StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO SE DOGODILO?

Sjećate se slučaja mlade liječnice koja je tužila zadarsku bolnicu zbog specijalizacije koju je dobila kćer šefice odjela? Evo epiloga...

Piše Božana Sviličić
13. rujna 2024. - 21:02

Liječnica Marija Krpina povukla je tužbu protiv zadarske Opće bolnice nakon što je postignuta izvansudska nagodba, potvrđeno je iz pravne službe bolnice. Tužbu je bila podignula zbog sumnje u nepravilnosti i diskriminaciju tijekom natječaja za specijalizaciju iz neurologije 2021. godine. Na tom natječaju primljena je Ivana Mrđen, kći šefice Odjela za neurologiju, dr. Anamarije Mrđen, dok je Krpina tvrdila da je bodovna razlika od 0,03 poena bila rezultat nepravilnog vrednovanja.

Krpina je u tužbi navela da Povjerenstvo nije oduzelo jedan bod Ivani Mrđen zbog duljeg trajanja studija, iako je to predviđeno Pravilnikom. Također, tvrdila je kako je favoriziranje Ivane Mrđen bilo motivirano osobnim poznanstvom unutar bolničkog okruženja, što je dovelo do diskriminacije ostalih kandidata, uključujući nju samu.

Suđenje u slučaju tužbe liječnice Marije Krpine protiv zadarske Opće bolnice započelo je na Općinskom sudu u Zadru u veljači 2022. godine, pod predsjedanjem suca Tomislava Bage. U tužbenom postupku, koji je vodio odvjetnik Toni Primorac iz Rijeke, bolnica je bila tužena zbog navodnog kršenja pravilnika i diskriminacije prilikom ocjenjivanja kandidata za specijalizaciju iz neurologije.

Krpinina tužba temeljila se na optužbama za diskriminaciju po društvenoj pripadnosti, a sporila je i odluku Upravnog vijeća bolnice koje je odbilo njezin prigovor podnesen u žalbenom roku. 

image


Na fotografiji: dr. Anamarija Mrđen
 

Luka Gerlanc/Cropix

U dokumentaciji koju je bolnica dostavila sudu, vidljivo je da kandidatkinji Ivani Mrđen, koja je na kraju primljena na specijalizaciju, nije umanjen bod zbog duljeg studiranja, iako je to predviđeno pravilnikom Ministarstva zdravstva. Prema tom pravilniku, godine studiranja boduju se s maksimalno 6 bodova, a za svaku dodatnu godinu studiranja oduzima se 1 bod. Krpina je tvrdila da bi, uz pravilnu primjenu tog pravila, ona morala biti izabrana za specijalizaciju, budući da Mrđen nije oduzet bod, kao što je to bilo učinjeno u natječaju za druge specijalizacije.

Na sudu su svjedočile članice Povjerenstva, dr. Milica Komšo i dr. Nikolina Narančić-Knez, koje su rekle kako su Ivani Mrđen dale prednost zbog njezinih liječničkih sposobnosti te da nije bilo nikakvog pritiska od strane njezine majke. Objasnile su kako su Ivanu poznavale kroz njen rad na hitnom prijemu i Covid odjelu, što je, prema njihovom mišljenju, opravdalo izbor.

Dr. Anamarija Mrđen, šefica Odjela za neurologiju, na sudu je izjavila kako nije utjecala na izbor kandidata, dok su članovi povjerenstva, dr. Klaudia Duka-Glavor i dr. Ante Tolić, također potvrdili da nije bilo pritisaka ni nepravilnosti.

Ivana Mrđen je na sudu posvjedočila da su na natječaju za specijalizaciju iz neurologije, uz nju, bila još dva kandidata – dr. Marija Krpina i dr. Paolo Dušević. Mrđen je izjavila da je Medicinski fakultet u Rijeci upisala u listopadu 2012. godine, a diplomirala u srpnju 2019. godine. U vezi s dr. Krpinom, navela je da je poznaje samo iz viđenja iz studentskih dana, ali nije sigurna jesu li bile ista generacija.

Kada su je upitali o produžavanju studija i upisu tzv. parcijale, Mrđen je objasnila da je to kolokvijalni naziv za prijenos ECTS bodova u sljedeću godinu studija. Također je izjavila da ne može komentirati ono što je njezina majka i šefica rekla u vezi natječaja te da je produžila studij zbog predmeta poput histologije i patologije, koji pripadaju drugoj i trećoj godini studija.

Mrđen je potvrdila da je prije prijave na natječaj poznavala kolege s Odjela neurologije jednako kao i kolege s drugih odjela zadarske bolnice

13. rujan 2024 21:02