StoryEditorOCM
4 kantunaUVJETNA KAZNA

Policajac Ante Verunica osuđen na 8 mjeseci zatvora: bivšu djevojku uhodio, fizički napao i pljuvao u lice, a na auto ostavljao ruže i plišanog medu!

Piše Ivica Nevešćanin
5. svibnja 2021. - 20:17

Ante Verunica (32), pripadnik jedinice interventne policije PU zadarske i bivši profesionalni boksač teške kategorije, osuđen je na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog nametljivog ponašanja, odnosno slijeđenja, uhođenja i uznemiravanja svoje bivše djevojke.

Sutkinja Općinskog suda u Zadru, Dubravka Škalabrin Šarić, Verunicu je 1. veljače proglasila krivim za kazneno djelo protiv osobne slobode – nametljivo ponašanje, opisano i kažnjivo u čl. 140. st. 2. u vezi st.1. Kaznenog zakona. Izrečena kazna zatvora od osam mjeseci neće se izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Nepravomoćnom presudom utvrđeno je da je Ante Verunica u razdoblju od 30. kolovoza 2016. do 23. siječnja 2017. u Zadru slijedio, uhodio i uznemiravao svoju bivšu djevojku s kojom je bio u intimnoj ljubavnoj vezi od 2014. do kraja 2015. godine, unatoč tome što mu je oštećenica rekla da prekida ljubavnu vezu s njim. Iako mu oštećenica nije odgovarala na pozive i poruke, Verunica je učestalo sa svog mobitela nastavio pozivati bivšu djevojku te joj je slao poruke da je voli, da mu fali i da ne može živjeti bez nje. 

Osim učestalih poziva i poruka Verunica je bivšu djevojku uhodio na javnim mjestima, na mjestu njezinog stanovanja, slijedio je vozilom i dolazio ispred mjesta njenog stanovanja gdje ju je čak fizički napao. U jednoj prilici je bivšu djevojku uhvatio rukama za vrat i gurnuo na automobil dok je ona bila pored njega te joj je potom više puta pljunuo u lice. 

Nakon toga je ponovno učestalo pozivao na telefon i slao poruke u kasnim noćnim satima da ide spavati, želeći joj laku noć ili da iziđe u stubište zgrade i to u trenutku kada je oštećenica doista bila budna iz čega je shvatila da je uhodi. Verunica je dolazio do njenog garažnog mjesta gdje joj je po vozilu ostavljao ruže i plišanog medu, što je sve kod oštećenice izazvalo tjeskobu i strah za njenu sigurnost.

Protiv presude sutkinje Škalabrin Šarić, Verunica je uložio žalbu te se spis povodom odlučivanja o žalbi nalazi na višem sudu.

PU zadarsku smo pitali hoće li policajac Verunica zbog nepravomoćne osude biti udaljen iz službe i suspendiran, odnosno smije li obavljati svoju dužnost kao nepravomoćno osuđena osoba za kazneno djelo?

- Vezano za navedeni događaj, od strane načelnika policijske uprave protiv policijskog službenika je 2017. godine podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti, a koji postupak je pred nadležnim sudom okončan - odgovori su nam iz službe za odnose s javnošću. Što je disciplinski sud odlučio, je li ili nije kaznio Verunicu, u policiji nam nisu mogli reći jer je "nadležni sud drugo tijelo".

Što se pak tiče nepravomoćne osude na nametljivo ponašanje, iz PU zadarske ističu da se prema Verunici "u ovom trenutku, sve do donošenja pravomoćne presude, ne mogu primijeniti odredbe Zakona o državnim službenicima". Drugim riječima, sve dok presuda ne postane pravomoćna, odnosno ako bude potvrđena presuda Općinskog suda, Verunica bi mogao biti suspendiran. Inače, kazneno djelo nametljivog ponašanja ne goni se po službenoj dužnosti već po prijavi oštećenika.

Protiv Ante Verunice i njegovog oca Rajka (63), zadarska ja policija prije dva tjedna podnijela kaznenu prijavu za pronevjeru. Policija, kako smo pisali, sumnjiči oca i sina da su vodeći kafić Mimoza kao dio Slad grupe u vlasništvu Branka Bungura Soma, dio novca od poslovanja zadržali za sebe i trošili za osobnu potrošnju. Sumnju na nezakonito izvlačenje novca državnom je odvjetništvu kazneno prijavio Bungur tvrdeći da su ga Verunice oštetile za iznos od oko 1,5 milijuna kuna. Istražitelji su međutim pronašli dokaze za 260 tisuća kuna, i za taj iznosu su na koncu sin i otac kazneno prijavljeni.

- Ni ja ni moj otac nismo sudjelovali u tome za što nas se optužuje. To je malo veća igra, za mene su te stvari jako ozbiljne. Iza svega stoje neki drugi ljudi s malo veće pozicije koji mi pakiraju – kazao je Ante Verunica povodom kaznene prijave zadarske policije za pronevjeru.

Verunica je javnosti inače poznat kao bivši juniorski svjetski i europski prvak u kikboksu, u toj borilačkoj disciplini je kao senior bio dvaput treći na svijetu i jednom drugi u Europi, a nakon toga se neko vrijeme uspješno bavio profesionalnim boksom.

Nakon kaznene prijave Verunica nije suspendiran. Naime, udaljavanje iz službe ili suspenzija pripadnika policijskih snaga automatski stupa na snagu samo u slučaju kada su osumnjičeni za neko od koruptivnih kaznenih djela ili za obiteljsko nasilje. U slučaju prijave za pronevjeru, policija će odluku o suspenziji donijeti nakon odluke Općinskog državnog odvjetnika, ovisno o tome hoće li policijska kaznena prijava biti prihvaćena ili odbačena.

14. travanj 2024 18:45