StoryEditorOCM
4 kantunaKAZNENA PRIJAVA

Reagiranje predsjednika suda Pešića: Očekivao sam negativan nalaz s obzirom na loše osobne odnose sa sucima Borisom Babićem i Hrvojem Viskovićem!

Piše Zadarski.hr
6. siječnja 2023. - 19:31

Predsjednik Oćinskog suda Mario Pešić uputio nam je "zahtijev za ispravak informacije" povodom naša dva teksta koja se tiču kaznene prijave koju su protiv njega podnijela dvojica sudaca Županijsklog suda u Zadru zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela, zloputrebu položaja i ovlasti te krivotvorenja dokumentacije.

"Odlučno se niječe istinitost svih iznesenih navoda i objeda na moj račun.

Neistina je da je sam izmislio seminar i sedam dana koristio službeni auto u privatne svrhe odnosno lažno prikazao u putnom nalogu kao dio stručnog usavršavanja te sebi odobrio 300 kn dnevnica, da sam u cilju prikazivanja privatnog putovanja kao službenog neistinito naveo da je poduzeto radi „stručnog usavršavanja, edukacije i razmjene iskustava u poslovima sudske uprave u cilju unaprjeđenja rada suda”, a onda te neistinite tvrdnje naveo u izvješću o rezultatima službenog putovanja i koristio službeni automobil u rodnom mjestu supruge, da je ovo treća afera koja potresa sud nakon pobune sudaca i odvjetnika itd.

Opisani čin medijske diskreditacije predstavlja neshvatljiv način javnog obračuna pri čemu je indikativno da bi o kaznenoj prijavi saznanja smjeli imati samo njihovi podnositelji i tijelo kojem je podnesena dok je ovdje ista očito namjerno dostavljena i javno objavljena u svrhu moje difamacije. K tome se očito birao i trenutak njene objave imajući u vidu da je plasirana u medije deset mjeseci nakon podnošenja. 

image

Žušanijski sudac Hrvoje Visković

Luka Gerlanc/cropix/Cropix

U svezi predmetnog redovitog nadzora rada suda ukazuje se da je još prije početka istog zatraženo izuzeće suca Hrvoja Viskovića zbog sumnje na pristranost istog, a obzirom na prethodno postojeće loše osobne odnose sa sucima Borisom Babićem i Hrvojem Viskovićem bio je očekivan i negativan nalaz istih. No unatoč tome kao i njihovom naknadnom traženju proširenja nadzora te potom i naknadnom traženju produljenja nadzora, zbog čega je isti trajao dvostruko duže od predviđenog, navodni problem se uspio pronaći tek u jednoj od više vrsta predmeta sudske uprave odnosno u samo jednom od svih pregledanih putnih naloga.

Na primjedbe iz nadzora odgovoreno je očitovanjem predsjedniku Županijskog suda u Zadru od 25. veljače 2022. koje je potkrijepljeno opširnom dokumentacijom, među kojom i zapisnikom sa službenog sastanka upravo sa tog jedinog službenog puta kojeg se neistinitom prijavom pokušava inkriminirati da nije postojao. Već iz navedenog proizlazi neistinitost objavljenih informacija u predmetnim člancima.

Neistina je i da postoje tri afere i pobune koje potresaju sud jer prigovor na godišnji raspored poslova nije afera već zakonsko pravo svakog suca i službenika koje se koristilo i koristit će se za vrijeme svakog dosadašnjeg i budućeg predsjednika suda, afera nije ni anonimno optužujuće pismo navodnih odvjetnika čije su autorstvo štoviše potom otklonili i sami navodni autori istog kao što afera nije ni podnošenje kaznene prijave jer isto ne znači i njenu osnovanost te je može podnijeti svatko protiv svakoga, pa tako i podnositelji Hrvoje Visković i Boris Babić u svoje ime kao privatne osobe, pa čak i mimo redovnih pravnih sredstava u postupku nadzora sudske uprave koji su im stajali na raspolaganju, iako je takav neuobičajeni postupak istih više nego indikativan kao i činjenica da je njihova kaznena prijava, koja bi trebala biti nejavna, „slučajno“ javno osvanula na naslovnici novina. 

image

Bivši predsjednik Županijskog suda Boris Babić

Luka Gerlanc/Cropix

Obzirom na očekivane nove diskreditirajuće članke koristim priliku ponoviti moje trajno i čvrsto opredjeljenje da, dok obnašam dužnost predsjednika suda, neću prihvatiti da se postupa sukladno željama interesnih skupina i pojedinaca, unutar ili izvan suda, već zakonito i jednako prema svima, neovisno o stalnom pritisku i nastavku moje daljnje javne difamacije te makar i dalje pojedine interesne skupine imale potrebu konstruirati nepostojeće afere i pritom se koristiti medijima. Postojeći članci, a i pojava eventualnih novih članaka, doista trebaju nametnuti pitanje čiji i kakvi interesi su toliko ugroženi opredjeljenjem da se neće postupati sukladno željama interesnih skupina i pojedinaca već zakonito i jednako prema svima, da se za ostvarenje tih i takvih interesa koristi medijska diskreditacija.

Sukladno odredbi članka 40., 41. i 42. te u vezi čl.22. Zakona o medijima, zahtjeva se objava ispravka ovdje navedenih netočnih i neistinitih informacija kojima se narušavaju prava i na pravu zasnovani interesi podnositelja zahtjeva.

Pozivam Vas da u skladu sa zakonom, u svrhu ispravka odnosne informacije, objavite gore istaknuti ispravak, bez promjena i dopuna, na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi.

S poštovanjem,

Mario Pešić, kojeg zastupa odvjetnica Maja Pedisić Malenica

Odvjetnitčko društvo Župić & partneri

02. svibanj 2024 07:58