnici jer neće iz 9. Izborne u Sabor otići 14 kandidata, kao iz ostalih izbornih jedinica, već minimalno – 24!

Kako, pitate se. Lijepo.

Prije svakih izbora, bilo na lokalnoj ili nacionalnoj razini, stranke plaćaju masne novce za provođenje anketa koje će im prije izbora otkriti "kako stoje" u javnosti i koliko će glasova dobiti. Uz ankete, političari osluškuju bilo glasača na terenu, svi se ustrče obilazeći trgove, pijace, rive i druga okupljališta građana, ne bi li ih uvjerili da su baš oni dobitna kombinacija za njihov glas. Građani im, da im se ”skinu”, obećaju kako će glasati upravo za njih, „ne trebate se sekirati”, potapšaju ih po ramenima, „naš glas sigurno imate”. Narastu političarima tako krila pa krenu s razmetljivim prognozama, no kad se sve zbroji i oduzme, računica očigledno negdje ne štima.

HDZ je siguran kako će u 9. udarnoj osvojiti minimalno osam mandata, a nadaju se ugrabiti i deveti. SDP želi ostvariti jednak, ako ne i bolji rezultat od onog na prošlim parlamentarnim izborima, dakle minimalno tri mandata, ali naginju ka četvrtom. Domovinski pokret je uvjeren da će dobiti minimalno četiri mandata, štoviše, upravo će oni biti iznenađenje ovih izbora jer će u 9. udarnoj rasturiti i osvojiti još i više.

Očekivanja Mosta su uz bok DP-u, i oni se nadaju dobiti dva mjesta, a HSP-u, također sigurno, uzimaju najmanje dva. Možemo! će uzeti najmanje jedan mandat, a spremni su i za više. Ne zaboravimo ni Akciju za promjene koja računa na dva, ako ne i tri mjesta u Saboru.

Kad se na koncu zbroje očekivani i neočekivani mandati, dragi glasači, iz udarne 9. na Črnomerec - jer zgrada Sabora na Markovu trgu ide u obnovu - stiže tako 24 zastupnika i zastupnice. Dovoljno za sve.

Od viška glava boli samo birače.

25. lipanj 2024 21:25