StoryEditorOCM
4 kantunaOD AUSTRO-UGARSKE

Radović: Župan ne govori istinu, Županija 15 godina nije ništa uložila u školu na Viru! Šimunić: Nije to baš tako...

Piše I. N.
25. rujna 2024. - 21:06

Zašto otok Vir, koji ima 171 polaznika osnove škole, nema svoju školu, upitao se Antonio Vučetić, predsjednik Općinskog vijeća Vira i županijski vijećnik na sjednici u utorak.

Na Viru postoji područna škola Općine Privlaka za učenike od prvog do četvrtog razreda koju pohađa 91 učenik, a još 81 učenik od petog do osmog razreda nastavu pohađa u matičnoj školi u Privlaci. Virskih učenika u OŠ Privlaka ima više nego učenika iz Privlake, ali mali Virani svoju osnovnu školu - nemaju.

- Zgrada u kojoj učenici na Viru imaju nastavu izgrađena je za vrijeme Austro-Ugarske i od tada nije obnavljana. Ona nije više uvjetna za školsku nastavu pa pitam župana što županija po tom pitanju poduzima, postoji li šansa da se na području Vir izgradi nova zgrada osnovne škole – rekao je Vučetić. Župan mu je kratko odgovorio kako su svjesni rasta broja učenika na Viru, koji ima i prirodni demografski prirast, ali da je kupnja zemljišta za novu školu i dvoranu ne može dovršiti zbog određenih problema.

- Osnovna škola Privlaka je raspisala javnu nabavu za izbor projektanta nove škole i ja se nadam da će ona biti financirana iz NPOO. Do sada je u taj program uključeno deset škola na području Zadarske županije, no mislim da će ih na kraju biti 15, uključujući i Vir – dodao je župan.

Načelnik Općine Vir Marino Radović međutim kaže da župan nije dobro informiran o stanju na Viru, odnosno da je na sjednici iznio neistine kad je u pitanju osnovno školstvo na njegovom otoku.

- Općina Vir je još 2009. svojim sredstvima kupila pet tisuća kvadratnih metara zemljišta za izgradnju škole. Tada smo izradili i idejni projekt, ali Županija ni tada, ni danas, iako je osnivač osnovnih škola, u virsko školstvo nije uložila ništa. Niti je obnovila postojeću zgradu područne škole koja se raspada, niti je išta poduzela da dobijemo novu zgradu, iako imamo najveći broj učenika na ovom području. Štoviše, Vir ima više učenika nego Privlaka u kojoj je matična škola – tvrdi Radović.

image

Marino Radović, načelnik Vira

Kažimir Škrbić/Slobodna Dalmacija

Kako su ostali bez županijske podrške idejni projekt nije nikad došao do građevinske dozvole, naprotiv, ulaskom Hrvatske u EU došlo je do promjene standarda za zgrade osnovnih škola, tako da je sada potrebno izraditi novi projekt koji predviđa više prostora i zelenih površina za učenike te kabinete, učionice i druge sadržaje u skladu sa suvremenim uvjetima školovanja.

- Problem je što Vir kao područna škola, prema odluci Ministarstva obrazovanja, može imati zgradu samo za uzraste od prvog do četvrtog razreda. Naša je namjera izgraditi novu zgradu, i spremni smo je sufinancirati, koja bi na prvom katu bila namijenjena učenicima do četvrtog razreda, a na drugom katu polaznicima od četvrtog do osmog razreda. Tako bi imali kompletnu osmogodišnju školu s trodijelnom dvoranom i sportskim sadržajima u okolišu.

Javna nabava koju spominje župan za izradu novog projekta zgrade mi je poznata jer ja to i guram cijelo vrijeme te da se izgradnja sufinancira iz sredstava NPOO-a – kaže Radović.

Što se tiče problema oko utvrđivanja vlasništva nad zemljištem gdje bi se gradila škola, na lokaciji iza današnjeg autobusnog kolodvora, Radović kaže da je zemljište za školu otkupljeno od privatnih vlasnika, a problem se javio oko jedne parcele zbog neriješene ostavine.

