StoryEditorOCM
4 kantunaSTIŽU U PONEDJELJAK

Skupina Zadrana u 24 sata skupila novac za čak sedam dvosobnih mobilnih kućica za stradale u potresu: ‘Ne želimo da se zna tko je ovo sve pokrenuo‘

Piše Mario Vuksan
2. siječnja 2021. - 21:04

U ponedjeljak će u Sisačko-moslovačku županiju stići sedam mobilnih kućica koje su kupljene u humanitarnoj akciji koju je organizirala skupina Zadrana dan nakon snažnog potresa u utorak koji je uništio stotine obiteljskih kuća i drugih objekata na području Banovine.

Osim činjenice da je u samo 24 sata u toj akciji prikupljeno čak 230.000 kuna zanimljivo je i to da niti inicijatori i organizatori ove akcije pa ni najveći donatori ne žele javnosti otkriti svoje identitete, a onako kako su za taj iznos sami uspjeli nabaviti mobilne kućice u jednom velikom kampu van Zadarske županije tako će sami i organizirati njihov transport te isporuku obiteljima u porušenim selima kojima takav smještaj sada najviše treba.

Dvosobne kućice od 24 četvorna metra su već korištene, prošlog ljeta su bile u funkciji kao turistički apartmani, ali su u odličnom stanju i, što je sada jako važno, imaju grijanje.

Nama je jedino važno da se zna da je još jedna vrijedna inicijativa i humanitarna akcija krenula iz Zadra, najviše sredstava je ovdje prikupljeno, iako su svoj doprinos dali i naši prijatelji, prijatelji Zadra iz drugih gradova pa i država – govori nam jedan od inicijatora akcije.

– Ne želimo da se zna tko je ovo sve pokrenuo i tko će sve privesti kraju. Važno nam je i da kućice dođu do onih kojima u ovom trenutku najviše trebaju. Jedna sigurno ide jednoj mladoj obitelji s četvoro djece među kojima je i jednomjesečna beba.

Povezali smo se s našim prijateljima i poznanicima u Sisku, Petrinji i drugim mjestima, pa i sa predstavnicima vlasti, oni će nam sugerirati u koje selo i kojoj obitelji dostaviti ovaj privremeni smještaj i kako sve to što prije organizirati.

A nas nekoliko će, naravno, biti prisutno pri isporuci. Jedini koji trebaju znati tko im je donirao kućice su oni koji će ih dobiti. Važnije je, zapravo, da znaju da je stiglo iz Zadra…

Naš sugovornik nam je objasnio kako se gotovo slučajno dogodilo da su se dvije ideje i inicijative u ovoj akciji spojili u jednu. Mala objava na jednoj društvenoj mreži u kojoj se objavila namjera kupnje jednog kontejnera za neku od ugroženih obitelji u Petrinji pokrenula je lavinu manjih i većih donacija, pa se i jedna druga akcija u kojoj je trebali prikupiti hranu i druge potrepštine ujedinila s ovom prvom pa su novčana sredstva preusmjerena u akciju za kupovinu kućica.

A onda su još proradili telefoni i poruke prema prijateljima i poznanicima pa je tako u kratkom vremenu skupljen značajan iznos. Samo je dvoje donatora iz Njemačke u ovoj akciji doniralo čak 70.000 kn odnosno novac potreban za kupnju dviju kućicu.

- Nevjerovatno brzo smo do sada sve uspjeli organizirati pa i naći kućice, vjerujem da ćemo u ponedjeljak uspjeti sve isporučiti jer nam je jasno koliko je sada brzina važna kao i to da kućica i kontejnera nema dovoljno, a kako je akcija dobro krenula vjerujem da ćemo je nastaviti i nakon ove prve isporuke. Osluškivat ćemo što ljudima treba i bez posrednika isporučivati pomoć, najvjerovatnije u građevinskom materijalu – rekli su nam zadarski humanitarci.

26. travanj 2024 07:02