StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO IDE DOSTAVA...

Suđenje Maloižaninu zbog marihuane i 41 staklene tegle u kojima se nalazila svinjska mast s ‘travom‘, nastavljeno raspravom o – Hrvatskoj pošti!

Piše Božana Sviličić
29. kolovoza 2023. - 18:32

Umjesto o novim dokazima, u utorak se na Općinskom sudu u Zadru povela rasprava o – Hrvatskoj pošti. U sudnici je trebao biti nastavljen postupak 56-godišnjem Maloižaninu Renatu Tomanu kod kojeg je policija, među ostalim, u veljači pronašla 41 staklenu teglu u kojima se nalazila svinjska mast pomiješana s marihuanom.

Rasprava se, međutim, svela na ‘brzinu‘ Hrvatske pošte jer je odvjetnik optuženog Tomana, Boris Radman, prigovorio sudu nakon što dopuna mišljenja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić u Zagrebu", koju je tražio, nije stigla ni nakon dva mjeseca. Sutkinja Ana Zrilić pojasnila je kako je za poštu suda sada, umjesto tajnica, odgovorna - Hrvatska pošta.

- Oni sada zaprimaju pošiljke od Općinskog suda u digitalnom obliku, te ih ispisuju i dostavljaju na adrese. Mogu samo vidjeti da je zahtjev poslan 30. lipnja i otpremljen 3. srpnja. A sada koliko to sve brzo ide i kako to radi Hrvatska pošta ne mogu reći – izjavila je sutkinja, na što su svi u sudnici klimajući glavama dobacili - ‘nikako!‘

Sutkinja je nakon toga poslala zahtjev za požurnicu dopune vještačenja kojom je obrana zatražila dopunu mišljenja oko precizne količine zaplijenjene marihuane koju je policija u veljači pronašla kod Maloižanina.

- Obzirom da se u dopuni nalaza i mišljenja zahtijevaju odgovori na određene stručne činjenice, obrana tek nakon primitka nalaza, može predlagati dokaze, a radi utvrđivanja daljnjih činjenica koje se odnose na inkriminiranu masu navedenu u optužnici. Bez toga personalnim dokazima ne bi se mogle utvrditi one činjenice koje proizilaze iz dopuna nalaza i mišljenja.

To se prioriterno mora utvrditi, posebice stoga što je ovdje riječ o zatvorskom predmetu - rekao je Radman jer se Toman od uhićenja u veljači nalazi u istražnom zatvoru u Zadru.

Tomanu se sudi zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama nakon što je kod njega u mjestu Mali Iž na otoku Ižu policija pronašla 41 staklenu teglu u kojima se nalazila svinjska mast pomiješana s marihuanom, ukupno oko - 3.840 grama. Uz to pronađeno je i 12 PVC vreća s ukupno oko 6.410 grama marihuane, što je sveukupnu pronađenu količinu zaokružilo na iznos od 9.343,47 grama marihuane.

Na prethodnom ročištu o zdravstvenoj vrijednosti marihuane svjedočio je zamjenik ravnatelja KB-a Merkur, hematolog prim. dr. sc. Marko Martinović. Istaknuo je kako je u cilju smanjenja tegoba i sam koristio mast koja sadrži THC. Saša Hazdovac, 51-godišnji Zadranin, uzimao je isti pripravak žličicom, jer je imao psihičku krizu.

Još dvojica Zadrana, Vladimir Butković (56) i Karlo Goić (42) koristili su pripravak iz Tomanove ‘kućne radinosti‘ prvi zbog sportske ozlijede, a drugi zbog bolova u nogama.

Na hrvatskim sudovima se niz godina dokazivala ljekovitost marihuane u liječenju niza bolesti. Dosad je poznato 13 oslobađajućih presuda, a presedan se dogodio 2009. godine kada je Vrhovni sud branitelja iz Virovitice, koji boluje od teškog oblika PTSP-a, oslobodio zato što mu kanabis olakšava psihičke tegobe.

Pet godina kasnije Vrhovni sud oslobodio je od zatvorske kazne i 58-godišnjeg Zagrepčanina Nenu Ruljančića koji je tvrdio da je marihuanu koristio za liječenje bolnih hemoroida. Policija, mu je uz 200 grama u staklenkama, u vrtu njegove obiteljske kuće u Sukošanu pokraj Zadra, pronašla jednu stabljiku marihuane, zbog čega mu je zadarski Županijski sud “odrezao” dvije godine zatvora, no Vrhovni sud je procijenio kako je riječ o beznačajnom djelu,

Vrhovni sud je 2012. godine oslobodio i 39-godišnjeg Zagrepčanina Domagoja Jankovića nakon što je prihvatio njegovu obranu kako je stabljike indijske konoplje u vikendici na otoku Viru sadio samo za vlastite potrebe jer teško boluje od multiple skleroze i marihuanu upotrebljava kao lijek koji mu pomaže kod ublažavanja grčeva mišića.

Općinski sud u Zadru 2016. godine oslobodio je 77-godišnjeg Tomislava Rosana optužbe za neovlaštenu proizvodnju marihuane za daljnju prodaju. Policija je 2012. godine u njegovoj kući pronašla dvadesetak stabljika indijske konoplje i 72,5 grama marihuane.

Umirovljenik je na sudu tvrdio da je marihuanu koristio za liječenje astme, gihta i visokog krvnog tlaka što je unatoč protivljenju suca demonstrirao sklekovima u sudnici.

Te iste godine pronađeno mu je još 460 stabljika marihuane, pa je ta oslobađajuća presuda pala krajem 2017. godine.

04. svibanj 2024 15:21