StoryEditorOCM
4 kantunaSKANDAL NA SUDU

Optuženik Delija prijetio tužitelju: "Ubit ću te! Slomit ću te! Razbit ću te!" Sudac Bačić raspravu nije prekinuo, a sudac Babić pustio ga na slobodu!

Piše Ivica Nevešćanin
1. ožujka 2021. - 22:21

„Ubit ću te! Smeće jedno! Slomit ću te! Razbit ću te!” zaprijetio je optuženik Ivica Delija (55) zamjeniku Općinskog državnog odvjetnika Igoru Vuliću na suđenju njemu i još dvojici Zadrana za utaju poreza na Općinskom sudu u Zadru. Sudac Ante Bačić upozorio je Deliju na neprimjeren rječnik, a on mu je na to uzvratio „ići ću u zatvor”, i nastavio prijetiti i vrijeđati zastupnika optužbe. Sudac Bačić međutim Deliju nije novčano kaznio, nije ga izbacio iz sudnice, niti je na koncu prekinuo raspravu zbog izravne prijetnje smrću zamjeniku Vuliću. Naprotiv, Vulić je nakon ročišta policiji prijavio prijetnju, u poslijepodnevnim satima policija je Deliju privela te ga uz kaznenu prijavu odvela u istražni zatvor. Istražni sudac Boris Babić međutim Deliju pušta na slobodu uz mjere opreza i zabranu približavanja zamjeniku Vuliću. Općinsko državno odvjetništvo ulaže žalbu na odluku istražnog suca, ali izvanraspravno vijeće Županijskog suda žalbu odbacuje i potvrđuje Babićevu odluku, a kazneni progon Delije zbog prijetnje preuzima Općinsko državno odvjetništvu u Šibeniku.

image
Luka Gerlanc/Cropix

To su ukratko skandalozne okolnosti i posljedice incidenta koji se 2. veljače ove godine dogodio u sudnici Općinskog suda u Zadru, na suđenju Želimiru Moroviću (61) i Ivanu Mataku (61), umirovljenim časnicima Hrvatske vojske iz Zadra, te Ivici Deliji iz Bibinja, zbog utaje oko 7 milijuna kuna poreza. Kazneno djelo su počinili 2006., optužnica im je potvrđena 2009., a sudski postupak se vodi već 13 godina. Unatoč dugom protoku vremena, ročište na kojem se dogodio incident je bilo tek pet po redu, u postupku su do sada ispitana samo tri svjedoka, a sudac Bačić je šesti raspravni sudac u predmetu!

- Zaprijetio mi je nekoliko puta, izravno i povišenim tonom. Rekao mi je da će me ubiti, slomiti, razbiti. Psovao me i vrijeđao. Kad bi ga sudac upozorio na uvrede, odgovarao bi ”ma ići ću u zatvor”. Situacija sigurno nije bila ugodna – prepričava Igor Vulić, kojem je Delija uputio ozbiljne prijetnje.

- Atmosfera u sudnici je bila strašna. Nakon nekoliko prijetnji i brojnih uvreda sudac je s hodnika pozvao sudskog policajca koji je sjeo pored Delije. Tek tada se rasprava mogla nastaviti. Nakon rasprave prišla mi je porotkinja i rekla: „Strašno, mislila sam da će skočiti na vas”. Sve sam prijetnje prijavio policiji – ispričao nam je državni odvjetnik Vulić.

Nazvali smo i suca Bačića kako bi ga upitali zašto nakon upućenih prijetnji zastupniku tužilaštva nije kaznio Deliju, odnosno zašto ga nije izbacio iz sudnice i prekinuo ročište.

- Do prekida rasprave nije došlo jer nisam čuo sve ono što je bilo u sudnici izrečeno. Da sam čuo prijetnju smrću upućenu tužitelju, raspravu bih sigurno prekinuo – kazao nam je Bačić dodajući da je sve ono što je čuo ušlo u zapisnik s ročišta, ali i da u zapisnik nije ušlo sve ono što je bilo rečeno u sudnici.

- U tom trenutku u sudnici su bila tri optuženika, njihova tri branitelja, zastupnik optužnice, zapisničarka, dvoje sudaca porotnika i ja. Kad se optuženik Delija neprimjereno obratio tužiocu nastalo je komešanje i nisam čuo tko je što sve rekao. Kasnije sam od drugih svjedoka doznao da mu je prijetio i smrću. To sam izjavio i policiji, jer sam ispitan u svojstvu svjedoka – kaže sudac Bačić. Deliju nije novčano kaznio jer se po zakonu najprije opominje, tek potom kažnjava ili izbacuje iz sudnice.

