StoryEditorOCM
4 kantunaKATASTARSKA IZMJERA

Što se događa? Načelnici Poličnika i Zemunika sazvali zborove građana zbog promjene granice između te dvije općine na području Murvice i Smokovića

Piše P. O.
9. siječnja 2024. - 22:00

Krajem prošle i početkom ove godine, najprije u Zemuniku, a potom i u Poličniku, načelnici Ivica Šarić i Davor Lončar sazvali su zborove građana „radi davanja mišljenja odnosno glasovanja” o – promjeni granica između te dvije općine! U pozivima je bilo navedeno da do korekcije granice dolazi na području Murvice i Smokovića, dviju katastarskih općina od kojih je prva na području Murvice, a druga na području Zemunika.

-Radi se o sitnim, malim izmjenama granice na potezu od budućeg Novog zadarskog Gradskog groblja u Crnom, pa sve do Gornjeg Smokovića na sjeveru. Na tom području je evidentirano oko 200 parcela zemljišta koje su dijelom bile u jednoj, a dijelom u drugoj katastarskoj općini, pa su vlasnici imali poteškoća jer bi im u katastarskoj izmjeri dvije trećine zemljišta bilo izmjereno, ali ne i ona preostala trećina, objašnjava Davor Lončar, općinski načelnik Poličnika.

Gotovo u cijelosti se radi o parcelama u privatnom vlasništvu čija se namjena neće mijenjati i ostat će i dalje poljoprivredno i šumsko zemljište. Ali, sada će vlasnici imati imovinu u jednoj, „svojoj” katastarskoj općini.

-Javljali su nam se ljudi s tog područja i iznijeli takav zahtjev kojem nije bilo razloga ne udovoljiti, a na zborovima nije bilo ni jedne primjedbe. Ovako će vlasnicima biti olakšana katastarska izmjera. Sličan problem imamo i na „graničnom području” katastarskih općina Rupalj u Općini Poličnik i Islama Latinskog u Općini Posedarje, ali će i taj problem u katastarskoj izmjeri biti riješen na ovaj način, kaže Lončar.

Dakle, granica između dviju općina će uvažiti granice novih katastarskih općina. Međutim, katastarska izmjera je u Murvici odavno pokrenuta, ali u Smokoviću nije i trenutno nitko ne zna kada bi to moglo biti.

-Odlazio sam u Zagreb dva puta zbog toga, bio je sa mnom i tadašnji općinski vijećnik iz Smokovića, objašnjavali smo o čemu se radi, dobili neka obećanja, ali se od tada ništa nije dogodilo, čini se da je taj zahtjev i dalje na nekakvoj neformalnoj „listi čekanja”. U Smokoviću su prije rata živjeli Srbi, a velika većina njih danas živi u drugim državama i na drugim kontinentima, pa su vlasnici uglavnom nedostupni. Koliko znam, u Zagrebu pripremaju novi model katastarske izmjere, ali nemam nikakvih detalja. Trajat će to godinama, jer i katastarska izmjera na ostalim dijelovima područja Općine Zemunik je zastala, sudskih referenata nema dovoljno, dolazi jednom tjedno, što znači da će se stvarati sve veća gužva, kaže Ivica Šarić, načelnik Zemunika.

Šarić navodi i neke zaista bizarne primjere koji su bili motiv aktualne izmjene „granice”:

-Imate stanovnika Murvice kojemu je obiteljska kuća u katastarskoj općini Murvica, a dvorište u katastarskoj općini Smoković, pa je to trebalo riješiti. A između Gospodarske zone Jug Općine Poličnik i Zone Zapad Općine Zemunik, u stvarnosti se pojavio dio zemljišta koji nije pripadao niti jednoj katastarskoj općini jer zemljište u toj „rupi” uopće nije imalo broj parcele, pa je ovim i to riješeno, kaže načelnik Šarić.

Geodetski elaborat za izmjenu granica izradila je zadarska tvrtka GEO ZADAR, dvije su općine podijelile troškove njegove izrade, a konačnu će suglasnost na elaborat o razgraničenju dati Državna geodetska uprava.

Karta razgraničenja koju su u 18. stoljeću napravili Mlečani

Prvu precizniju granicu između katastarskih općina Murvica i Smoković izradila je Republika Venecija još u 18 stoljeću.

Nakon katastra iz 1709. godine, Mlečani su obnovu katastra Murvice intenzivirali kroz 1770-e godine, najprije razgraničenjem “katastarskih općina” Murvica, Briševo, Bokanjac, Crno, Smoković i Poličnik čime su raspodijeljeni šume i pašnjaci za svako pojedinačno selo.

Na tome je 1773. i 1774. godine, u vrijeme generalnog providura Antonija da Rive radio geometar Giuseppe Grandis, a kasniji katastar ovog područja izradila je austrijska uprava 1826. godine. Taj je katastar bio u primjeni sve donedavno, dok nije pokrenut aktualni postupak nove katastarske izmjere.

image

Mletačka katastarska karta iz 18. stoljeća

Državni Arhiv Zadar
30. travanj 2024 02:41