StoryEditorOCM
4 kantunaVELIKI INTERES

Nijemci opet kupuju nekretnine u Dalmaciji, najviše ih zanima zadarsko i splitsko područje: ‘Znaju točno što traže‘

Piše Martina Kuterovac/JL
10. kolovoza 2024. - 09:39

Interes njemačkih kupaca za nekretnine u Hrvatskoj, konkretnije one na našoj obali, nakon što je prošle godine bio u značajnom padu ponovo se probudio. Kazuju to podaci iz novijeg izvješća portala Indomino.hr i Crozilla.com, čiji su analitičari iz podataka od prošle i ove godine iščitali porast upita njemačkih kupaca za hrvatske nekretnine od 25 posto u odnosu na isti period u prošloj godini.

Konkretnije, Nijemci najviše pretražuju nekretnine na prodaju u Zadarskoj županiji, na koju odlazi ukupno 35 posto njihovih pretraga, i to s posebnim naglaskom na otok Vir. Da se interes ovih kupaca ponovo vratio govore nam i stvarna iskustva s terena koja su s nama podijelili iz zadarske agencije za promet nekretninama Emporia, piše Jutarnji list.

- Do kraja 2022. godine većina naših kupaca dolazila je s njemačkog govornog područja, iz Njemačke i Austrije, no tada je uslijedio značajan pad koji je bio uvjetovan nestabilnom geopolitičkom situacijom i inflacijom.

Također, od početka 2023. godine bilježili smo značajno smanjenje interesa i ostvarenih prodaja s njihove strane, no ovog ljeta se to počelo lagano mijenjati - objašnjava Leo Dellavia, voditelj agencije Emporia, ali pritom napominje da je to još uvijek daleko od interesa kakav su kupci iz Njemačke i Austrije imali tijekom 2021. i početkom 2022. godine.

U njihovoj je ponudi na otoku Viru nekoliko desetaka objekata, među kojima najskuplje kuće imaju traženu cijenu veću od milijun eura, a slijedi ih novogradnja.

- Klijenti s njemačkog govornog područja najčešće su zainteresirani za novogradnje, i to apartmane srednje veličine s dvije spavaće sobe. Naravno, poželjna im je blizina mora ili barem otvoreni pogled na more. Osim za apartmane, ove smo godine primijetili i blagi porast interesa za vile s bazenom - kaže Dellavia. Inače, riječ je o objektima kakvi su u ovom dijelu Hrvatske bili najtraženiji u periodu neposredno nakon pandemije.

Među najskupljim apartmanima s dvije spavaće sobe na Viru u njihovoj ponudi je jedan u prvom redu uz more kojemu pripadaju velika terasa i dva parkirališna mjesta, a tražena mu je cijena 385 tisuća eura. I za njega postoji značajan interes, no i dalje traži kupca.

I dok iskustva lokalne agencije, temeljena na direktnoj komunikaciji s klijentima i odrađenim kupoprodajama, govore u korist novogradnje i praktičnih apartmana, čini se da prije donošenja odluke dio potencijalnih kupaca iz Njemačke gleda i kuće na prodaju, a odnedavno pokazuju interes i za građevinska zemljišta.

Tako barem pokazuju podaci ranije navedene analize jer u prvih pet županija koje kupci njemačkog govornog područja pretražuju čak 45 posto pretraga odlazi na kuće, a 30 posto na apartmane, a u ukupnim pretragama nekretnina u navedenom periodu posjećenost oglasa za građevinska zemljišta porasla je za 20 posto.

Ipak, neovisno otkud kupac stiže, često je potrebno dosta vremena prije no što do same realizacije kupoprodaje dođe.

- Klijenti znaju po nekoliko mjeseci, pa čak i godina, istraživati tržište dok ne pronađu svoju idealnu nekretninu na hrvatskoj obali jer je tu jako puno faktora koje treba zadovoljiti, od same lokacije nekretnine, rasporeda prostorija i budžeta do dodatnih sadržaja u blizini, pa nekad čak i susjeda - kaže Dellavia.

Osim u Zadarskoj županiji, prema istoj analizi stranica Indomino.hr i Crozilla.hr, njemački su kupci zainteresirani za nekretnine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na koju odlazi 25 posto njihovih pretraživanja, po 15 posto ih interes iskazuje za Primorsko- goransku i Istarsku, a 10 posto pregledava oglase u Zagrebu.

"Povratak" njemačkih kupaca na hrvatsko tržište nekretnina, osim činjenici da ovi kupci često traže trajniju destinaciju za svoje ljetovanje, na kojoj povremeno mogu i zaraditi, može se pripisati i samim cijenama. Iako su one, osobito na obali, i dalje u porastu te domaćim kupcima uglavnom previsoke, još uvijek su povoljnije od nekretnina u njihovoj zemlji.

Znaju točno što traže i ne odustaju dok to ne pronađu

Prema iskustvu agencije Emporia, nezahvalno je generalizirati navike i preferencije pri kupnji nekretnina od strane Nijemaca jer zaista nema pravila, no može se reći da su oprezniji s iznosima i "kaparom" i uglavnom točno znaju što traže.

Tako su imali klijenta s kojim su od samog početka 2022. godine tražili nekretninu i pregledali ih više od 20. Tek se ove godine odlučio za kupnju.

Drugi njihov kupac odlučio je kupiti prvu nekretninu koju su mu pokazali, a jedan par iz Njemačke odustao je od kupnje apartmana koji im se svidio u stambenoj zgradi sa četiri jedinice jer ostali suvlasnici nisu bili iz njihovog govornog područja.

20. rujan 2024 05:26