StoryEditorOCM
4 kantunaNEVOLJE U RAJU

Šime Mršić zaprijetio Kalmeti: "Dat ću ostavku na mjesto u ŽO HDZ-a ako ne bude poštovana volja naših glasača!" Kalmeta mu je odgovorio...

Piše Ivica Nevešćanin
25. ožujka 2024. - 15:40

Hoće li Šime Mršić, potpredsjednik ŽO HDZ-a Zadarske županije i član izbornog stožera, dati ostavku na sve funkcije zbog nepoštivanja volje članova i birača sa područja Biograda, Sv. Filipa i Jakova i Pašmana?

Naime, u ponedjeljak je u nekim medijima objavljeno Mršićevo ”pismo” upućeno predsjedniku ŽO HDZ-a Zadarske županije Božidaru Kalmeti u kojem izražava svoje nezadovoljstvo neadekvatnom zastupljenošću članova HDZ-a s biogradskog područja među kandidatima za Sabor u 9. i 7. Izbornoj jedinici. Podsjetimo, među 17 imena HDZ-ovaca predloženih za saborske liste iz Zadarske županije samo je jedan s biogradskog područja, i to Drina Bešenić, pročelnica jedinstvenog upravnog odjela u Gradu Biogradu.

„Poštovani predsjedniče ŽO HDZ-a, ovim putem vas informiram da ću biti prisiljen dati ostavku na mjesto potpredsjednika ŽO HDZ-a kao i na mjesto člana izbornog stožera za Zadarsku županiju u slučaju nepoštivanja volje glasača HDZ-a s područja bivše Općine Biograd. Razlozi za ovakav postupak su 30 godina nepoštivanja birača s najrazvijenijeg područja u županiji i drugog Grada u županiji a po mnogo čemu u vrhu RH,  područja koje redom dobiva sve izbore u korist HDZ-a a zauzvrat dobiva ništa ili gotovo ništa, kandidate koje predlažemo konstantno se ignorira s izlikom da o njima odlučuje netko drugi mada znamo da nije tako. U svim drugim županijama je ravnomjerna teritorijalna zastupljenost i većina Gradova ima svoje kandidate na svim izborima a kod nas drugi najveći Grad i to uz potvrđenu potporu i drugih Općina već 30 g. nema nikoga na listi. Zašto???” zapitao se Mršić, ujedno i predjednik biogradskog HDZ-a, u "pismu” upućenom Kalmeti. 

image

Šime Mršić

Jure Miskovic/Cropix

Mršić međutim kaže da nije riječ o pismu, nego o poruci koja je bez njegovog znanja i dopuštenja završila u javnosti. 

- Izrazio sam svoje mišljenje kojeg dijele organizacije HDZ-a u Biogradu, Sv. Filipu i Jakovu i Pašmanu. Prenio sam naše nezadovoljstvo malim brojem kandidata s našeg područja za saborske liste. Poruka je poslana predsjedniku Kalmeti, a kako je završila u javnost ne znam – kaže Mršić i dodaje.

- Ovaj je kraj tradicionalno uvijek bio uz HDZ. I na ovim izborima sigurno će tako biti, osvojit ćemo pobjedu. Ali je činjenica da naši kandidati u zadnjih 30 godina ne dolaze u priliku da budu na listama za Sabor – tvrdi Mršić. 

Kako ih može biti više zastupljeno ako ste predložili samo jednog kandidata, odnosno kandidatkinju Drinu Bešenić? Zašto ih niste predložili pet?

- Mislimo da je gospođa Bešenić dobar kandidat. Ona ima podršku tri organizacije HDZ-a, grada Biograda te općina Filipjakov i Pašman. Mislim da naša zajednička podrška jednom kandidatu puno govori – kaže Mršić koji prije našeg razgovora nije komunicirao s Kalmetom, niti je formalno podnio ostavku na dužnost u ŽO HDZ-a i Izbornom stožeru Zadarske županije.

- Ne mislim da su to ozbiljne namjere, razgovarat ćemo i taj problem riješiti – kazao nam je Božidar Kalmeta, predsjednik ŽO HDZ-a.

- Dobio sam njegovu poruku, ali o tome još nismo stigli razgovarati. Biogradski kraj je uvijek nadmoćno glasao za HDZ i siguran sam da će na ovim izborima rezultat biti bolji nego ikad – govori Kalmeta i podsjeća da su ovo državni, a ne lokalni izbori, a na državnim izborima pobjeđuje stranka, a ne pojedinac. Zbog toga, kaže, ne treba biti ljutnje je li prošao ”Marko ili Janko”.

image

Božidar Kalmeta
 

Luka Gerlanc/Cropix

- Kad se budu formirale konačne liste nestat će i ovakvih nervoza. Nitko nije razgovarao tko će biti na listi. Mi računamo na šest prolaza, pet u 9. i jedan u 7. Izbornoj jedinici. Ovakvih nervoza ima svugdje, a po meni je ovo ničim izazvano. Svatko je imao pravo predložiti kandidata koliko je htio. Njihova organizacija je predložila jednog, i mi smo na koncu poslali 17 imena – podsjeća Kalmeta i naglašava da je Biograd uvijek bio dobro zastupljen.

- Sam Šime Mršić je bio dožupan, pa državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede odakle je otišao na svoj zahtjev. Nisu samo bili saborski zastupnici. Mislim da i Mršić i gradonačelnik Ivan Knez, s ministrom Erlićem i državnim tajnikom Bilaverom, rade na brojnim i dobrim projektima važnim za razvoj biogradske regije. Mi na predsjedništvu o svemu razgovaramo i zna se kako se razgovara pa ćemo tako razgovarati i o ovome - poručio je Kalmeta.

26. travanj 2024 08:06