StoryEditorOCM
4 kantunaRUGLO NA TRGU

Sudbina opožarene zgrade u Klaićevoj - sve je stalo, nema niti projekta obnove. Maknu li se potpornji sve će se srušiti u samom centru Poluotoka!

Piše Mišel Kalajžić
26. veljače 2024. - 21:09

Neizvjesna je obnova zgrade u povijesnoj jezgri Zadra stradaloj u požaru prije skoro tri godine, u Klaićevoj ulici, na kantunu Narodnog trga. Nakon što je 15. lipnja 2021. godine izbio katastrofalan požar zbog elektroinstalacija iz nekadašnjeg foto-ateljea Maričić, vatra se proširila i zahvatila čitavu zgradu. Ono što nije uništio plamen, dokrajčila je voda iz šmrkova od gašenja vatre. Uskoro je postalo jasno da stanari i korisnici poslovnih prostora moraju iseliti, jer zgradu treba u cijelosti obnoviti.

Do danas se u zgradu više nisu vratili. Od tada je prošlo puno vremena, ali obnova nije pokrenuta s početne pozicije. Zbog čega?

Odvjetnik Ivan Rudić imao je svoj odvjetnički ured u toj zgradi u Klaićevoj, zbog požara je morao i on iseliti.

- Tvrtka koju smo mi izabrali Bastion dizajn da napravi projekt obnove jednostavno do danas nije ishodila dokumentaciju da bi se moglo pristupiti obnovi zgrade. Koliko je meni poznato, razlog je bio taj što protupožarni inspektor MUP-a RH nije dao suglasnost jer je smatrao da takav projekt nije prilagođen novim uvjetima po tom pitanju. To je bilo obrazloženje koje smo mi kao suvlasnici doznali. Koliko znam nikakve promjene nema, oni do dan danas nisu ishodili dokument.

Grad Zadar je zgarište u unutrašnjosti zgrade očistio nakon požara i financirao postavljanje podupirača, kako se čitava vanjska konstrukcija ne bi urušila. U Gradu Zadru smo imali redovite sastanke kao suvlasnici, a prije tri mjeseca su nas iz Grada informirali da su do sada platili oko 48 tisuća eura tvrtki za podupirače i da ćemo ubuduće to morati snositi svi na jednake dijelove. Ne znam što će dalje biti s tim, ali pomaka s mrtve točke nakon prvog dana od požara nema. Niti dokumentacije nema, ako je inspektor MUP-a RH imao primjedbe zbog usklađenja s uvjetima protupožarne zaštite, onda je trebalo prilagoditi projekt. Do danas međutim više nismo dobili nikakve obavijesti, bilo što čime bi se zaključilo da je projekt prilagođen i da je krenuo dalje, a u lipnju će biti tri godine od požara – nezadovoljan je odvjetnik Rudić koji je također svoj ured morao iseliti iz Klaićeve.

image
Luka Gerlanc/

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona od samoga je početka uključen u razrješenje sudbine zgrade u Klaićevoj, iako Grad Zadar s poslovnim prostorima ima tek desetak posto od ukupne kvadrature zgrade u vlasništvu drugih suvlasnika. Ta činjenica, čini se, određuje dosta toga.

- Obnova ne ide dinamikom koju smo mi željeli. Zadnji sastanak bio je u studenom prošle godine. Tada je od strane stanara kao predstavnica izabrana gđa Anamarija Valčić, ali se u međuvremenu zbog privatnih razloga odrekla te obveze. Bojim se da nema jedinstva među suvlasnicima, niti oko projekta niti oko obnove. Iako je Grad Zadar tamo manji suvlasnik, gurali smo taj projekt do kraja ove godine. Više nemamo financijskih resursa da sve financiramo sami, zbog proračuna i zbog drugih stvari. Naime svako je vlasništvo ne samo pravo već i obaveza. Tu postoji jedan nesklad i nesloga suvlasnika. Mi smo dvije, skoro tri godine, to gurali, stambeno zbrinuli pojedine stanare, također im spremili i stvari. Ne možemo to više, sad pogotovo u ovoj godini kad je blokiran proračun.

Mi smo financirali podupirače do 31. prosinca, dalje ćemo participirati u postotku vlasništva unutar objekta. Što će biti dalje s podupiračima, trebalo bi pitati Zadarstan koji je upravitelj zgrade. Oni bi trebali preuzeti odgovornost za cjelokupnu zgradu, ali kako vlada nesloga među suvlasnicima stanova, pitanje je u kojem će to smjeru ići. Mi smo do sada izdvojili skoro 50 tisuća eura za to. Više prostora za to nema i suvlasnici to moraju shvatiti – ističe Korona.

