StoryEditorOCM
4 kantunaMRDNULO SE

Poznata američka kompanija u vlasništvu ima međunarodni lanac hotela i želi graditi hotel u zadarskoj Gaženici!

Piše P. O.
11. srpnja 2023. - 14:59

Upravno vijeće Lučke uprave Zadar održalo je u ponedjeljak sjednicu na kojoj je nakon duže stanke opet aktualizirana priča o izgradnji hotela u luci Gaženica. Po neslužbenim informacijama za taj veliki projekt zanimanje je pokazala poznata američka kompanija Wyndham Hotels&Resorts. Amerikanci su vlasnici međunarodnog lanca hotela „Ramada”, a u Gaženici bi izgradili hotel sa 128 soba i 350 parkirnih mjesta, dok bi operativno upravljanje budućim hotelom bilo prepušteno jednoj specijaliziranoj tvrtki iz Švicarske.

Zainteresiranost velike američke kompanije za izgradnju hotela u Gaženici potvrdio nam je i Željko Knežević, ravnatelj Lučke uprave Zadar.

Priču o izgradnji hotela i trgovačko-poslovnog centra u Gaženici pokrenuo je zadarski poduzetnik Ivica Surać koji je za taj projekt dobio koncesiju i građevinsku dozvolu, ali je izgradnja hotela, zamišljenog u funkciji konačnog pretvaranja Zadra u home port za kruzerska putovanja, zapela u vrijeme pandemije kada bankovna jamstva, kredite ili zainteresirane ulagače za projekt procijenjen na preko 16 milijuna eura, nije bilo lako pronaći, a onda se u sudskom sporu s Gradom Zadrom moralo riješiti i pitanje plaćanja komunalnog doprinosa od oko osam milijuna kuna.

Surać je za izgradnju hotela osnovao tvrtku „Sarag Gaženica” iza koje je vlasnički stajala druga tvrtka, „Max plastika”, u kojoj je Surać bio suvlasnik. U međuvremenu je došlo do vlasničkih izmjena, Surać se povukao iz „Max plastike” kojoj su, po sudskom registru, suvlasnici postali Edo Barić i Nebojša Čepić iz Tivta u Crnoj Gori, pa je u njihovim rukama završio i projekt izgradnje hotela u Gaženici.

Bilo je zamišljeno da se u zadarskoj luci izgradi multifunkcionalnu zgradu s hotelom od četiri zvjezdice i 100 soba na 5.921 kvadratnom metru, garažu za 450 automobila od 13.257 kvadrata i poslovni prostor od 2.525 kvadrata, što je ukupno 21.703 kvadrata. Ulaganje se procjenjivalo na više od 16 milijuna eura u čemu je hotel 67 posto investicije, a koncesija ističe 2035. godine.

Iz neslužbenih podataka da se sada govori o 128, a ne više 100 hotelskih soba, dok je broj parkirnih mjesta pao s 450 na 350, jasno je da je projekt doživio neke izmjene i dopune. No, što je s građevinskom dozvolom?

-Nema s građevinskom dozvolom nikakvih problema, ona je na vrijeme produžena i sve je unutar zakonskih rokova, kaže ravnatelj Knežević.

U Lučkoj upravi su uvjereni da, ovisno o planovima investitora, izgradnja hotela može započeti već u rujnu.

04. srpanj 2024 10:41