StoryEditorOCM
4 kantuna60 GODINA MOSTA

Tko se najviše brine o gradskom mostu? Pročelnik Dujela otkrio nam je kako izgleda njegovo održavanje i koji su planovi za bližu budućnost

Piše Matea Magaš
14. svibnja 2022. - 10:04

Nakon 60 desetljeća tvrdoglavog suprostavljanja jugu, buri, jakoj kiši, ledu i valovima, gradskom mostu s vremena na vrijeme trebaju remonti.

Gradski odjeal za komunalno redarstvo, na čelu s pročelnikom Robertinom Dujelom, uz pomoć svojih partnera, Marex Elektrostroja, pazi na svaki detalj Zadranima dragog mosta i  brine se o njegovom stanju.

- Imamo odličnu suradnju s Marex Elektorstorjem, čiji su zaposlenici profesionalnci koji itekako znaju svoj posao. U gotovo pet godina mog mandata, isključivo smo radili na njegovom održavanju, kako javne rasvjete, tako i ograde, rukohvata... Pokazali su se kao pravi znalci kad nam je, uslijed jakog nevremena, vjetar iščupao dijelove rukohvata koji su pravljeni isključivo za zadarski most jer udovoljavaju konzervatorskim zahtjevima. Bilo je izazovno dobaviti rukohvat istog modela, no oni su to uspješno riješili – istaknuo je Dujela te dodao kako je plan, do neke kompletne rekonstrukcije mosta, promijeniti rasvjetu i koja je dotrajala.

image

jak je vjetar 'otpuhao'  rukohvat

Arhiva
image

 ronioci u potrazi za dijelovima rukohvata

Jure Miskovic/Cropix

- Mi ju uz pomoć Marexa održavamo u funkciji, no sljedeći je iskorak tu javnu rasvjetu zastarjele tehnologije zamijeniti novom, ekološki prihvatljivom, s led trakama koje bi mijenjale boju kad bi za to bilo potrebe. S obzirom da je most dugačak 152 metra, riječ je o četiri reda led traka, što bi iznosilo oko 600 metara te imamo okvirni iznos. Riječ je od oko 100 tisuća kuna. No, zasigurno će nam biti izazovno implementirati tu novu rasvjetu u postojeće gabarite i kalup rukohvata... – naglasio je Dujela.

Most je, tvrdi pročelnik, ogledalo grada te će se u njega ulagati koliko bude potrebno.

image

gradski most

Arhiva
image

gradski most

Arhiva

Ekstremna zima koju je donio polarni val iz Rusije 2018. godine, u Zadru je najviše pokazala zube na mostu kad je došlo do podizanja ukupno 24 komada ploča, što se do sad nikad nije dogodilo na takav način!

- Pretpostavlja se da uzrok nije stvaranje leda već termička dilatacija, tj. razlika temperature betonskog opločenja i čelične podloge. Naravno, ne može se isključiti da je oštećeni dio već ranije bio oslabljen djelovanjem vode, soli ali i vibracijama mosta. To su samo neki od razloga zbog kojih mi moramo, ali i želim, odvojiti sredstva za njegovo održavanje, osobito ako se radi o sigurnosti građana – zaključio je Dujela.

image
Arhiva
29. rujan 2024 04:19