StoryEditorOCM
4 kantunaLOPOVI I KORONA

Provjerili smo je li se u posljednjih mjesec dana, koliko su trajale mjere, povećao broj pljački u Zadru. Evo što smo saznali...

Piše M.Gugić
27. travnja 2020. - 20:28

- S obzirom da nam je prebivalište u Zadru, a vikendica nam je u Biogradu, zbog cjelokupne situacije i uvođenjem e-propusnica, nismo bili u mogućnosti provjeriti ju više tjedana. Samo nam je javljeno da netko u nju provalio – rekla nam je razočarana žena, koja je željela ostati anonimna, a kojoj su lopovi napravili štetu preko nekoliko tisuća kuna.

Odlučili smo provjeriti jesu li pljačkaši u doba korone bili aktivniji nego prije te koje su im bile glavne mete pljačke.

Kako nam je rekla glasnogovornica Policijske uprave zadarske, Ivana Grbin, ispada da su se i lopovi držali pravila karantene jer, prema podacima koje nam je dala, pljačkalo se manje nego prije.

- U vremenskom razdoblju od 20.03. do 20.04. na području Policijske uprave zadarske evidentirano je 30 kaznenih djela teške krađe (provala), dok je prošle godine u istom razdoblju evidentirano 37 navedenih kaznenih djela. Od navedenih 30 kaznenih djela, najveći broj se odnosi na područja koje su u nadležnosti Prve i Druge policijske postaje Zadar (grad Zadar i šira okolica), zatim biogradsko i obrovačko područje – naglasila nam je Grbin te dodala kako je iz navedenih podataka vidljivo kako u proteklom razdoblju nije zabilježen povećan broj navedenih kaznenih djela koji bi se dovodio u svezu s novonastalom situacijom Covid-19.

- Vjerujemo kako su na smanjenje broja pljački uvelike utjecali blokadni punktovi koje smo imali na ulazu u svaku Općinu, ali i naša prisutnost na terenu. Naši su službenici bili raspoređeni kako zbog prevencija, tako i zbog dojava o okupljanima više broja ljudi, stoga je velik dio županije stalno bio pokriven. Čak smo jednom uhvatili lopove i na djelu, baš u trenutku kad su provaljivali u jednu autopraonicu – komentirala je Grbin te je vlasnicima kuća i apartmana, koji možda ne žive na zadarskom području, savjtovala da zamole susjede da im pripaze na nekretnine dok oni ne budu u mogućnosti doći.   

image
Niksa Stipanicev/Cropix
Veliko područje za pokriti, ali uspijevaju

Druga policijska postaja Zadar specijalizirana je postaja temeljne policije i pokriva područje grada Zadra s dvanaest mjesnih odbora (MO) : Arbanasi, Ričina, Jazine II, Stanovi, Gornji Bilig, Bili Brig, Smiljevac, Crvene Kuće, Gaženica, Ploča, Dračevac Zadarski i Crno,te Općinu Bibinje, Općinu Sukošan s tri MO: Sukošan i Debeljak, Gorica i Glavica, Općinu Škabrnje s dva MO: Škabrnja i Prkos, Općinu Zemunik Donji s tri MO:Zemunik Donji, Zemunik Gornji, Smoković, Općinu Galovac s MO, Općinu Poličnik s deset MO: Poličnik, Poličnik Gornji, Suhovare, Murvica Donja, Murvica Gornja, Lovinac, Visočane, Dračevac Ninski, Rupalj i Briševo, Općinu Posedarje sa sedam MO: Posedarje, Podgradina, Islam Latinski, Slivnica Donja, Slivnica Gornja, Vinjerac i Ždrilo, Općinu Ražnac s osam MO: Ražanac, Rtina, Jovići, Krneza, Radovin, Ljubač, Ljubački Stanovi i Podvršje, Općinu Novigrad Dalmatinski s tri MO: Novigrad, Paljuv i Pridraga.

28. svibanj 2024 06:46