StoryEditorOCM
4 kantunaNEGODOVANJE NA BILOM BRIGU: UMJESTO U CRKVI, PRVA PRIČEST ODRŽAT ĆE SE U OŠ 'ZADARSKI OTOCI'

Ravnatelj Barić: „Pa već pola godine u našoj školi održavaju se i mise, gradska uprava to je odobrila!“

Piše Mirela Lilek
5. svibnja 2018. - 12:39
rtz

Župa Blaženog Alojzija Stepinca iz Zadra obavijestila je župljane o lokaciji na kojoj će se 13. svibnja održati prva pričest za 75 djece. Odabrana lokacija je Osnovna škola “Zadarski otoci” na Bilom Brigu, o čemu je na Facebook stranici župljane obavijestio njihov župnik Mario Sikirić, a Jutarnji list izvijestila župljanka čiji je unuk među prvopričesnicima.

Baka se pita - zašto prva pričest u javnoj školi, gdje joj nije mjesto? Odgovor smo potražili kod ravnatelja škole Davora Barića.

- Vi ste prvi koji mi to javlja pa mi je teško komentirati. Nisam informiran i nisam baš u kontaktu sa svećenikom. Istina je da se od studenoga prošle godine u našoj školi nedjeljom održavaju mise, jer je crkva u gradnji. Zadarska nadbiskupija poslala je našem osnivaču, Gradu Zadru, zahtjev da im ustupimo predvorje škole za mise i oni su odobrili. Ništa dalje ne znam, nisam informiran, ponavlja ravnatelj Barić, uz naputak da se javimo svećeniku Sikiriću.

Na pitanje slaže li se s time da se pričest održava u javnoj školi, ravnatelj odgovara: - Ako je to u nedjelju, to je svećenikova stvar.

- Ne znam gdje je problem - dočekuje nas župnik Mario Sikirić, pa detaljno objasni stvari:

- Kompletni pastoralni život župe odvija se nedjeljom u školi jer je naš pastoralni centar u gradnji. Sve dozvole smo dobili za korištenje škole u nedjelju za mise. Tu se održava i božićno slavlje i uskrsni dani, tako će i sveta pričest. I gdje je problem? Biskupa sam obavijestio. Sada su takvi uvjeti, nemamo gdje drugdje. Ne možemo mi prekinuti pastoralni život nekoj drugoj župi u nedjelju. Mogu jedino održati prvu pričest pod dizalicom, s kacigom na glavi!

Župljanki koja se požalila Jutarnjem župnik poručuje: - Da dolazi na mise, znala bi kako je. A na upit kako to da ravnatelj nije informiran da mu se u školi održava prva pričest, odgovara kako je “čovjek očito toliko inteligentan, pa se ne želi opterećivati našim brigama”.

Što misle o održavanju prve pričesti u javnoj školi, u Ministarstvu obrazovanja saželi su u rečenicu: “Prema informacijama kojima raspolažemo, riječ je o privremenom dogovoru u kojem su škola i osnivač izašli u susret potrebama lokalne zajednice”.

Gradnja crkve navodno završava u veljači 2019.

29. lipanj 2024 01:42