StoryEditorOCM
4 kantunaŽESTOKI UDAR

"Sramota, izgleda da su mali iznajmljivači najveći problem ove države!" Evo što kažu iz Grada Zadra koji određuje novi iznos paušala

Piše Ana Vučetić Škrbić
25. rujna 2024. - 22:19

- Žestoko su udarili po nama. Izgleda da su mali iznajmljivači najveći problem ove države. Nemam riječi, ovo je katastrofa i sramota- kaže Klaudio Grdović, predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zadarske županije  o povećanju poreza na kratkoročni najam koji je Vlada predstavila u sklopu svoje nove porezne reforme.

Po novom, kratkoročni najmovi mjerit će se prema Indeksu turističke razvijenosti (ITR) koji ide u četiri skupine. Dosad se paušal po krevetu plaćao od 19,9 do 199 eura, ali se taj raspon sada mijenja. Prema prijedlogu Vlade, gradovi i općine koji se nalaze u najrazvijenijoj I skupini, a među njima je i Zadar, neće više moći sami određivati paušal, već će on morati biti između 150 do 300 eura. Odluka o njegovoj visini prepuštena je jedinicama lokalne samouprave.

Je li to udar na male iznajmljivače i kako će to utjecati na ponudu obiteljskog smještaja, pitali smo Grdovića. 

- Ljudi će početi odjavljivati apartmane, to je prvo što očekujem da će se dogoditi. Jer kad vide kolika su im davanja na tih nekoliko kreveta, iznajmljivači će odustati. Drugo što nas čeka je poskupljenje kojim nećemo ništa dobiti jer ćemo samo potjerati goste. A za ovu vrstu turizma kakvu mi imamo, bit ćemo preskupi.  Zaboravite elitni turizam, to je nešto o čemu mi možemo samo sanjati. Mi smo turizam obiteljskog smještaja za obitelji s djecom koji dolaze na tjedan ili dva, a mi kao domaćini im nudimo ono što imamo. To smo mi, od toga ne treba bježati niti uništavati tu našu tradiciju. Sada ćete umjesto toga dobiti stranca koji neće ništa plaćati. Tko ima koristi od toga, tek ćemo vidjeti. Dogodit će nam se kao u Slavoniji. Svoje ćemo morati zatvoriti i raditi za stranca - kaže Grdović koji rast paušala od 600 posto smatra suludim.

- Nadam se da to dizanje paušala neće biti veće od 10 ili najviše 15 posto u odnosu na ovo sadašnje. Ovih 600 posto koliko najavljuju je izvan svake pameti. A što je s velikim kućama koje su godinama oslobođeni plaćanje poreza na dobit? Što je s velikim rentijerima? Ništa, treba satrat malog iznajmljivača - kaže Grdović koji upozorava da se čak 40 posto soba i apartmana izajmljuje na crno.  

U Gradu Zadru kažu kako je o konačnim iznosima još preprano govoriti. 

- Preduvjet za donošenje novih odluka o porezu na nekretnine i paušale za kratkoročni najam je svakako savjetovanje s javnošću koje će nam ukazati na moguće posebnosti unutar lokalne zajednice, ali prije svega sveobuhvatna analiza niza elemenata koji se tiču stanovanja pojedinaca i lokalne zajednice u cjelini. U svakom slučaju, jedinica lokalne samouprave s ovom poreznom reformom dobiva alat kojim s jedne strane može utjecati na priuštivost stanovanja i proširenje mjera socijalne zaštite, a s druge na poticanje novih poslovnih ulaganja i diversifikaciju gospodarstva, održivost turizma i višu kvalitetu turističke ponude, rasterećenje ili optimiziranje komunalne infrastrukture te na niz društvenih procesa kao što je, na primjer, povratak stanovnika u povijesne jezgre. Dakle, ovi porezi i paušali ne služe za punjenje lokalnih proračuna nego prvenstveno za osiguravanje održivosti prostora i infrastrukture, više kvalitete života stanovnika pa i razvoja lokalnog gospodarstva - komentirao je zadarski gradonačenik Branko Dukić.

Visina paušalnog poreza za djelatnost iznajmljivanja i smještaja u turizmu je odlukom iz 2019. godine određena u zonama po krevetu u iznosu od 150,00 do 300,00 kuna, odnosno najviše 350,00 kuna za kamp. Na pitanje kakve prihode Grad Zadar očekuje nakon ove izmjene, Dukić je kazao: 

- Budući da je za naše područje poreznom reformom predviđen iznos od 150,00 do 300,00 eura po krevetu očekujemo znatno veće prihode od prošlogodišnjih blizu 600.000 eura- kazao je Dukić. 

26. rujan 2024 09:40