- I taj dio će uskoro biti riješen. Sudski postupak je završen i općina trenutno pregovara oko otkupa i tog dijela zemljišta s nasljednicima. Ali i bez te parcele, svih ovih godina nije postojala prepreka da županija uloži izgradnju nove zgrade jer se na dijelu zemljišta koji još vlasnički nije riješen predviđena izgradnja sportske infrastrukture, a ne školska zgrada. Uostalom, ako je problem ta jedna parcela, zašto je OŠ Privlaka raspisala natječaj za izradu novog projekta. Tako da županovo opravdanje nema smisla. Županija je imala 15 godina vremena da nešto napravi, ali nisu nažalost napravili ništa – zaključuje virski načelnik.

image

Županijski procelnik za skolstvo Ivan Šimunić

Luka Gerlanc/Cropix

Što je Županija uložila u školu na Viru u zadnjih 15 godina?

Je li točno da Zadarska županija zadnjih 15 godine nije ništa uložila u područnu školu na Viru, uključujući i mogućnost izgradnje nove zgrade osmogodišnje škole, pitali smo županijskog pročelnika Ivana Šimunića.

On nam je poslao poduže objašnjenje u kojem nema konkretnih podataka o investicijama u školsku zgradu, projekt i zemljište za novu školu. Šimunić priču počinje od 2011. godine i programa CEB V koji je predviđao izgradnju ili obnovu niza školskih objekata na području Zadarske županije, među kojima je trebala biti i PŠ Vir, a nositelj programa je bilo Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Općina Vir je međutim htjela novu osmogodišnju školu i dvoranu na svojem području i odlučila je otkupiti zemljište i izraditi svu projektno-tehničku dokumentaciju koju nisu na vrijeme dovršili.

- Idejni projekt koji je tada izradila Općina nije bio dostavljen u Zadarsku županiju. Prema usmenim informacijama koje ima OŠ Privlaka i Zadarska županija Općina Vir je i tijekom 2020. godine financirala projektnu dokumentaciju za novu školu na Viru - navodi Šimunić.

Od završetka CEB V do NPOO-a nije bilo državnih programa financiranja izgradnje ili dogradnje osnovnih škola. NPOO tu mogućnost predviđa za škole koje rade u dvije smjene, a te uvjete ispunjava i PŠ Vir.

- Zadarska županija je poslala Ministarstvu studiju analize postojeće zgrade PŠ Vir kojom je utvrđeno da je svrhovitije izgraditi novu zgradu na novoj lokaciji i da to bude osmogodišnja škola. Ministarstvo je trebalo odobriti izgradnju osmogodišnje škole, ali još nismo dobili takvo očitovanje. Naime, Ministarstvo je sklono tome da na Viru financira četverogodišnju školu - odgovara Šimunić.

Prema novim standardima za izgradnju nove osmogodišnje škole s dvoranom za 200 učenika potrebno je oko 6000 metara kvadratnih, a Općina Vir je vlasnik ukupno 4950 metara kvadratnih.

- Zajednički je stav Zadarske županije i Općine Vir da je potrebno izgraditi osmogodišnju školu na Viru s obzirom na kontinuirani rastući broj učenika na Viru, pa je za izgradnju takve škole potrebno je osigurati još dodatnu površinu. Prema našim informacijama Općina je planirala otkupiti preostalu kvadraturu, ali zbog situacije oko proračuna Općine to trenutno nije moguće. Nadamo se da će se u interesu učenika situacija oko proračuna ubrzo riješiti - navodi pročelnik za školstvo i dodaje da je u tijeku postupak odabira projektanta, kojeg provodi škola i za što su osigurana sredstva u proračunu Zadarske županije.

Općina Vir redovito financijski pomaže rad OŠ Privlaka. U razdoblju od 2020. do 2024. godine u iznosu od 12.160,51 eura, a istovremeno Općina Privlaka sa 17.600,63 eura. U istom razdoblju Zadarska županije je kao osnivač škole financirala neke materijalne rashode te osigurala sredstva za dodatna ulaganja i hitne intervencije u iznosu od 80.463,93 eura. Na isti način, tvrdi Šimunić, Županija je i godinama prije financijski pomagala OŠ Privlaka i PŠ Vir, ali te podatke, zbog kratkoće vremena, nisu nam stigli pripremiti.

26. rujan 2024 11:50