- Da, trebalo je to napraviti, ali nisam čuo sve što se događa u sudnici – govori Bačić dodajući da je u zapisnik unio kako je Delija, nakon njegovih opomena, ponavljao da je spreman ići u zatvor, što je Vulić shvatio kao trajnu i ozbiljnu prijetnju. Zbog starosti predmeta raspravu nije odgodio u istom trenutku nego nakon što je ispitan svjedok.

image
Sudac Županijskog suda Boris Babić
Luka Gerlanc/Cropix

- Točno, incident se dogodio prema kolegi Vuliću. On je sve prijavio policiji koja je privela osumnjičenika, ali je odlukom istražnog suca pušten na slobodu. Mi smo se žalili na tu odluku i odbijeni smo. To je sve što vam mogu reći jer progon za prijetnju vodio ODO u Šibeniku – kazao nam je općinski državni odvjetnik u Zadru Ivica Škara bez komentara na odluku suca istrage i Županijskog suda o puštanju Delije na slobodu, što je izazvalo, blago rečeno, konsternaciju među pravosudnim djelatnicima koji smatraju da je sud preblago reagirao u situaciji izravne prijetnje smrću službenoj osobi.

- Šalje se kriva poruka, da se državnim odvjetnicima, ali i sucima, može prijetiti bez posljedica. Istina, podnijeta je kaznena prijava, ali neprihvatljivo je da osumnjičenik nije zadržan u istražnom zatvoru zbog mogućnosti od ponavljanja djela. Što će biti na idućem ročištu koje je zakazano za kraj ožujka - pitaju se naši sugovornici.

Komentar smo pokušali dobiti od glasnogovornice Županijskog suda, ali do zaključenja teksta na naše pozive nije se javljala.

Ovo inače nije prvi put da je Delija prijavljen za prijetnju. Zadarska javnost pamti ga po incidentu na Kolovarama s tadašnjim dožupanom Stankom Zrilićem 3. svibnja 2009. godine. On i njegov prijatelj zaradili su prekršajne prijave i zabrane približavanja Zriliću koji ih je prijavio policiji jer su ga, kako je ispričao, presreli na stepenicama nedaleko kluba Medussa te ga izvrijeđali.

Delija se nije mogao suzdržati ni na istražnom ročištu u predmetu zbog kojeg mu se sudi, kod istražnog suca Ante Anića. Kad je ušao u sudnicu i vidio predstavnika tužitelja, obratio mu se riječima, „što ste vi ovdje, dječji vrtić” te ga počeo vrijeđati. Vulić se ustao i napustio prostoriju, a sudac Anić je u zapisnik unio da je bilo „povišenih tonova”.

Želimir Morović i Ivan Matak prijavljeni su u ožujku 2009. nakon višemjesečne istrage Odsjeka gospodarskog kriminaliteta zadarske policije. Istražitelji su utvrdili da su Morović i Matak posredovali u prodaji nekretnina u istarskom Vodnjanu u razdoblju od 21. rujna do 15. prosinca 2006. godine za što su dobili proviziju veću od 17 milijuna kuna na koju nisu platili porez. Morović se tereti za oštećivanje državnog proračuna za iznos 3.530.560 kuna, a Matak za 3.323.248 kuna. Suđenje im počinje 13. studenog 2009., a 5. listopada 2011. započinje postupak i protiv Delije. Na teret mu se stavlja da je za posredovanje u pronalasku kupaca od Mataka dobio 3,9 milijuna kuna. Zaradu nije prijavio Poreznoj upravi, niti je platio porez, čime je Ministarstvo financija oštetio za 1.589.592 kuna.

image
Jure Miskovic/Cropix

Na prijedlog ODO-a postupci se 4. listopada 2013. spajaju u jedan. Rasprave su započeli sutkinja Ana Mišlov 31. svibnja 2016. i sudac Ivan Marković 5. lipnja 2017. Sudac Ante Bačić zaprimio je spis 8. travnja 2019. Prvu raspravu je održao 28. listopada 2019. a sljedeće ročište održano je 17. veljače 2020. Ročište od 15. travnja 2020. odgođeno je zbog situacije s epidemijom korona virusa. Ročište od 11. studenog 2020. je odgođeno zbog samoizolacije Delijinog branitelja.

Morović i Matak su, prema tvrdnjama istražitelja kupovali mahom poljoprivredna zemljišta u okolici Vodnjana od privatnih vlasnika za tvrtke Ilirija 2 i Ilirija 3, iza kojih je stajao nizozemski fond za nekretnine Coorporatie Emac Illyrian Land Fond (CEILF).

Istragom je utvrđeno da je istarski poduzetnik Albino Jurman za posredovanje Moroviću uplatio više od osam, a Mataku više od devet milijuna kuna. Istražiteljima su postali zanimljivi nakon što je Porezna uprava primijetila da se u kupoprodaji zemlje na području Pule i Rovinja okreće velik novac, a kako je Jurman odbio platiti porezni dug smatrajući da su to trebali učiniti Morović i Matak, pokrenuta je istraga koja je rezultirala podizanjem optužnice.

Tvrtke Illyrian su bile dio portfelja od 11 takvih tvrtki registriranih u Zagrebu i sve su bile povezane s engleskim fondom EMAC, odnosno nizozemskom tvrtkom CEILF. Ukupna vrijednost obavljenih poslova, prema podacima istražitelja, iznosila je oko 480 milijuna kuna.

20. travanj 2024 01:04