Iako i on smatra da postoji djelomična odgovornost tvrtke Bastion dizajn zbog (ne)dovršenja projekta obnove zgrade kaže kako su s Alanom Sorićem od prvog dana u dobroj komunikaciji.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- On je kao vlasnik tvrtke, ali i kao Zadranin, dao jedan svoj obol. Naime na zgradi je došlo do požara zbog neadekvatnih električnih instalacija. U međuvremenu su se primijenili novi uvjeti prema zakonu o građenju. Stanari će se morati žrtvovati i sami uključiti u proces obnove, a mi ćemo se do zadnjeg zareza zalagati za obnovu, ali u gabaritima našeg suvlasništva – ističe pročelnik Korona.

Ipak, upozorili smo ga, ne radi se o nekoj zgradi na periferiji, već o strogoj povijesnoj jezgri grada?

- Opožarena zgrada utječe i na vizuru Zadra, svjesni smo toga. Da je to gradska imovina u stopostotnom omjeru, mi bi već napravili cjelovitu konstrukciju objekta sukladno projektu. Ja to vidim i kao Zadranin i kao službenik grada kao jedno blago - ruglo. Nudili smo i modele da se stave zaštitne print zavjese, ali niti to nije naišlo na odobravanje. Meni to "kopa oči”, a rješenja nema. Istrošili smo sve svoje kadrovske i financijske modele. I dalje im stojimo na raspolaganju oko svih pitanja za projekt, ali on mora biti sukladan zakonu.

Ne možemo podržati projekt koji to ne može napraviti. Propisane uvjete protupožarne zaštite moguće je „ugurati” u projekt, ali se trebaju svi odreći nečega, od klima na otvorenom dijela stubišta, čak do dijela svoje kvadrature. Svi stanari trebaju dati izjave da to prihvaćaju. Hoće li se srušiti iznutra pa graditi ispočetka? Mi ćemo i nadalje biti servis, ali moraju shvatiti i nas. Ne možemo više financijski izdvajati tolika sredstva, a većina suvlasnika ima više vlasništva u zgradi nego mi – kazao je pročelnik Korona.

Dubravko Burić iz Zadar stana kaže kako je obavijestio sve suvlasnike da je Grad poslao obavijest davatelju usluge potpornih skela kako će prestati plaćati najam u cijelosti. Ujedno oni pozivaju sve ostale suvlasnike da preuzmu sufinanciranje sukladno vlasništvu – ističe Burić koji naglašava kako jedinu moć odlučivanja imaju suvlasnici prostora, dok je Zadar stan samo "servis” i nema ovlasti donošenja odluka.

- Koliko je poznato iz Bastion dizajna spremni su uskladiti projekt obnove prema uvjetima protupožarne zaštite, ali žele i jamstvo suvlasnika da su spremni sufinancirati izmjene projekta. Jamstvo bi trebali osigurati svi suvlasnici, međutim oni nisu svi suglasni oko toga. Mnogi možda ne žele preuzimati financijske obaveze pogotovo jer je obnova još daleko, a i ako se dogodi, bit će skupa i nepredvidljiva. Osiguranje zgrade „pokriva” u određenom dijelu samo odštetu za zajedničke dijelove zgrade, za privatne stanove i poslovne prostore rizik namirenja štete preuzimaju sami vlasnici – ističe Burić.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Na Kalelargi se priča kako postoji opcija prema kojoj bi suvlasnici možda i prodali svoje udjele u vlasništvu zgrade zainteresiranom investitoru koji je spreman otkupiti čitavi zgradu, pa je obnoviti i privesti svrsi u obliku nekog budućeg hotela ili slično. Problem je što bi suvlasnici u tom slučaju prodavali "zrak” jer je unutrašnjost zgrade uništena. Ukoliko bi netko od suvlasnika postavio nerealnu cijenu za svoj dio i to bi moglo potencijalnog investitora udaljiti od takve kupoprodaje. Grad Zadar je pak obavezan štititi interese grada u smislu očuvanja povijesne vizure Zadra. Ali kako to postići ako suvlasnici nisu jedinstveni oko baš niti jednog pitanja koje ih se tiče?

Obnova zgrade u Klaićevoj tako se pretvorila u tvrd (nagoreni) orah. Dosta toga mogao je objasniti Alan Sorić iz Bastion dizajna, međutim on nam od petka uz razne izlike izbjegava dati izjavu oko sudbine projekta obnove opožarene zgrade, a u ponedjeljak se više nije niti javljao na naše pozive. I sam Sorić je doduše u nezavidnoj situaciji, jer je ušao u proces obnove u dobroj vjeri, da bi sada i sam zapeo s izradom projekta, bez jasnog jamstva da će mu dovršetak uopće biti i plaćen, međutim šutnjom neće niti on puno postići.

Za sada je jedino jasno da se obnova zgrade nije pomaknula od samoga početka, čak nije došla niti do projekta obnove. Ne produži li se plaćanje potpornja koji drže zgradu, pa se oni uklone, čitavo to zdanje može se urušiti i to u samom centru grada. Kome bi to bilo u interesu nikome nije jasno. Možda nekome tko iz prikrajka čeka na takvu situaciju, kako bi potom ponudio spasonosni otkup čitave zgrade.

Ako takav netko uopće i postoji...

29. travanj 2024 16:20