StoryEditorOCM
4 kantunaFOTOGALERIJA: ZADAR DOBIVA KATOLIČKU ŠKOLU KOJU GRADE NADBISKUPIJA I GRAD

„Radit će se po programu Ministarstva, ali nigdje ne stoji da je molitva zabranjena!“

Piše L.Burčul
22. studenog 2018. - 22:28

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić i gradonačelnik Zadra Branko Dukić u četvrtak su potpisali sporazum između Grada i Nadbiskupije o „zajedničkom financiranju projekta izgradnje katoličke osnovne škole s pravom javnosti na Novom Bokanjcu“.

Ugovor o gradnji te škole potpisan je puno ranije, prije gotovo šest godina, između Nadbiskupije i Grada, s potpisom tadašnjeg gradonačelnika Zvonimira Vrančića.

Škola će se nalaziti na gradskoj parceli velikoj 12.640 kvadratnih metara na Novom Bokanjcu, uz križanje Ulice Franje Fanceva i Ulice Cerodla.

- Projekt se pripremao jako dugo, time je moje zadovoljstvo danas veće. Nadbiskupija i Grad Zadar u ovaj projekt zajedno, u istim omjerima, ulažu ukupno 50 milijuna kuna. No to neće biti samo škola, tamo će se formirati mali centar jer se gradi crkva, pa i vrtić… Cilj nam je zadarskoj djeci omogućiti razinu obrazovanja kakvu imaju djeca u zemljama zapadne Europe – ustvrdio je gradonačelnik Dukić, dok je zadarski nadbiskup naglasio da Crkva, uz ostale funkcije kao što je karitativno-socijalna, ima i odgojno-sakramentalnu funkciju.

- Zato je prirodno da gradimo školu. Imamo Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II, imamo i Teološko-katehetski odjel na Sveučilištu u Zadru, pa je prirodno da imamo i osnovnu školu. Zadar je trebao graditi dvije osnovne škole, pa sam bivšem gradonačelniku rekao: „Dajte jednu Zadarskoj nadbiskupiji!“ U Hrvatskoj imamo 23 katoličke osnovne škole, što je jako malo. Samo u gradu Varšavi ima ih 64, u Bratislavi 20, u jednom dijelu Londona 230… To nisu škole za svećenike i časne sestre, želim da se otkloni takva eventualna percepcija – kazao je zadarski nadbiskup Puljić.

- Prošla su vremena kada je Crkva bila stjerana u sakristiju. Sada se slobodno možemo uključiti u odgojno-obrazovni proces, treba razbiti predrasude i ideologiju komunizma koja nije podnosila Crkvu – istaknuo je mons. Puljić.

Pročelnik gradskog Odjela za školstvo Joso Nekić je naveo da OŠ Šimuna Kožičića Benje pohađa više od tisuću učenika, te da je PŠ Bokanjac također pretrpana.

- Obje škole rade u tri smjene. Izgradnjom nove osnovne škole na Novom Bokanjcu ove će se dvije škole konačno rasteretiti i u Zadru napokon nećemo imati ni jednu školu koja radi u tri smjene – naglasio je Nekić, dodajući da će novu školu pohađati između 400 i 500 učenika.

Nova škola imat će 16 razrednih odjela, odnosno deset učionica i moderne kabinete. Projekciju idejnog rješenja obrazlagao je pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap.

- Uz učionice, u prizemlju se nalazi knjižnica, informatički kabinet, blagovaonica sa kuhinjom, te dvorana sa 250 teleskopskih sjedala. Taj put vodi i u dvije vanjske sportske dvorane. Na katu su također učionice i kabineti – rekao je Kasap, koji početak radova očekuje u veljači, a škola bi trebala početi raditi na jesen 2020. godine.

"Nigdje ne stoji da je molitva u školi zabranjena"

Škola će raditi po programu kojeg propisuje Ministarstvo obrazovanja, a ne Crkva, pojašnjavali su nadbiskup Puljić i pročelnik Nekić.

- Crkva ima vodstvo – dodao je nadbiskup, a na pitanje da li će nastava počinjati molitvom nadbiskup je kazao da „to nije zabranjeno“, dok je gradonačelnik Dukić dodao da se „molitve ne treba sramiti.“

- Tu ne vidim problem, najvažnije je da se u programu poštuju zakoni RH, a nigdje ne stoji da je molitva zabranjena – zaključio je zadarski nadbiskup.

04. srpanj 2024 09:49